Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RCBO trójfazowy do zasilania obwodu z dwoma fazami i z dwoma neutralami.

Pawelelemonter 31 Oct 2022 17:26 756 58
Automation24
    Pawelelemonter
    Level 20  
    Witam. Mam pytanie do kolegów o nietypowe wykorzystanie RCBO trójfazowego. Jest obwód składający się z przewodu pięciożyłowego.
    5x2.5 mm2. Zabezpieczam go RCBO 30 mA B16. Jednak nie w standardowy sposób. Wykorzystuję dwie żyły czyli czarną i brązową jako fazy natomiast przewód niebieski i szary jako żyłę neutralną. Drugą z tych żył neutralnych podłączam do styku w RCBO przeznaczonego dla fazy np styk nr 2. Oczywiście ten styk w RCBO jest zasilany z szyny neutralnej. Zdaję sobie sprawę że nie może to być styk w RCBO do którego jest wpięty przycisk TEST. Jeżeli chodzi o zasilanie tego RCBO opcje są dwie. Jedna to zasilanie tego RCBO z dwóch faz i szyny neutralnej. Druga opcja to zasilanie z jednej fazy rozgałęzionej na dwa styki fazowe. Pytanie o przeciwwskazania do takiego rozwiązania ? RCBO trójfazowy do zasilania obwodu z dwoma fazami i z dwoma neutralami.
  • Automation24
    tyqva
    Level 32  
    Pawelelemonter wrote:
    Witam. Mam pytanie do kolegów o nietypowe wykorzystanie RCBO trójfazowego. Jest obwód składający się z przewodu pięciożyłowego.
    5x2.5 mm2. Zabezpieczam go RCBO 30 mA B16. Jednak nie w standardowy sposób. Wykorzystuję dwie żyły czyli czarną i brązową jako fazy natomiast przewód niebieski i szary jako żyłę neutralną. Drugą z tych żył neutralnych podłączam do styku w RCBO przeznaczonego dla fazy np styk nr 2. Oczywiście ten styk w RCBO jest zasilany z szyny neutralnej. Zdaję sobie sprawę że nie może to być styk w RCBO do którego jest wpięty przycisk TEST. Jeżeli chodzi o zasilanie tego RCBO opcje są dwie. Jedna to zasilanie tego RCBO z dwóch faz i szyny neutralnej. Druga opcja to zasilanie z jednej fazy rozgałęzionej na dwa styki fazowe. Pytanie o przeciwwskazania do takiego rozwiązania ?

Obie wersje nieprawidłowe.
    W pierwszej wersji człon różnicowy jest oszukiwany, w drugiej wersji człon nadmiarowy.
  • Automation24
    Pawelelemonter
    Level 20  
    tyqva wrote:
    w drugiej wersji człon nadmiarowy
    dlaczego człon nadmiarowy jest oszukiwany? Jest dodatkowo zabezpieczenie na jednym neutralu ale zabezpieczenie powinno zadziałać czy przy zwarciu czy przy zbyt dużym prądzie obciążenia.
    gorki73
    Level 39  
    Witam, czy możesz podać dokładnie typ tego RCBO, bo coś mi się wydaje, że jest tylko przewidziany dla obwodów trójfazowych i nie wolno łączyć go w inny sposób jak 3f i 1N.
    Pawelelemonter
    Level 20  
    gorki73 wrote:
    Witam, czy możesz podać dokładnie typ tego RCBO, bo coś mi się wydaje, że jest tylko przewidziany dla obwodów trójfazowych i nie wolno łączyć go w inny sposób jak 3f i 1N.
    RCD trójfazowe np Eatona wolno wykorzystywać jako RCD 2P używając toru neutralnego i fazowego do którego wpięty jest przycisk TEST.
    gorki73
    Level 39  
    Ale my tu rozmawiamy o RCBO przecież a nie o RCD.
    Pawelelemonter
    Level 20  
    mychaj wrote:
    Co ty rzeźbisz przyjacielu?!?
    Potrzebujesz 2 obwody to daj 2x pojedynczy rcbo.
    Chodzi o nietypowe wykorzystanie przewodu 5x2.5 mm2. Nie zrobisz z niego dwóch obwodów bo dla mnie taki obwód gdzie jest jeden przewód powinien mieć wspólne zabezpieczenie. Chyba że to TN pomieszczenie to nie łazienka, urządzenie podłączone na stałe to można rozważyć eskę zespoloną która rozłączy tory fazowe. Druga opcja to oczywiście standardowo czyli RCD trójfazowy neutral i trzy fazy. Jednak ja chciałem rozważyć opcję gdzie w jednym przewodzie mamy dwa neutrale i dwie fazy lub dwa neutrale i jedną fazę rozgałęzioną i zasilającą dwa styki fazowe RCBO i użycie trójfazowego RCBO jako zamiennika dwóch RCBO 2P występujących jako jeden aparat połączonych w jednej obudowie z jedną wajchą.

Dodano po 1 [minuty]:

mychaj wrote:
    Pawelelemonter wrote:
    RCD trójfazowe np Eatona wolno wykorzystywać jako RCD 2P używając toru neutralnego i fazowego do którego wpięty jest przycisk TEST.

To użyj Eatona zgodnie z dokumentacją jeżeli producent to przewiduje... acha, rozumiem ma być tanio? 😀
    Nie ma być tanio chodzi o co innego a poza tym póki co to tylko rozważanie na przyszłość. Poza tym tego Eatona można użyć jako 2P a nie 2x2P.
    tyqva
    Level 32  
    Pawelelemonter wrote:
    tyqva wrote:
    dlaczego człon nadmiarowy jest oszukiwany? Jest dodatkowo zabezpieczenie na jednym neutralu ale zabezpieczenie powinno zadziałać czy przy zwarciu czy przy zbyt dużym prądzie obciążenia.
    Bo prąd obciążenia płynie dwutorowo i człon nadmiarowy zamiast 16A może przepuścić np. 32A.
    RCBO trójfazowy do zasilania obwodu z dwoma fazami i z dwoma neutralami.
    Pawelelemonter
    Level 20  
    tyqva wrote:
    Pawelelemonter wrote:
    tyqva wrote:
    Bo prąd obciążenia płynie dwutorowo i człon nadmiarowy zamiast 16A może przepuścić np. 32A.
    Każdym przewodem płynie 16 amperów. Ja nie podłączam drugiego neutrala pod styk neutralny RCBO tyko jeden ze styków fazowych który jest zasilany z szyny N.
    mychaj
    Level 35  
    Pawelelemonter wrote:
    Chodzi o nietypowe wykorzystanie przewodu 5x2.5 mm2.

I tu się zaczyna kombinowanie - ktoś cos spartolił, dał jeden 5x zamiast 2 x 3x 2.5mm2? I teraz trzeba to jakoś zabezpieczyć...o kolorach kabli już nie wspomnę.
    A co z PE?
    Wspólne? Dla obu obwodów?
    Szukaj w dokumentacji aparatury - może któraś pozwala na takie fiku miku.
    Pawelelemonter
    Level 20  
    gorki73 wrote:
    Ale my tu rozmawiamy o RCBO przecież a nie o RCD.
    Tak dla uproszczenia. ALE zapewne jeżeli chodzui o człon różnicowy czy to RCCB CZY RCBO co do zasady działania jest tak samo.
    tyqva
    Level 32  
    Pawelelemonter wrote:
    tyqva wrote:
    Pawelelemonter wrote:
    tyqva wrote:
    Każdym przewodem płynie 16 amperów. Ja nie podłączam drugiego neutrala pod styk neutralny RCBO tyko jeden ze styków fazowych który jest zasilany z szyny N.

A poza tym piszesz o jakimś neutralu, czy to płyn do wywabiania plam? Nie rozumiem...
    Pawelelemonter
    Level 20  
    mychaj wrote:
    Pawelelemonter wrote:
    Chodzi o nietypowe wykorzystanie przewodu 5x2.5 mm2.

I tu się zaczyna kombinowanie - ktoś cos spartolił, dał jeden 5x zamiast 2 x 3x 2.5mm2? I teraz trzeba to jakoś zabezpieczyć...o kolorach kabli już nie wspomnę.
    A co z PE?
    Wspólne? Dla obu obwodów?
    Szukaj w dokumentacji aparatury - może któraś pozwala na takie fiku miku.
    Nikt nic nie spartolił. Nie mówimy o dwóch obwodach bo ma je zabezpieczać jeden aparat. Np można jednym przewodem zasilić dwa gniazda w jednej obudowie minimalizując skutki uszkodzenia neutrala. A jeżeli są zasilane z jednej fazy to eliminując to zjawisko. W zamian mamy dwa razy mniejszą szansę niepotrzebnych zrzutów i dwa razy większą moc obwodu. Chodzi też o bardziej uniwersalną instalację. Np. doprowadzenie dwóch przewodów 5x2.5 mm2 w dwa różne miejsca kuchni na wypadek np zmiany miejsca podłączenia indukcji i bardziej optymalne wykorzystanie go.

Dodano po 1 [minuty]:

tyqva wrote:
    Pawelelemonter wrote:
    tyqva wrote:
    Pawelelemonter wrote:
    tyqva wrote:

A poza tym piszesz o jakimś neutralu, czy to płyn do wywabiania plam? Nie rozumiem...
    Oj kolega nie droczy się. :) Niech będzie przewód neutralny.
    mychaj
    Level 35  
    Pawelelemonter wrote:
    Np można jednym przewodem zasilić dwa gniazda w jednej obudowie minimalizując skutki uszkodzenia neutrala. A jeżeli są zasilane z jednej fazy to eliminując to zjawisko.

Jeżeli są zasilane z jednej fazy to po kigo 3 fazy ?
    Co za nowa filozofia?
    Albo masz obwód 1 fazowy albo 3fazowy - tu nie ma alternatyw.
    Pawelelemonter wrote:
    W zamian mamy dwa razy mniejszą szansę niepotrzebnych zrzutów i dwa razy większą moc obwodu.

Zawsze można dać 2x większe zabezpieczenie co nie?
    2x większą moc - na tym samym drucie?
    Zrzuty do Wisły?
    Elektromonterstwo alternatywne 😀.
    Myślałem że tak prostej rzeczy jak obwody w budowlance nie da się pokopać...a jednak.
    Pawelelemonter
    Level 20  
    mychaj wrote:
    Pawelelemonter wrote:
    Np można jednym przewodem zasilić dwa gniazda w jednej obudowie minimalizując skutki uszkodzenia neutrala. A jeżeli są zasilane z jednej fazy to eliminując to zjawisko.

Jeżeli są zasilane z jednej fazy to po kigo 3 fazy ?
    Co za nowa filozofia?
    Albo masz obwód 1 fazowy albo 3fazowy - tu nie ma alternatyw.
    Pawelelemonter wrote:
    W zamian mamy dwa razy mniejszą szansę niepotrzebnych zrzutów i dwa razy większą moc obwodu.

Zawsze można dać 2x większe zabezpieczenie co nie?
    2x większą moc - na tym samym drucie?
    Zrzuty do Wisły?
    Elektromonterstwo alternatywne 😀.
    Myślałem że tak prostej rzeczy jak obwody w budowlance nie da się pokopać...a jednak.
    Kolego gdyby istniał aparat gdzie mamy zintegrowane 2 RCBO 2P w jednym aparacie nie było by tematu. Jest to jak najbardziej poprawne gdyż żyłę szarą czyli fazową można oznaczyć jako neutral. Może też kolega i dzisiaj stosując zintegrowane zabezpieczenie nadmiarowo-prądowe 16 amperów zasilić indukcję dwoma fazami i dwoma żyłami neutralnymi wykorzystując przewód 5x2.5 mm2. Może kolego użyć do tego jednej fazy jeżeli ma duże zabezpieczenie przedlicznikowe np 40 amperów. Jest to jak najbardziej poprawne. Ale już w TT gdzie każdy obwód powinien mieć zabezpieczenie RCD plus RCD selektywną na całość tak kolega nie zrobi. A korzyść. Gdyby był aparat łączący w sobie dwa
    połączone ze sobą zabezpieczenia RCBO 2P to np do kuchni wystarczyło by puścić cztery takie obwody dwa pod szafki jeden nad blatem i jeden nad szafkami i do dyspozycji byłoby 4 x 7 kW. Ale powtarzam na razie to tylko rozważanie. Moc mamy dwa razy większą bo mamy w przewodzie dodatkową żyłę fazową i neutralną a nie że wyciskmy z dwóch żył przewodu 3x2.5 mm2 dwa razy więcej mocy.

tyqva wcześniej nie zauważyłem twojego rysunku. Po RCBO żyły fazowe ani neutralne nie łączą się. zasilają np. dwie sekcje płyty indukcyjnej lub dwa oddzielne gniazda w jednej obudowie.
    mychaj
    Level 35  
    Pawelelemonter wrote:
    zasilić indukcję dwoma fazami i dwoma żyłami neutralnymi wykorzystując przewód 5x2.5 mm2.

Nie - wtedy stosuje sie 2x 3.
    I 2 aparaty rcbo.
    Bo wtedy są to 2 odbiorniki jednofazowe 230V w jednej obudowie.
    Pawelelemonter wrote:
    Ale już w TT

Chyba nie piszemy o TT...
    Cały twój wywód to niestety beletrystyka elektryczna i szukanie oszczędności tam gdzie ich nie powinno być...

I jaki jest sens wykorzystywania przyłącza płyty 2 x230 mając do dyspozycji 3 fazy?
    Pawelelemonter
    Level 20  
    mychaj wrote:
    Nie - wtedy stosuje sie 2x 3.
    I 2 aparaty rcbo.
    Bo wtedy są to 2 odbiorniki jednofazowe 230V w jednej obudowie.
    Bzdura płyta indukcyjna to jeden odbiornik. Rozumiem że pralka to też dwa odbiorniki bo ma grzałkę jednofazową i silnik jednofazowy. Co myślę na temat indywidualnych zabezpieczeń na jednym przewodzie pisałem nie raz. I jest to zdanie bardzo negatywne gdyż może skończyć się pożarem. W tym temacie w poście 35 odpowiadam koledze Cyrus2 dlaczego może skończyć się pożaremLink
    Pawelelemonter
    Level 20  
    mychaj wrote:
    Nie dobijaj ... 😀
    Kolega zaczął z indukcją. Jedna obudowa, jeden przewód czyli jeden odbiornik. To proste, tym bardziej że żyła Pe też jedna.
    kkas12
    Level 43  
    Pawelelemonter wrote:
    Bzdura płyta indukcyjna to jeden odbiornik.
    Oczywiście, ale obwód zasilający posiada jedną żyłe N.

Ty proponujesz by przejść do porządku dziennego by jeden przewód z dwoma "obwodami" złożonymi na przykład z żył niebieskiej i brązowej a drugim złożonym z żył szarej i czarnej chronić czterotorowym wyłącznikem RCD. Człon nadmiarowy pomijam.
    Ja mogę przejść, ale czy wyłącznik różnicowoprądowy to strawi?.
    Bo mnie się wydaje, że chyba jednak nie.

Był już kiedyś temat z takim pomysłem uporczywie przez autora forsowanym.
    Ale autor nabrał wody w usta i na chciejstwie i pobożnych życzeniach wątek się zakończył bez podania efektów.
    Obiecałem sobie, że sprawdze. Ale oczywiście czasu brakło i myśl z głowy wypadła.
    Ale wszystko przed tobą.
    mychaj
    Level 35  
    Ja?
    Ależ skądże...to kolega trenuje jakieś ,,nietypowe" wykorzystanie rcbo.
    I próbuje to zrozumieć bo dla mnie nie ma chyba jaśniejszej sytuacji niż instalacja.
    Nie miałem w szkole neutrali, zrzutów itp. z tym że to było dawno.
    Pawelelemonter wrote:
    Kolego gdyby istniał aparat gdzie mamy zintegrowane 2 RCBO 2P w jednym aparacie nie było by tematu.

