Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Inwerter hybrydowy ESB 10kw-48 - niewyjaśniony pobór prądu z akumulatorów

zamach132 20 Oct 2022 19:12 1110 17
Testo
    zamach132
    Level 12  
    Witajcie,

Mam Inwerter hybrydowy Azo Digital ESB 10kw-48, do tego mam podłączone panele 6szt, 380W.
    Jako zasilanie awaryjne mam podłączone akumulatory kwasowo ołowiowe trakcyjne 4szt po 12V 110Ah.

Parametry ładowania:
    Ładowanie 57,6V
    Ładowanie pływające: 54,8V
    Ograniczenie prądowe ładowania: 20A.
    Ładowanie tylko z MPPT.

Cały system mam ustawiony w tryb priorytetów zasilania SUB ( Solar -> Utility - Battery ) tj. Priorytet z paneli, w razie braku uzupełnienie brakującej mocy z sieci a akumulatory tylko w czasie zaniku z sieci.

Akumulatory sprawdziłem testerem, sprawność 98%

OPIS PORBLEMU:
    Po zaniku zasilania z MMPT i jednoczesnym zaniku jakiegokolwiek ładowania akumulatory rozładowywane są prądem ok 1,6A.
    W pochmurnym okresie skutkuje to doprowadzeniem akumulatorów do kiepskiej kondycji i wymaga ładowania prądem z sieci.
    Po hamskim odpięciu akumulatorów heblem napięcie utrzymuje się na stałym poziomie przez dłuższy okres, sprawdzałem kilka dni. (wykluczam zwarcie wewnątrz akumulatorów). Dodatkowo zaobserwowałem, że po odpięciu akumulatorów od falownika nie następuje przełączenie się żadnego przekaźnika ani jakikolwiek przerwa w pracy inwertera - wywnioskowałem więc, że samo urządzenie nie jest zasilane z akumulatorów.

Proszę o ewentualną pomoc czy ktoś ma pomysł skąd może być to zużycie prądu.
    Czy ewentualnie jest tutaj ktoś, kto także posiada urządzenie serii ESB i jego falownik zachowuje się w podobny sposób ?
  • Testo
  • Helpful post
    Maverick73
    Level 30  
    Jak masz jakiś watomierz to podłącz pod falownik (brak poboru) gdy są podłączone akumulatory. Jak falownik nie będzie pobierał żadnego prądu z sieci to oznacza, ze gdy są podłączone akumulatory pobiera prąd do własnego zasilania. 1,6A właśnie by tak wskazywało.
  • Helpful post
    kosmos99
    Level 38  
    zamach132 wrote:
    Po zaniku zasilania z MMPT i jednoczesnym zaniku jakiegokolwiek ładowania akumulatory rozładowywane są prądem ok 1,6A.
    W pochmurnym okresie skutkuje to doprowadzeniem akumulatorów do kiepskiej kondycji i wymaga ładowania prądem z sieci.

Ten prąd jest pobierany po całkowitym zaniku napięcia z paneli czy w czasie gdy moc z paneli jest bardzo mała?
    Mam falownik offline co prawda innej firmy ale sytuacja jest podobna.
    Wygląda na to, że elektronika falownika jest zasilana z baterii. U mnie przy bateriach o pojemności 9,6kWh, ustawieniu SUB oraz możliwości ładowania z sieci, dobowe utrzymanie tego systemu to ponad 1kWh, więc tanio nie jest.
    zamach132
    Level 12  
    Tylko co mnie dziwi to fakt że podczas odłączenia akumulatorów nie ma żadnego przekaźnika, nic co wskazywałoby na przełączenie się źródła zasilania.

Co do mocy z paneli tondo momenty kiedy napiecie mppt mieści się w napięciu startu tj. 150vdc to na akumlatorach nie ma poboru, a napiecie utrzymuje się na poziomie napiecia pływającego.

Paczka z watomierzami dotrze dzisiaj. Zrobię pomiary.

Dzieki za pomoc.
  • Testo
    Edek45
    Level 29  
    Do poboru prądu z akumulatorów dochodzi jeszcze pobór mocy z sieci, jedynym wyjściem jest w okresie nieużywania energii z akumulatorów, (np przy kiepskiej pogodzie przez kilka dni) wykonanie obejścia przez przełącznik dwubiegunowy sieć-agregat i wyłączenie falownika, także z sieci. Akumulatory będą ładowane z paneli normalnie przez ładowarkę w inwerterze. U mnie tak to działa.
    kosmos99
    Level 38  
    Edek45 wrote:
    Akumulatory będą ładowane z paneli normalnie przez ładowarkę w inwerterze. U mnie tak to działa.

Skoro falownik jest wyłączony, to ładowarka działa? Jeśli akumulatory nie są wykorzystywane a falownik wyłączony, czyli ich nie rozładowuje, to po co je cały czas ładować. Nie lepiej odłączyć od falownika i raz na jakiś czas zmierzyć napięcie i gdy spadnie w wyniku samorozładowania, doładować?
    Edek45
    Level 29  
    Tak, ładowarka DC działa mimo wyłączonego inwertera. Akumulatory nie są rozładowywane tylko ładowane i przecież o to chodzi.
    kosmos99
    Level 38  
    Edek45 wrote:
    Akumulatory nie są rozładowywane tylko ładowane i przecież o to chodzi.

Po co ciągle ładować naładowane akumulatory?
    zamach132
    Level 12  
    Panowie,
    Wielkie dzięki za tak aktywny udział w temacie.

Maverick73 wrote:
    Możliwe ze przekaźniki są SSR-y ich słyszeć nie będziesz.

Do tego będzie małe sprostowanie poniżej

Edek45 wrote:
    jedynym wyjściem jest w okresie nieużywania energii z akumulatorów, (np przy kiepskiej pogodzie przez kilka dni) wykonanie obejścia przez przełącznik dwubiegunowy sieć-agregat i wyłączenie falownika, także z sieci.

To wydaje się być jakieś rozwiązanie, musze to przemyśleć.

Teraz trochę zaktualizuję temat.
    Watomierze nie dotarły, będą w poniedziałek, więc w ruch poszły mierniki cęgowe i oto wyniki, które powiem szczerze lekko mnie niepokoją...

Stan z podłączonymi akumulatorami:

Wejście do falownika 217V, 3,95A - proszę mnie wyprowadzić z błędu jeżeli się mylę ale to jest 857Watt ?
    Wyjście z falownika 220V, 1,4A - tj 308W - to się pokrywa z tym co falownik pokazuje jako aktualne obciążenie (plus minus 30W ale to jest margines jaki jestem w stanie zrozumieć i zapewne wynika z błędu pomiaru)
    Pobór z akumulatorów 1.8A, stan naładowania spadł do 48,8V czyli ucieka jakieś +- 90W.

Po odłączeniu akumulatorów pojawia się dźwięk, opisałbym to jak nasycanie się jakiegoś elementu i odcinka, i to się tak powtarza bez końca.
    Oczywiście pobór z akumulatorów spada do 0A.
    Parametry wyjścia z falownika pozostają bez zmian, siec w domu zasilana jest przez nazwany przez producenta tryb BYPASS.
    Parametry wejścia natomiast zachowują się co najmniej dziwnie, a przynajmniej niezrozumiale dla mnie, mianowicie napięcie jest bez zmian 217V, natężenie tętni w rytm wcześniej wspomnianego nasycania się, miernik cęgowy pokazuje od 2A do max nawet 10A.
    SMM
    Level 11  
    Mam ten sam problem, jeżeli falownik jest w trybie baypass to potrafi przez noc rozładować akumulatory o kilka wolt aż do odcięcia baterii przez BMS. Inwerter mam ustawiony na ładowanie tylko z paneli. Na wykresie widać że od północy do 6:00 napięcie spadło z 47v do 43v. Bateria jest sprawna po odłączeniu o inwertera spadek napięcia nie występuje.
    zamach132
    Level 12  
    @SMM jest dokładnie tak jak mówisz, ja u siebie na chwilę obecną odłączyłem aku bo szkoda mi słońca na ładowanie aku które i tak się rozładują.

Miałem dostać watomierze dzisiaj, ale dostawca leci w kulki i muszę jeszcze chwilę poczekać. Zamówiłem takie, które pokazują przesunięcie fazowe - będę mógł porównać to co na wejściu z tym co na wyjściu bo to co sobie policzyłem wcześniej to moc pozorna, która może nie oddawać tego co na prawdę pobiera falownik.
    SMM
    Level 11  
    @zamach132 Jesteś w stanie ustawić datę i godzinę na tym inwerterze? Ja mam z tym problem nie zapisuje ustawień. Czekam na nowy panel, podobno on jest za to odpowiedzialny.
    Slawek K.
    Level 35  
    W trybie SUB, podtrzymanie pracy inwertera zasilane jest z akumulatora, dlaczego ? nie wiem, ale tak faktycznie jest.
    Poniżej dobowy odczyt mocy pobieranej z aku, tryb mam ustawiony na SUB a tryb ładowania 050 czyli tylko z PV :

Jak widać, pobiera około 55W z magazynu, na własne potrzeby, kiedy brak jest PV. Ja mam hybrydowy inwerter EASUN 5kW.
    Aby tego uniknąć, czyli rozładowywania akumulatora, można ustawić tryb ładowania na C50 (priorytet PV a jak zaniknie to wtedy z sieci) i prąd ładowania z sieci na minimalny czyli 2A. Tyle, że wtedy inwerter będzie pobierał z sieci około 100W na ładowanie + te około 50W na podtrzymanie.
    U mnie to nie jest problemem, bo mam magazyn ~30kWh, ale w sumie przez całą dobę pobiera około 1kWh, co nie jest mało.

Pozdr
    Deki Dekowski
    Level 13  
    Mój Growatt SPF 5000 ES (SUB i only PV) też, po zachodzie słońca, pobiera prąd z akumulatora właśnie na podtrzymanie działania inwertera (około 1A).
    Czyli to co na wejściu AC jest na wyjściu AC, a to co potrzebne do życia inwertera idzie z aku.
    W sumie wg mnie to fajne rozwiązanie bo aku i tak się nudzą, a tak przynajmniej zaoszczędzi się na prądzie z gniazdka. A z rana z PV w 1,5 godziny przywraca akumulatory do pełnego naładowania (4x120ah).
    pawelc
    Level 22  
    Easun smg 5,6 w trybie SUB z tego co zauważyłem przy ustawieniu ładowania tylko z pv cały czas wspomaga się siecią jak nie ma prądu z PV ,z akumulatora nie bierze a wręcz go delikatnie podtrzymuje .I to jest w miarę ok. W trybie SBU jak ma PV nic nie bierze z sieci ale po zaniku prądu z PV zaczyna podbierać prąd z sieci ok 20-30W i to już mi się nie bardzo podoba . Mam też drugi inwerter taki sam w trybie SOL i tu historia wygląda podobnie póki jest PV nie bierze z sieci po zaniku bierze z sieci też ok 30W i dodatkowo z akumulatora do 0,5A . Dobowe zużycie w trybie SOL wychodzi ok 0,8kWh z sieci .
    Wychodzi na to że na okres jesienno-zimowy trzeba zamontować styczniki które będą wyłączać zasilanie inwertera i włączać bypass na odbiory