Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Opel Astra 2,0DTL - dławienie się przy zmianie biegów

ziooober88 19 Oct 2022 07:30 150 2
    ziooober88
    Level 15  
    Witam, posiadam Opla Astrę 2,0DTL mam z nią od jakiegoś czasu problem w takiej postaci, że zaraz po odpaleniu silnik pracuje normalnie i po chwili jest takie przydławienie. Później takie przydławienie występuje przy zmianie biegów, nie ma to znaczenia czy zmieniam w górę czy w dół. Występuje to za każdym razem.
    Wygląda to jakby mu paliwa brakowało, przez chwilę. Ale czy to jest wina braku paliwa?
    Wymieniłem filtr paliwa, wstawiłem zaworek zwrotny na zasilaniu pompy, przejrzałem wszystkie przewody paliwowe i auto nie zapowietrza się.
    Dodatkowo wymieniłem zawór EGR i problem dalej występuje.
    Co jeszcze mogę zrobić żeby rozwiązać ten problem?
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Przepływomierz posiadasz oryginał fabryczny?
    Występowały dwie wersje w zależności od roku produkcji (dwa różne nr. katalogowe). Przepływomierz od starej wersji do nowszego silnika (PSG16) wywołuje dławienie przy niskich obrotach i jednocześnie poprawia moc silnika. Zapewne odmienne charakterystyki wyjściowe.
    Nie zachęcam Ciebie do zakupu nowego oryginału, ale jeśli masz możliwość to podmień na inny i sprawdź czy coś się zmieniło.
    ziooober88
    Level 15  
    Witam, problemem okazał się uszkodzony przewód idący z obudowy filtra do przepływomierza. Od góry był cały, natomiast od spodu była dziura. Po zaklejeniu taśmą, wszystko działa prawidłowo.