Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Konwerter DAC: Ultrabox+ NCP-3670SF na analogowy RCA z wzmacniaczem Kenwood KR-V5570

anulkamarek 19 Oct 2022 08:16 219 9
Renex
    anulkamarek
    Level 3  
    Zmieniłem dekoder c+ na Ultrabox+ NCP-3670SF, który nie ma wyjścia audio analogowego. Kupiłem na portalu konwerter Konwerter DAC Coaxial Toslink do RCA Jack (Numer oferty: 9504614884). Dźwięk na wyjściu (na głośnikach) mojego starego, ale dobrze funkcjonującego wzmacniacza - tunera Kenwood KR-V5570 Dolby Pro Logic surround, czułość wejściowa 200 mV / 47 kΩ, niezależnie od konfiguracji dekodera (Dolby audio: stereo/PCM; passthrough; zawsze) jest przesterowany. Na moje wyczucie sygnał audio na wyjściu konwertera (wejścia wzmacniacza) jest zbyt mocny. Niestety sprzedawcy konwerterów chyba nie mają pojęcia o tym co sprzedają - nie są w stanie udzielić porady, najwyżej swój droższy inny produkt - są to prawdopodobnie tylko dostawcy chińszczyzny. Czy ktoś jest w stanie pomóc?
  • Renex
    rach_UMK
    Level 29  
    1. Ma wyjście mini jacka, więc czy sprawdzałeś na słuchawkach jaka jest jakość dźwięku?
    2. "Halas" z tego dekodera jest znacznie wyższy w porównaniu po przełączeniu na inne źródło bez zmiany regulacji wzmocnienia głośności?
    3. A jeszcze jedno, czasem w ustawieniach telewizora jest, że można sterować głośnością na wyjściu cyfrowym TV.
  • Renex
  • Helpful post
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    moze dla sprawdzenia do ktorego wejscia we wzmacniaczu to podlaczasz?
    Czy jest to lekkie presterowanie czy duze? Moze uzyles wejscia Phono?
    Pozdrawiam
    rach_UMK
    Level 29  
    Sprawdź w swoim dekoderze "Funkcja dźwięku w telewizorze". Nie wiem jak ona szeroko działa, czy będzie też wpływ na SPDIF.
    anulkamarek
    Level 3  
    viayner wrote:
    Witam,
    Pozdrawiam

Konwerter podłączałem kolejno na wejście wzmacniacza "video", "CD", "Tape" - efekt teki sam - wyraźne przesterowanie. Nie podłączyłem do "Phono". Dzięki!

Dodano po 24 [minuty]:

rach_UMK wrote:
    1. Ma wyjście mini jacka, więc czy sprawdzałeś na słuchawkach jaka jest jakość dźwięku?
    2. "Halas" z tego dekodera jest znacznie wyższy w porównaniu po przełączeniu na inne źródło bez zmiany regulacji wzmocnienia głośności?
    3. A jeszcze jedno, czasem w ustawieniach telewizora jest, że można sterować głośnością na wyjściu cyfrowym TV.

ad1. Na słuchawkach podłączonych do mini jack dźwięk przesterowany.
    ad 2. Wzmacniacz nie zniekształcał dźwięku z dekodera c+ posiadającego wyjście analogowe. Także dobrze odtwarza dźwięk z CD, video, gramofonu. Cały czas słucham także radia bez zniekształceń.
    ad3. W ustawieniach dekodera C+ (to źródło sygnału cyfrowego) jedyne ustawienie audio "dolby audio" to: "nie(stereo / PCM)" - przesterowanie; "przelotowo (passthrough)" - brak dźwięku na słuchawkach i RCA; "zawsze" - brak dźwięku na słuchawkach i RCA.

Dzięki!

Dodano po 8 [minuty]:

rach_UMK wrote:
    Sprawdź w swoim dekoderze "Funkcja dźwięku w telewizorze". Nie wiem jak ona szeroko działa, czy będzie też wpływ na SPDIF.

