Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Roborock S6 - Error 14 (błąd temperatury baterii?)

rafalsl 29 Oct 2022 13:32 924 7
    rafalsl
    Level 9  
    Witam.

Posiadam odkurzacz Roborock S6 w którym nagle wyskoczył błąd 14, czyli błąd akumulatora. Z tego co udało mi się znaleźć jest to błąd temperatury baterii.
    Sprawdziłem wszystkie styki ale nic to nie pomogło. Wymiana baterii na nową również nic nie dała. Sprawdziłem też termistor w baterii i jest ok.
    Biały przewód z termistora prowadzi do układu ze zdjęcia (TP1544a). Czy on może być uszkodzony?
    Może ktoś miał podobny problem?

Pozdrawiam
    Bruce^666
    Level 15  
    Nie wiem co to za odkurzacz ale jesli bateria jest modulowo wpinana do odkurzacza to przeczysc styki.
    Bruce^666
    Level 15  
    Pisałes cos o jakims białym przewodzie. skoro termistor jest ok to moze sprwdz dalsza sciezke połaczenia - przewody , luty itd.
    rafalsl
    Level 9  
    Sprawdziłem tę ścieżkę od termistora aż do nóżki układu ze zdjęcia i wszystko jest okey.

Jest to termistor 10k. Po drodze do nóżki układu jest też jeszcze rezystor 10k.

Dodałem w załączniku datasheet tego układu ze zdjęcia.
    Czy ktoś może mi powiedzieć czy dobrze myślę, że na nóżkach 4 i 11 powinno być zasilanie tego układu?
    Ponieważ ja na obu mam zwarcie do masy.
    Bruce^666
    Level 15  
    Tak vss+ i vss- to zasilanie . albo padł układ albo zasilanie dla niego. Wylutuj sprawdz czy dalej zwarcie do masy wystepuje.
    MisiekDPx
    Level 10  
    @rafalsl udało Ci się ogarnąć ten error 14? Mam to samo na swoim Roborock S55. Nie cały czas, ale ale wyjeżdża czasami ze stacji i zgłasza błąd.
    sebekzygi
    Level 12  
    U mnie S6 maxv wywala błąd 14 i wyskakuje ze stacji i odwraca się do niej tyłem:)
    Zdarłem dekiel z baterii w drobne kawałki. Schłodziłem czujnik stacja w której siedział pobierała 5W wywalał błąd 14.
    Podgrzałem czujnik suszarką patrząc ile pobiera ze stacji w pewnym momencie wskoczyło na wyższy pułap prawie 11W.
    Grzejąc dalej dobiło do 26W. Odpuściłem grzanie przez chwilę utrzymywało się 26W spadło do 10W a później 5W.
    Błędu już nie było ale jakby się wychłodził na pewno wyskoczy. Włączyłem odkurzanie na maksa żeby się spocił po odkurzaniu wrócił do stacji która ładując pobierała 10W. Obstawiam elektronika na płycie mierząca parametry baterii lub ten czujnik w baterii.
    Temperatura którą mam przy podłodze to 16 stopni. Wydaje mi się że gdy skończy się zima będzie działać :)
    Ktoś coś w tej sprawie zdiagnozował?

Po wczorajszym godzinnym sprzątaniu 50m2
    Zgłasza ciągle błąd 4. Czujniki czyszczone -były czyste, Zaklejałem -nic nie dało. Każdy element foto zmierzyłem rezystancję zmienia się restancja na światło. Na filmie widać że diody działają https://www.youtube.com/watch?v=2ILYSAmoXS0
    Czy coś co było przyczyną błędu 14 wypłynęło na pojawienie się błędu 4?