viayner wrote: Witam,
moze dla sprawdzenia do ktorego wejscia we wzmacniaczu to podlaczasz?
Czy jest to lekkie presterowanie czy duze? Moze uzyles wejscia Phono?
Pozdrawiam
Konwerter podłączałem kolejno na wejście wzmacniacza "video", "CD", "Tape" - efekt teki sam - wyraźne przesterowanie. Nie podłączyłem do "Phono". Dzięki!
Dodano po 24 [minuty]: rach_UMK wrote: 1. Ma wyjście mini jacka, więc czy sprawdzałeś na słuchawkach jaka jest jakość dźwięku?
2. "Halas" z tego dekodera jest znacznie wyższy w porównaniu po przełączeniu na inne źródło bez zmiany regulacji wzmocnienia głośności?
3. A jeszcze jedno, czasem w ustawieniach telewizora jest, że można sterować głośnością na wyjściu cyfrowym TV.
ad1. Na słuchawkach podłączonych do mini jack dźwięk przesterowany.
ad 2. Wzmacniacz nie zniekształcał dźwięku z dekodera c+ posiadającego wyjście analogowe. Także dobrze odtwarza dźwięk z CD, video, gramofonu. Cały czas słucham także radia bez zniekształceń.
ad3. W ustawieniach dekodera C+ (to źródło sygnału cyfrowego) jedyne ustawienie audio "dolby audio" to: "nie(stereo / PCM)" - przesterowanie; "przelotowo (passthrough)" - brak dźwięku na słuchawkach i RCA; "zawsze" - brak dźwięku na słuchawkach i RCA.
Dzięki!
Dodano po 8 [minuty]: rach_UMK wrote: Sprawdź w swoim dekoderze "Funkcja dźwięku w telewizorze". Nie wiem jak ona szeroko działa, czy będzie też wpływ na SPDIF.
W ustawieniach audio dekodera "dolby audio" są trzy możliwości ustawień:
1. "nie (stereo /PCM)" - dźwięk przesterowany z konwertera
2. "przelotowo (passthrough) - brak dźwięku z konwertera
3. "zawsze" - brak dźwięku z konwertera
Dzięki!
Dodano po 17 [minuty]: viayner wrote: Witam,
moze dla sprawdzenia do ktorego wejscia we wzmacniaczu to podlaczasz?
Czy jest to lekkie presterowanie czy duze? Moze uzyles wejscia Phono?
Pozdrawiam
Nie podłączyłem wyjścia audio konwertera do "Phono", bo czułość Phono to 2,5 mV; CD, Tape i Video to 250 mV.
Dzięki!