W ustawieniach audio dekodera "dolby audio" są trzy możliwości ustawień:
    1. "nie (stereo /PCM)" - dźwięk przesterowany z konwertera
    2. "przelotowo (passthrough) - brak dźwięku z konwertera
    3. "zawsze" - brak dźwięku z konwertera

Dzięki!

Dodano po 17 [minuty]:

viayner wrote:
    Witam,
    Pozdrawiam

Nie podłączyłem wyjścia audio konwertera do "Phono", bo czułość Phono to 2,5 mV; CD, Tape i Video to 250 mV.

Dzięki!
    rach_UMK
    Level 29  
    Podobny konwerter kupowałem dla kuzyniaka i było spoko..
    Nie lubię tego rozwiązania, lecz przetestuj.
    Dźwięk z dekodera (jak i obraz) pewnie przechodzi na TV bez problemu. W pkt 3 o którym ja pisałem, to dotyczyło telewizora, więc podłącz kabel "cyfrowy" pod TV z tym konwerterem.

U kolegi podobny myk robiłem, lecz jego TV pozwolił na to, tylko miał głęboko ukryte ustawienie wyjścia dźwięku (HDMI SPDIF, TOSLINK i audio link). Miał podłączone pod TOSLINK i reagowało na podgłaszanie pilotem od TV. Amplituner pełnił rolę końcówki mocy już z góry zadaną głośnością na około 50%.

Nawet jeśli Twój TV pozwoli na takli myk, to wadą będzie pogorszona jakość dźwięku.

Masz zniekształcony dźwięk słuchawkach, to obawiam się że produkt jest po prostu wadliwy..

Dodano po 4 [minuty]:

anulkamarek wrote:
    ad 2. Wzmacniacz nie zniekształcał dźwięku z dekodera c+ posiadającego wyjście analogowe. Także dobrze odtwarza dźwięk z CD, video, gramofonu. Cały czas słucham także radia bez zniekształceń.

Nie chodziło o zniekształcenia. Masz ustawienie na amplitunerze wzmocnienie/głosność 30% , czy głosność z konwertera jest znacznie wyższa niż po przełączeniu na np. z CD . Czyli tylko o poziom "hałasu", głośności.
    anulkamarek
    Level 3  
    rach_UMK wrote:
    Podobny konwerter kupowałem dla kuzyniaka i było spoko..
    Nie lubię tego rozwiązania, lecz przetestuj.
    Dźwięk z dekodera (jak i obraz) pewnie przechodzi na TV bez problemu. W pkt 3 o którym ja pisałem, to dotyczyło telewizora, więc podłącz kabel "cyfrowy" pod TV z tym konwerterem.

U kolegi podobny myk robiłem, lecz jego TV pozwolił na to, tylko miał głęboko ukryte ustawienie wyjścia dźwięku (HDMI SPDIF, TOSLINK i audio link). Miał podłączone pod TOSLINK i reagowało na podgłaszanie pilotem od TV. Amplituner pełnił rolę końcówki mocy już z góry zadaną głośnością na około 50%.

Nawet jeśli Twój TV pozwoli na takli myk, to wadą będzie pogorszona jakość dźwięku.

Masz zniekształcony dźwięk słuchawkach, to obawiam się że produkt jest po prostu wadliwy..

Nie mogę podłączyć kabla cyfrowego do telewizora, bo TV to stara plazma i nie ma wejścia audio cyfrowego. Bugu dzięki, że ma HDMI!

Dzięki!
  • Helpful post
    rach_UMK
    Level 29  
    Obawiam, że konwerter jest wadliwy, co już pisałem.
    Jak masz poczciwą starą plazmę, to problemu nie rozwiąże...

Ja mam malinkę (Volumio), przez Spotify mogę cyfrowo regulować głośność. Pewnie tego nie masz.

A jakieś inne posiadasz urządzenia z wyjściem cyfrowym? Ale i tak to bez sensu szukać innych urządzeń, bo ma współpracować z Twoim dekoderem.