logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obniżanie temperatury wody w kotle kondensacyjnym: skutki dla żywotności i granice (40-45°C)

man12124 23 Paź 2022 11:25 4713 27
REKLAMA
  • #1 20248696
    man12124
    Poziom 4  
    Ocena: 13
    do ilu moge obnizyc temp wody na co w kotle gazowym z kondensacją aby nie wplynela ona na żywotność kotla (korozja)
    aktualnie mam 50st zastanawiam sie czy jak ustawie np 45 lub 40 czy kociol nie bedzie się szybciej zużywał?
  • REKLAMA
  • #2 20248787
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1195
    Ja mam junkersa 11 lat i pracuje od 28 st do 52st zależnie od pory roku. Nie zauważyłem jakich usterek. Jedyne co się wydziela w niskiej temperaturze to kondensat ale to występuje poniżej 55 st wiec i tak go masz. Mozesz obniżyć.
  • #3 20248798
    man12124
    Poziom 4  
    Bo z jednej strony pisza że do kondensacji i podłogówki jak najmniej a inni że czym mniejsza temp kotla to on się psuje i rdzewieje i szybciej się niszczy
  • #4 20248987
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Dla kondensacji ważna jest jedynie temperatura powrotu, a nie zasilania (kondensacja wystepuje, gdy na powrocie jest nie więcej niż +56 stopni). Można na powrocie zejść do niższych temperatur.
  • REKLAMA
  • #5 20251187
    man12124
    Poziom 4  
    to wiem ale czy np niska temp rzędu 40st nie spowoduje ze piec zamiast 15lat popracuje 5 i trzeba bedzie wymieniac
    bo czytalem ze moze zardzewiec
  • #6 20251203
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 948
    Na początek to napisz dokładnie co to za kocioł: jakiej marki i jaki model, a najlepiej to napisz to w tytule postu.
    Dopiero wtedy ktoś kto zna lub ma taki kocioł to się wypowie i coś poradzi.
  • #7 20251676
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2127
    Kotły kondensacyjne gazowe są zaprojektowane do jak najniższej temperatury pracy.
  • #8 20252730
    man12124
    Poziom 4  
    to dlaczego piszą ze czym nizsza temp tym moze rdzewiec?
  • REKLAMA
  • #9 20253020
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Zwykłe kotły stałopalne muszą mieć minimalną temperaturę rzędu 50-55 stopni na powrocie . Kondensacyjne gazowe jak najniższą. Co tam ma korodować, stal nierdzewna ? Ew. stop magnezowo-krzemowy, który i tak się utlenia po 15 latach niezależnie od temperatury.
  • #10 20254193
    man12124
    Poziom 4  
    co to są kotly slalopalne?

ale przeciez jak ustawie ponizej 50st to w mrozy to mi ten piec nie nagrzeje domu
  • REKLAMA
  • #11 20254459
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    man12124 napisał:

ale przeciez jak ustawie ponizej 50st to w mrozy to mi ten piec nie nagrzeje domu
    Nagrzeje. Przecież już kilka razy było wspomniane, że odnosi się to do temperatury na POWROCIE, czyli wracającej z grzejników do kotła. Temperatura na zasilaniu (woda wychodząca do kotła do grzejników) zawsze jest wyższa niż na powrocie i przy temperaturze powrotu 50 stopni moze to być 60-65 stopni, a przy 55 stopni - ok. 70 stopni, a to oznacza bardzo gorące. Dla kondensacji wazna jest tylko i wyłącznie temperatura POWROTU.
  • #12 20255552
    man12124
    Poziom 4  
    Zbigniew Rusek napisał:
    man12124 napisał:

Nagrzeje. Przecież już kilka razy było wspomniane, że odnosi się to do temperatury na POWROCIE, czyli wracającej z grzejników do kotła. Temperatura na zasilaniu (woda wychodząca do kotła do grzejników) zawsze jest wyższa niż na powrocie i przy temperaturze powrotu 50 stopni moze to być 60-65 stopni, a przy 55 stopni - ok. 70 stopni, a to oznacza bardzo gorące. Dla kondensacji wazna jest tylko i wyłącznie temperatura POWROTU.
    czyli jak mam zasilanie 50 a powrotu 43 to moge tak zostawic?
    kiedy bedzie najlepsza ta kondensacja przy ilu?
  • #13 20255644
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    man12124 napisał:
    Zbigniew Rusek napisał:
    man12124 napisał:

czyli jak mam zasilanie 50 a powrotu 43 to moge tak zostawic?
    kiedy bedzie najlepsza ta kondensacja przy ilu?
    Można zostawić!!! Jak jest mróz, to można podnieść temperatury (ale przy dodatniej temperaturze, np. marzec, listopad, to te w/w parametry mogą się okazać za wysokie i można wtedy obnizyć). Te wartości (zasilanie 50 stopni, powrót 43 stopnie) można uznać za przeciętne, powiedzmy dobrze dobrane przy temepraturze zewnętrznej ok. 0 stopni (przy obecnym klimacie nawet w typowo zimowe miesiące jest zwykle cieplej).
  • #14 20265633
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    man12124 napisał:

A skąd ta pewność? 50 stopni na grzejnikach to bardzo dużo jak na dzisiejsze standardy.
  • #15 20266434
    man12124
    Poziom 4  
    Przecież przy 40st to dogrzeje jak jest może max 0c i by musiał piec chodzić caly czas na dobę to chyba ekonomiczniej 4h przy 50C
    Przy paleniu węglem dochodzilo nawet do 80C
  • #16 20276748
    qbadm
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    man12124 napisał:
    chyba ekonomiczniej 4h przy 50C

Chcesz grzać przez 4h w ciągu doby tylko? Jaki masz kocioł? Zbyt niska temp. powrotu mogła być przyczyną korozji w kotłach na paliwo stałe, ale w gazowym? Gdzieś Ty to wyczytał? :)
  • #17 20277777
    ARexx
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Z moich obserwacji dla kotła gazowego + grzejniki optymalnie jest w zakresie 40 - 55 stopni w zależności od temperatury zewnętrznej. Przy niższych temperaturach to wg mnie grzejniki mają słabą moc i to ogrzewanie jest mało efektywne, powyżej 60 to już czuć spalenizną ;-). Sezon zaczynam od 40 - 42 stopni a jak są siarczyste mrozy 55 - 57max (ze dwa razy w roku...)
  • #18 20277820
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3376
    Właśnie im niższa temp na kotle gazowym (powrót) tym wyższa sprawność (niższa temp gazów wylotowych/spalin = niższe straty).
  • #19 20278063
    qbadm
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    sigwa18 napisał:
    Właśnie im niższa temp na kotle gazowym (powrót) tym wyższa sprawność.

Tak, ale nie w nieskończoność, niski parametr można sobie ustawiać dla ogrzewania podłogowego, dla grzejników trzeba podnieść temperaturę, kondensacja będzie obecna dopóki temp. powrotu nie wzrośnie powyżej ~56*C, więc zasilanie musiało by być w okolicach 75*C, czego się w praktyce nie stosuje w ocieplonych budynkach.

ARexx napisał:
    Z moich obserwacji dla kotła gazowego + grzejniki optymalnie jest w zakresie 40 - 55 stopni w zależności od temperatury zewnętrznej.

I to są prawidłowe parametry dla ocieplonego budynku, nawet jeśli regulujesz je ręcznie to z krzywej grzewczej wychodzą podobnie

Dodano po 2 [minuty]:

sigwa18 napisał:
    Właśnie im niższa temp na kotle gazowym (powrót) tym wyższa sprawność.

Tak, ale nie w nieskończoność, niski parametr można sobie ustawiać dla ogrzewania podłogowego, dla grzejników trzeba podnieść temperaturę, kondensacja będzie obecna dopóki temp. powrotu nie wzrośnie powyżej ~56*C, więc zasilanie musiało by być w okolicach 75*C, czego się w praktyce nie stosuje w ocieplonych budynkach.

