Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Następca Powerbanka Baseus Mulight 30000mAh 33W: Poszukiwanie Powerbanka z QC i Bypass Charging

__Grzegorz__ 25 Oct 2022 22:03 270 3
    __Grzegorz__
    Level 29  
    Witam.
    Szukam następcy powerbanka jak w temacie.
    Kupiłem dwie sztuki kilka lat temu i używałem ich w aucie do zasilania kamerki samochodowej pracującej non-stop. Zamiennie. Woziłem dwa. Gdy jeden zdechł kompletnie to podłączałem drugi a pierwszy szedł pod ładowarkę sieciową.
    Są one świetne, duża pojemność, połykają ok 100Wh, oddają ok. 89Wh.
    Obsługują qc zarówno przy ładowaniu jak i rozładowaniu.
    Jeden taki powerbank, przy zastosowaniu ładowarki qc wystarczał na 5-6 dni pracy kamerki, która bierze poniżej 1W mocy w spoczynku (wygaszony ekran LCD i 30fps w fhd). W 3h trasy potrafił naładować się o 25/30% 😀... I to mi bardzo pasowało...

Pracowały dwa lata, jedyna niedogodność, to niemożność ładowania powerbanka w temperaturze poniżej 0 stopni Celsjusza. Ale zasilała kamerkę nonstop i ładowanie startowało po kilku chwilach, po ogrzaniu powietrza w kabinie.

Jeszcze jedna ważna ich cecha: przy podłączaniu ładowania powerbanka nie przestawał on zasilać kamerki.

Jeden z powerbanków delikatnie spuchł, nieznacznie. Pojemność trzyma, ale strach to trzymać w aucie (-20 do 60stopni celsjusza?) 😀

Więc wstępnie wytypowałem i kupiłem następcę, baseus Bipow 20W. Też 30000mAh...
    Ale to była pomyłka, bo:
    - przy podłączaniu ładowarki do powerbanka na chwilę odcina on zasilanie dla kamerki
    - przy połączonej kamerce nie ładuje się w trybie qc (18W), tylko w żałosnym standardowym trybie pobierając całe 2W... śmiech na sali...

Dlatego szukam powerbanka :
    - o pojemności 30000mAh,
    - potrafiącego oddać ponad 85Wh,
    - Nie przerywającego zasilania urządzeń przy podłączaniu go do ładowarki,
    - obsługującego QC non stop, a nie tylko przy ładowaniu samego powerbanka.

Możecie koledzy coś mi poradzić?
    tzok
    Moderator of Cars
    Dla produktów no-name zwykle podana jest zsumowana pojemność ogniw w mAh (czyli pojemność dla napięcia 3,7 V), a napięcie wyjściowe to 5V lub 12V. Podawanie pojemność w Ah, bez informacji o napięciu nominalnym, nie ma najmniejszego sensu. Uczciwy producent podałby pojemność w Wh i sprawa byłaby jasna i jednoznaczna. Power bank o realnej pojemności ok. 150 Wh będzie miał 41 Ah dla nominalnego napięcia 3,7 V, albo 30 Ah dla 5 V. Dobrej klasy ogniwo 18650 ma 3 Ah, zatem aby uzyskać pojemność 30 Ah, potrzeba by 10 takich ogniw. Absurdalnie wygląda też zapis 30000 mAh, skoro mamy krotność 1000, to po co przedrostek "m"?!? 10000 mAh = 10 Ah.

Żadnego chińskiego power banku Li-Po nie zostawiłbym w aucie, już mam obawy co do akumulatorka wbudowanego w kamerkę. Masz w aucie akumulator 12V 45-80 Ah, jaki jest sens bawić się w jakieś wybuchowe power banki do zasilania kamerki? Przyjmijmy, że ten power bank nawet miał te 30 Ah dla 5 V, co daje 150 Wh, akumulator samochodu ma 570-1000 Wh, czyli 4-7x więcej. Wh jest jednostką energii, Ah - nie.

Jeśli już koniecznie rozważyłbym jeden z tych:
    https://allegro.pl/oferta/samsung-powerbank-20000mah-25w-super-fast-usb-c-12711579302
    https://allegro.pl/oferta/powerbank-xiaomi-redmi-18w-fast-charger-20000-mah-12786480405

Nie widzę w ofercie żadnego renomowanego producenta więcej niż 20 Ah.