Ciekawe dlaczego nie istnieje...?
    Pawelelemonter
    Level 20  
    kkas12 wrote:
    Ja mogę przejść, ale czy wyłącznik różnicowoprądowy to strawi?.
    Bo mnie się wydaje, że chyba jednak nie.
    Czyli człon różnicowoprądowy RCBO nie zadziała. W sumie o to mi chodziło. Czyli pomysł trzeba odrzucić. Z resztą pomysł też rozważam też pod kątem czy nie wprowadziłby komplikacji i nie utraciłaby taka instalacja przejrzystości. Chociaż gdyby był aparat który miałby w sobie dwa zintegrowane Aparaty RCBO 2P wyłączane wspólną wajchą uważam że takie rozwiązanie mogłoby być przydatne. Chociaż trochę kłóci się z zasadą że dla każdego odbiornika powyżej dwóch kilowatów należy poprowadzić oddzielny obwód. Chodzi o sytuację że do takiego "podwójnego obwodu" można by podłączyć np zmywarkę i pralkę. Warto moim zdaniem prowadzić jednak niektóre obwody zamiast 3x2.5 mm2 przewodem 4x2.5 mm 2 lub 5x2.5 mm2 żeby gdy zajdzie potrzeba zmienić konfigurację np w miejsce piekarnika podłączyć indukcję.
    mychaj
    Level 35  
    Pawelelemonter wrote:
    Chociaż gdyby był aparat który miałby w sobie dwa zintegrowane Aparaty RCBO 2P wyłączane wspólną wajchą
    Pawelelemonter wrote:
    Chodzi o sytuację że do takiego "podwójnego obwodu" można by podłączyć np zmywarkę i pralkę.

Dlaczego w przypadku awarii pralki mam się również obejść bez zmywarki?
    Mam pomysła! Całe mieszkanie/ lokal w 5x 2.5 - ileż możliwości zmiany konfiguracji na przyszłość! 😀
  • Helpful post
    kkas12
    Level 43  
    Pawelelemonter wrote:
    Czyli człon różnicowoprądowy RCBO nie zadziała.
    Czy ja gdzieś coś takiego napisałem?
    Moim zdaniem raczej nie da się załączyć. Ale zbuduj sobie taki układ i sam sprawdź.
    Pawelelemonter wrote:
    Chociaż gdyby był aparat który miałby w sobie dwa zintegrowane Aparaty RCBO 2P wyłączane wspólną wajchą uważam że takie rozwiązanie mogłoby być przydatne.
    Po co???
    Uszkodzenie jednego obwody wyłączy drugi sprawny.
    Pawelelemonter
    Level 20  
    mychaj wrote:
    Pawelelemonter wrote:
    Chociaż gdyby był aparat który miałby w sobie dwa zintegrowane Aparaty RCBO 2P wyłączane wspólną wajchą
    Pawelelemonter wrote:
    Chodzi o sytuację że do takiego "podwójnego obwodu" można by podłączyć np zmywarkę i pralkę.

Dlaczego w przypadku awarii pralki mam się również obejść bez zmywarki?
    Mam pomysła! Całe mieszkanie/ lokal w 5x 2.5 - ileż możliwości zmiany konfiguracji na przyszłość! 😀
    Chodzi o pewne uproszczenie. Czasami można przyjąć że dwa urządzenia wyłączą się naraz ale instalacja jest prosta do prowadzenia i daje więcej możliwości. Poza tym jak jest jeden RCD i zasila kilka esek to i tak może wyłączyć kilka obwodów. C do 5x2.5mm2 czy 4x2.5 mm 2 wystarczyłoby doprowadzić ze dwa trzy w miejsce 3x2.5 mm2. Instalacja musi być dobrze przemyślana. Np w kuchni często obwody które idą pod blatem nie mają swoich puszek nad blatem. Nie widać więc odruchowo gdzie idzie przewód a to grozi przewierceniem w miejscu gdzie jest np glazura więc trudnym do naprawy. Gdyby chociaż były powszechne rozłączniki serwisowe od razu byłoby widać że nad nimi idzie przewód.

Dodano po 15 [minuty]:

kkas12 wrote:
    Pawelelemonter wrote:
    Chociaż gdyby był aparat który miałby w sobie dwa zintegrowane Aparaty RCBO 2P wyłączane wspólną wajchą uważam że takie rozwiązanie mogłoby być przydatne.
    PO co???
    Uszkodzenie jednego obwody wyłączy drugi sprawny.
    Tak ale prowadząc jeden przewód np mamy podwójną moc dla gniazd nad blatem. Dodatkowo dwa razy mniejszą szansę przypadkowego wyłączenia RCD. Dla mnie czasami mniej przewodów znaczy lepiej. Chociaż z drugiej strony dwa przewody 3x2.5 mm2 mają podobną szerokość. więc na jedno wychodzi. Do indukcji w TT też moglibyśmy używać dwóch żył neutralnych więc mniejsza szansa uszkodzenia płyty w przypadku braku ciągłości żyły neutralnej.