ARexx napisał:
    Z moich obserwacji dla kotła gazowego + grzejniki optymalnie jest w zakresie 40 - 55 stopni w zależności od temperatury zewnętrznej.

I to są prawidłowe parametry dla ocieplonego budynku, nawet jeśli regulujesz je ręcznie to z krzywej grzewczej wychodzą podobnie
  • #20 21353322
    klemon
    Poziom 10  
    Mam do Panów pytanie, a czy istnieje jakaś dolna granica (i górna) ustawienia temperatury dla kotła kondensacyjnego, (instalacja 9 grzejników łącznie na dwa pietra 110 m.kw, ), którą warto by ustawić, żeby uniknąć problemów z piecem ? Optymalna temp. zasilania w zależności od warunków zewnętrznych to zakres 30-40 i 40-55 stopni dla mroźniejszych dni? Lepiej grzać z jak najnizsza temperaturą i dłużej, w kierunku ciągłej pracy?
    Jeśli można utrzymać komfort ogrzewania w danych warunkach temp. na zewnątrz, to jaka temperatura (zakres temperatur) jest najbardziej optymalna i ekonomiczny? Dziękuję.

obecnie mam zakres temp. min 29-max 55 , krzywa grzewcza 0.6, piec sobie działa przy 5 stopniach na zewnątrz, temp, robocza na piecu 33-38 w porywach do 42, pokojówka ustawiona na 21, ustawienia stopniowo podnoszą temperaturę w nieogrzewanym domu przez 5 dni od 6 stopni do aktualnie 17 stopni w pokojach.
  • #21 21353348
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 635
    klemon napisał:
    jaka temperatura (zakres temperatur) jest najbardziej optymalna i ekonomiczny?

Jak najniższa.

klemon napisał:
    Lepiej grzać z jak najnizsza temperaturą i dłużej, w kierunku ciągłej pracy?

Dokładnie tak.

klemon napisał:
    ustawienia stopniowo podnoszą temperaturę w przez 5 dni od 7 stopni do aktualnie 17 stopni w pokojach

Po co te ceregiele?
  • #22 21353367
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3376
    Jak chcesz mierzyć sprawność kotła to mierz temperaturę spalin choćby przez otwór do kalibracji palnika. Im niższa temperatura spalin to wyższa sprawność kotła (mniej ciepła ucieka w spalinach).
  • #24 21353412
    sorier
    Poziom 30  
    klemon napisał:
    nawet poniżej 30 stopni?

Tak, możesz ustawić dowolnie niską temperaturę którą da się wybrać na panelu sterującym kotła. Oczywiście mówimy cały czas o gazowym kotle kondensacyjnym.

klemon napisał:
    Dom nie był zamieszkany wprowadzam się za parę dni, dlatego powoli przez kilka dni podnosiłem temperaturę.

Nie ma to żadnego sensu. Możesz stopniowo podnosić temperaturę na kotle, ale na przestrzeni kilku godzin, a nie kilku dni.

A tak na marginesie. Bardziej kotłowi zaszkodzisz wysoką i gwałtownie zmieniającą się temperaturą połączoną z wysoką mocą (np grzejąc c.w.u.), niż zbyt niską.
  • #25 21353460
    klemon
    Poziom 10  
    Czyli w przypadku c.w.u tez lepiej wydłużyć zakres czasu grzania aby dogrzewał przy spadku temperatury np. godz 7-16, niż ustawić np. dwa zakresy po 2h godziny w ciągu godziny np 7-16?

To po co jest możliwość ustawiania dolnej i górnej granicy temp. pracy kotła, skoro może być dowolna najniższa?

