Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Krups ea81 - po kilku cyklach kawy błąd nr 1

mssador 01 Nov 2022 10:36 606 6
    mssador
    Level 10  
    Witam. Próbuję od dłuższego czasu naprawić swój ekspres Krups Ea81.
    Ekspres kupiłem używany, działał przez pół roku bez problemu, aż do momentu kiedy to zechciał się oczyścić. Oczywiście wrzuciłem tabletkę czyszcząca, procedura czyszczenia się rozpoczęła, trwało to około 20 minut. Po zakończeniu procesu czyszczenia, wydawało się że będzie normalnie pracować, niestety wtedy pod ekspresem pojawiła się woda. Ekspres rozebrałem, nie znalazłem miejsca przecieku, więc wysuszyłem go, przy okazji wyczyściłem w środku z resztek kawy itp. Po poskładaniu ekspresu, włączyłem go, zagrzał wodę jak zawsze, po czym zaczęły mrugać wszystkie lampki (fusy, woda, clean, calc). Po lekturze w internecie zrobiłem tzw kalibrację - czyli fusy i eoda wyjete, trzymam klawisz dużej kawy, włączam wtyczkę, lampki mrugają, pokrętło ilości wody przekrecam na połowę okolo, wkładam pojemniki, klikam mała kawę i ekspres rusza... (Chyba nic nie pomyliłem, pisze z głowy teraz)
    Procedura przeszła pomyślnie, później jeszcze odłączenie wtyczki, po podłączeniu tłok idzie w górę i ekspres działa. Wrócił do żywych na 2msc, ale było coś mniej normalnego w jego pracy - kawę patrzył taką jak trzeba, jednak po tej ,,awarii,, po cyklu zaparzenia kawy, po momencie ,,odparowania,, ciastka (mam wrażenie że to na tym polega) ekspres długo myślał nim wyrzucil ciastko - około 15-20s. I tak ekspres zachowywał się juz po każdym cyklu kawy (wcześniej mam wrażenie że trwało to kolo 2-3s). Tak ekspres działał ze 2msc, po czym znów chciał czyszczenia, znów tabletka, znów proces idzie jak trzeba... Po skończeniu cyklu czyszczenia, robię kawę, kawa się zrobiła, po czyk przychodzę do ekspresu a tam znów kpl lampek mruga.
    Spróbowałem znów ,,kalibracji,, ale nic to nie dało. Nie przechodził do momentu opuszczenia tłoka. Po zajrzeniu do środka okazało się, że tłok jest opuszczony... Rozebrałem ekspres szukając przyczyny - zlokalizowałem ze jest ciśnienie wody (oczywiście po zabryzganiu połowy kuchni) na tloczysku opuszczania tłoka zaparzacza. Zacząłem brnąć dalej, podejrzewalem dystrybutor - rozkręciłem, w srodku czysty, zawór dwubarowy tez czysty i się nie zacina. Poskładałem wszystko do kupy, oczywiście dystrybutor ustawiłem w pozycji startowej (czyli ząbki do siebie). Poskładałem ekspres, włączyłem, zagrzał wodę o czeka na polecenie, duża kawa - zrobił, mała kawa, zrobił, dwie duże, wszystko ok. Zadowolony ze ekspres działa, chciałem zrobić kolejną kawę, zrobił, po czym zanim wyrzucił ciastko znów lampki mrugaja. Znow rozbiórka, oczywiscie juz wiedziałem ze wystarczy przestawic na dystrybutorze tryby - odblokowalem ekspres i znów zajrzałem do dystrybutora. Tryby sie obracają, ale nie jest to leciutki obrót, ida z pewnym oporem (oczywiście po odkręcaniu silniczka, z silniczkiem jest to niemożliwe).
    Po odblokowaniu ekspresu znów mozna zrobić kilka kaw nim sie zablokuje. Jak sie zablokuje, kod błędu to 1 - czyli niewłaściwa pozycja na dystrybutorze, nie zamknięty obwod czujnika czy cos w tym stylu.
    Pytanie - winny bedzie dystrybutor czy plytka z elektroniką? Może wina silniczks? Czemu po pierwszym opisanym czyszczeniu tak dlugo zwlekał z wyrzuceniem ciastka?
    rmerker
    Level 8  
    Witam kolegę. Bez względu jak ustawisz dystrybutor, po włączeniu zasilania ustawia się do pozycji wyjściowej (dwa mikro-switche zwarte, długa kreska naprzeciwko mikro-switchy (pozycja 0). Może za mocno skręciłeś dystrybutor. Odłącz mechanicznie silnik z przekładnią od dystrybutora i będziesz wiedział czy się kręci. Prawdopodobnie dystrybutor się zacina się mechanicznie w pozycji opuszczenia tłoku (pozycja 2 lub 3) i nie przechodzi do pozycji 4. Wówczas raczej ponad 100zł za nowy. Czy dystrybutor przesuwa się do pozycji 1 w pozycji pary i czy potem wraca do pozycji 0?
    mssador
    Level 10  
    Na chwilę obecną podmieniłem silniczek z przekładniami oraz ten zespół mikroswitchy na zestaw z innego Krupsa, którego znalazłem za grosze w okolicy. Od momentu wymiany, sama praca dystrybutora jest sporo cichsza i ekspres wykonał juz z 50 kaw i działa poprawnie. Porównując stare elementy z tymi które wsadziłem, to silniczek pracuje ciszej, a mikroswitche siedzą ciaśniej na tej dociskanej ośce. Miałem przełożyć cały dystrybutor, ale po odłączeniu silniczka i manualnym kreceniu, ten stary i ,,nowy,, chodziły tak samo ciasno - uznałem że tak ma być.
    Nurtuje mnie jeszcze to, czemu ekspres teraz tak dlugo zwleka z wyrzuceniem ciastka? Kawa się zrobi, odparowuje sie ciastko (tak mi sie wydaje) ze 3-5s i kiedyś ekspres wyrzucał zaraz ciastko, teraz czeka 15-20s. I tak każdorazowo. Nie żeby mi to przeszkadzało, ale skoro wcześniej robil to w zasadzie natychmiast, czemu teraz tyle to trwa?
    Ps. Dystrybutor teraz wydaje się działać poprawnie, przechodzi w tryb pary, tryb kawy i gorącej wody właściwie.
    rmerker
    Level 8  
    Każde przestawienie dystrybutora to około 2 sekund wyraźnie je słychać. Wyrzucenie ciasteczka 1-2s. W zasadzie faza po przepłynięciu kawy do wyrzucenia ciasteczka (dystrybutor pozycja 4-opróżnianie,spływ do tacki ociekowej) trwa od 6 do 20 sekund. Zależy to pewnie od kilku czynników (stopień nagrzania, nastawy, czas przestawienia zaworu 2-barowego, przepływomierz, położenie tłoka). IHMO: jeśli cykl płukania trwa około 45 sekund to wszystko jest OK. Cykl kawy mocne espresso 60 ml to około 1 minuty. Istotne jest, żeby w ciepła woda spływała w tej fazie do tacki ociekowej przez zawór 2-barowy i nie zostawało jej dużo w kociołku (suche fusy a nie czarna maź).
    Ekspres przechowuje w pamięci różne dane z ostatnich 3 kaw i ustala parametry parzenia w/g nich i nastaw.
    mssador
    Level 10  
    Po wymianie silniczka i czujników od dystrybutora ekspres zrobił juz ze 100 kaw i działa. Teraz pytanie dotyczy grubości ciastka i konsystencji - kiedys ciastka były w jednym kawałku i troszke grubsze, z 13mm, teraz sa troszke mniej zbite i maja okolo ,10-11mm grubości - jak skalibrować młynek i/lub grubość ściskanej kawy? Kawa mogłaby być troszkę mocniejsza...
    rmerker
    Level 8  
    Skorzystaj z przycisku szukaj, temat kalibracji młynka poruszany wielokrotnie. Ważne jest też mechaniczne ustawienie młynka. Sprawdź temperaturę kawy pirometrem np przy espresso 60 ml powinna wylatywać kawa bodajże powyżej 66 stopni. Czy ilość kawy w ml się zgadza z tym co wybierasz? Czy używasz tej samej kawy? W/g mnie krążki ok. To tylko ekspres do kawy a nie apteka, a grubość fusów zmienia się dynamicznie.
    mssador
    Level 10  
    Sprawa wydaje się być rozwiązana - ekspres pracuje od 3ech tygodni bezawaryjnie, winny był albo silnik dystrybutora albo czujniki jego - wymienione na używane z innego ekspresu. Od momentu naprawy zrobione okolo 100 kaw i wszystko jest ok. Krążki też są już takie jak trzeba, równe i zbite jak trzeba. Pozostaje juz tylko czas po wylaniu kawy a przed wyrzuceniem ciastka - ale do tego już przywykłem. Temat uważam za zamknięty.