Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zgemma h9twin - różnica między CCCam a OSCam przy odbiorze kanałów TV

damian1987rr 25 Oct 2022 23:13 264 5
    damian1987rr
    Level 9  
    Ok edycja tematu jaka jest różnica między cccam a oscam 😀
    internick
    Level 35  
    To jest jeden i ten sam protokół.
    Jak Ci wszystko działa to zostaw jak jest.
    Gdy Ci się wysypie obraz to następnym razem dograsz najwyżej Oscam
    damian1987rr
    Level 9  
    Jaka jest różnica między opcja cccam a oscam ?
    internick
    Level 35  
    W zależności jaką wersję użyjesz może różnić się obsługą kart kodowych, systemów kodowania, itp.
    damian1987rr
    Level 9  
    Właśnie wolałbym zrobić to już tak żeby było Ok wyczytałem teraz na anglojęzycznych stronach ze oscam działa szybciej mniej się zawiesza , tak naprawdę już się domyślam co zrobiłem nie tak , plik który trzeba dograć mniej więcej pod koniec instalacji do katalogu - nie mogłem go pobrać bo mnie Windows blokował w pobieraniu , spróbuje to jutro zrobić
    tomaszlonski
    Level 30  
    Oscam nie działa szybciej nie jest protokołem tylko programem do ich obsługi. Ma obsługę wielu protokołów w tym cccam. Ułatwieniem jest wbudowany interfejs www do obsługi i dodatkowe opcje nie istniejące w cccam zwłaszcza wymagane do działania kart operatorów.

Cccam jako osobny softcam nie jest aktualnie już rozwijany i ma słabą obsługę kart, nadaje się praktycznie tylko do obsługi jako klient. Bez odpowiednich wersji cccam nie działa obsługa większości programów operatorów.

Prosciej użyć oscam albo ncam ( bardziej rozwinięta wersja softcamu obsługująca praktycznie wszystkie protokoły albo automatycznie aktualizacje kluczy z netu).

Jeśli coś nie działa właściwie to problemem jest tylko nieasciwa konfiguracja robiona przez użytkownika.