Chciałem bo miałem, na to czas powoli na niskiej temp pracy kotła podgrzać dom, wiec robiłem to stopniowo pokojówką, mam regulator pogodowy i pokojowy.
  • #26 21353570
    sorier
    Poziom 30  
    klemon napisał:
    Czyli w przypadku c.w.u tez lepiej wydłużyć zakres czasu grzania aby dogrzewał przy spadku temperatury np. godz 7-16, niż ustawić np. dwa zakresy po 2h godziny w ciągu godziny np 7-16?

To są indywidualne preferencje domowników, kiedy i w jakich ilościach zużywają ciepłą wodę. Znaczenie ma też strata na zbiorniku, tzn ile czasu upłynie od nagrzania zbiornika do włączenia kolejnego grzania gdy nie było żadnego poboru ciepłej wody.

Mogę tylko doradzić żeby grzać wolniej i dłużej (czyli na niższej mocy kotła) i do jak najniższej temperatury zapewniającej komfort korzystania z ciepłej wody.
    klemon napisał:
    To po co jest możliwość ustawiania dolnej i górnej granicy temp. pracy kotła, skoro może być dowolna najniższa?

Górna granica to zabezpieczenie przed uszkodzeniem wymiennika. Dolna to obcięcie zakresu którego i tak nikt by nie używał.
  • #27 21353599
    klemon
    Poziom 10  
    Górna granica to zabezpieczenie przed uszkodzeniem wymiennika. Myślałem, że w ten sposób jestem tez w stanie regulować maksymalną temperaturę zasilania kotła, w razie ochłodzenia przy danej krzywej. Ograniczam temperaturę i jeśli w danych warunkach z krzywej wychodzi wyższa kocioł grzeje dlużej z dopuszczalną max i nie wchodzi na wyższą, i nie trzeba zmiany krzywej.

Czyli można ustawić 22 stopnie min, czy tam najniższa i np 70 max i się tym w ogóle nie interesować?
  • #28 21353918
    sorier
    Poziom 30  
    Jeżeli masz pogodówkę, to w ogóle nie interesują cię temperatury maks. i min. Ustawiasz najniższą krzywą przy której kocioł nie ma problemów z ogrzaniem pomieszczeń przez cały sezon. Resztą zajmie się sterownik kotła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat obniżania temperatury wody w kotle gazowym kondensacyjnym i wpływu tego na żywotność urządzenia, zwłaszcza w kontekście korozji. Ustalono, że kluczowa jest temperatura powrotu, która powinna być utrzymywana poniżej około 56°C, aby zachować efekt kondensacji i wysoką sprawność kotła. Temperatura zasilania jest zawsze wyższa niż powrotu i może być dostosowywana w zależności od warunków zewnętrznych. Obniżanie temperatury zasilania do 40-45°C jest możliwe i nie powoduje przyspieszonej korozji ani skrócenia żywotności kotła kondensacyjnego, który jest zaprojektowany do pracy w niskich temperaturach. W przypadku instalacji z grzejnikami konieczne jest jednak dostosowanie temperatury do mocy grzejników, zwłaszcza przy niskich temperaturach zewnętrznych. Wskazano, że zbyt gwałtowne zmiany temperatury i wysoka moc grzania mogą bardziej szkodzić kotłowi niż niska temperatura pracy. Optymalna praca kotła to dłuższe, wolniejsze grzanie przy możliwie najniższej temperaturze zapewniającej komfort cieplny. Regulacja temperatury powinna być wspierana przez sterownik pogodowy i pokojowy, który automatycznie dostosowuje parametry do warunków zewnętrznych i zapotrzebowania na ciepło. Dolne i górne granice temperatury pracy kotła służą zabezpieczeniu wymiennika i kontroli pracy, ale przy prawidłowej regulacji sterownik sam optymalizuje parametry. Przykładowo, zakres temperatur zasilania 30-55°C jest stosowany w ocieplonych budynkach, a temperatura powrotu poniżej 56°C gwarantuje kondensację i wysoką efektywność. W dyskusji pojawiła się marka Junkers jako przykład kotła pracującego w szerokim zakresie temperatur bez awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA