pikarel wrote: W zgrzewarkach ultrasonicznyh indukcyjność dobiera się (regulacja wkrętem rdzenia wewnątrz cewki)
W ZGRZEWARKACH !!! ale nie wannach. nNaprawiałem kilka i nigdzie nie widziałem regulacji, nawet kontrolera nie ma tylko pracują na samowzbudzeniu.
pikarel wrote: w układach grzeje się indukcyjność, ale ta, która tłumi nośną, jak we wzmacniaczu akustycznym D, ale tu nie ma tłumić,
Porównanie ze wzm D jest bez sensu, tu są przebiegi sinusoidalne, i dławik niczego nie tłumi tylko jest elementem obwodu rezonansowego. A że płyną przez niego spore prądy to się grzeje.
reneeww wrote: Próbowałem zwykłym DNE to się grzało dlatego pomyślałem o efekcie naskórkowości i wziąłem lice, i dalej się grzało
Ale straty będą mniejsze, drutem nawijają z 'oszczędności' bo lica droższa a za większe straty przecież klient zapłaci.
reneeww wrote: I jak powstaje tu to tłumienie? bo z tego co sobie wyobrażam,
Żadne tłumienie, to jest element obwodu rezonansowego.
reneeww wrote: Mam dwa pytania pierwsze to czy dobór indukcyjności mogę regulować poprzez szczelinę?
Można acz wątpię aby to było potrzebne, poza tym wyjście poza rezonans spali tranzystory lub wanienka przestanie działać.
reneeww wrote: i "buczy" to ładnie - czyli jakoś działa.
Skoro działa to nie ruszać.