Na koniec mam pytanie. Czy poprawną opcją według kolegów jest rozwiązanie z przewodami. Prowadzę do podwójnej puszki w postaci jednego modułu z przegrodą dwa przewody 3x2.5 mm2 dla dwóch obwodów czyli chodzi o obwody piekarnika i zmywarki. Każdy z nich zabezpieczony oddzielnym RCBO 16B 30 mA. Po kilku latach w to miejsce przenoszę indukcję. Czy mogę połączyć te dwa przewody w rozdzielnicy i w puszce w jeden obwód mający jedno zabezpieczenie w rozdzielnicy czyli eskę 2P lub RCBO trójfazowe a w puszce i w rozdzielnicy wspólną żyłę neutralną i wspólną żyłę PE i dwie żyły fazowe dla dwóch faz.
    mychaj
    Level 35  
    Pawelelemonter wrote:
    Chodzi o pewne uproszczenie. Czasami można przyjąć że dwa urządzenia wyłączą się naraz ale instalacja jest prosta do prowadzenia i daje więcej możliwości.

Raczej problemów.
    Powiedz mojej żonie że jak wywali expres do kawy to zdechnie zamrażarka... 😀 powodzenia na urazówce.
    Pawelelemonter wrote:
    Poza tym jak jest jeden RCD i zasila kilka esek

Co jest tępione ale jak widać idzie ciężko.
    Po to wymyślono rcbo by dany obwód wyizolować a nie wieszać na nim pół pomieszczenia.
    Pawelelemonter wrote:
    doprowadzić ze dwa trzy w miejsce 3x2.5 mm2.

I robić rozdzielnicę...a nie, ty chcesz to podrutować na wago w osprzęcie bo wszystko wisi na jednym rcbo, ale za to gniotsa nie łamiotsa.
    Wiesz że tak już było?
    Jedna wkładka na gniazda i jedna na światło, czasem miks... 😉
    kkas12
    Level 43  
    Pawelelemonter wrote:
    Tak ale prowadząc jeden przewód np mamy podwójną moc dla gniazd nad blatem.

Masz jeden "obwód" którym płynie 5A i drugi którym płyną 3A.
    Co "zobaczy" RCD????

Porzuć kolego tę pomysły rodem z elektryki alternatywnej.
    To już po ludzku nie mozna instalacji wykonać?
    Pawelelemonter
    Level 20  
    mychaj wrote:
    Pawelelemonter wrote:
    Poza tym jak jest jeden RCD i zasila kilka esek

Co jest tępione ale jak widać idzie ciężko.
    Po to wymyślono rcbo by dany obwód wyizolować a nie wieszać na nim pół pomieszczenia.
    Kolego to nie do mnie .Ja często jak mogę zalecam RCBO w tym wąskie Simens.
    mychaj wrote:
    Pawelelemonter wrote:
    doprowadzić ze dwa trzy w miejsce 3x2.5 mm2.

I robić rozdzielnicę...a nie, ty chcesz to podrutować na wago w osprzęcie bo wszystko wisi na jednym rcbo, ale za to gniotsa nie łamiotsa.
    Wiesz że tak już było?
    Jedna wkładka na gniazda i jedna na światło, czasem miks... 😉
    Tu chodzi o co innego. Kuchnie się robi na lata a kuciu ludzie nie chcą słyszeć. Więc lepiej dać więcej podczas remontu niż potem płakać. Jest np obwód piekarnika. Jeżeli jest 5x2.5 mm2 nie podłączasz dwóch żył fazowych tylko je zabezpieczasz i tyle. Jeżeli za jakiś czas potrzebujesz w tym miejscu indukcji zmieniasz zabezpieczenie w rozdzielnicy podłączasz dodatkową żyłę fazową i tyle. Nie widzę nic w tym złego.