Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Iveco Daily 2008 2.3 - Wymiana sprzęgła półautomat, błąd odległości siłownika, Sachs vs Valeo

daromzz 04 Nov 2022 19:51 717 6
    daromzz
    Level 5  
    witam

Iveco Daily 2008 rok 2.3

Auto pod obciążeniem sprawiało momentami wrażenie ślizgania sprzęgła na wyższych biegach 4 i wyżej. Rosły obroty np. 2200 - 2500/2600 bez przyśpieszenia pod górkę. Zgłosiłem się do mechanika. Zaproponowano mi sprzęgło. Ze względu, że mam dostęp do dużej hurtowni udało mi się to sprzęgło kupić sporo taniej. Sprzęgło, dwu-mas, docisk, łożysko i śruby montażowe. Problem w tym, że po włożeniu sprzęgła auto nie jeździ mechanicy powiedzieli, że sobie nie poradzą. Próbowali zrobić adaptację i dochodzi podobno od 80% i wyrzuca błąd odległości siłownika. Mało tego mają wątpliwości czy sprzęgło jest odpowiednie. Niby po nr vin wszystko pasuje wskazane są dwa sprzęgła Sachs i Valeo jako pasujące. Wziąłem Valeo i tutaj mechanicy przyznali się, że różniło się minimalnie budową (ale powiedzieli to dopiero po zamontowaniu jak nie jeździ) nie miało na docisku takiego ruchomego suwaka. Z tym, że przyjęli, że konstrukcja może być w zależności od producenta inna ale pewnie zachowuje swoją funkcjonalność.

Nr vin samochodu: ZCFC3583005753580
    Zostało założone sprzęgło: VALEO 832462

Oryginał był Sachs z logo Iveco. Teraz żałuję, że nie wziąłem sachsa (na zdjęciu w hurtowni miał ten suwak z tym, że wcześniej nie wiedziałem, że valeo jest minimalnie inne). W serwisie Iveco twierdzą, że inne jak oryginał nie będzie działać i dużo takich samochodów poprawiają. Czyżby valeo zrobiło sprzęgło, które nie będzie pasować. Ktoś coś doradzi ? Oryginał z wymianą 12000 zł - 13000 zł w serwisie (w przeciętnym zakładzie z wymianą wychodzi 6000 zł -7000 zł. Na razie to przychodzi mi na myśl zamówienie tego sachsa wytarganie ponownie sprzęgła i obejrzenie ewentualnie założenie ale identycznego bo jest ryzyko, że nie podjedzie. Ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii ?
    Kaziu1991
    Level 30  
    Generalnie zazwyczaj montuje ori albo to co zdemontowałem. Zapewne sprzęgło jest zamontowane niewłaściwe. Niestety warsztat nie ma sobie nic do zarzucenia, bo Ty kupiłeś i kazałeś montować. Sam sobie jesteś winien. Warsztat jeżeli będzie fair wobec Ciebie, to za drugi demontaż da Ci sporą zniżkę. Dogadajcie się. Co do samej wymiany, to nie ma filozofii. Wymiana jak wymiana i z adaptacją też nie miałem nigdy problemów. A co do różnicy w dociskach, to Sachs jest z dociskiem samonastawnym SAC i trzeba obchodzić się z takim sprzęgłem z głową.
    daromzz
    Level 5  
    Kaziu1991 wrote:
    Generalnie zazwyczaj montuje ori albo to co zdemontowałem. Zapewne sprzęgło jest zamontowane niewłaściwe. Niestety warsztat nie ma sobie nic do zarzucenia, bo Ty kupiłeś i kazałeś montować. Sam sobie jesteś winien. Warsztat jeżeli będzie fair wobec Ciebie, to za drugi demontaż da Ci sporą zniżkę. Dogadajcie się. Co do samej wymiany, to nie ma filozofii. Wymiana jak wymiana i z adaptacją też nie miałem nigdy problemów. A co do różnicy w dociskach, to Sachs jest z dociskiem samonastawnym SAC i trzeba obchodzić się z takim sprzęgłem z głową.

Oj nie, kazałem wcześniej sprawdzić czy jest takie samo. Moim zdaniem wina jest 100% po ich stronie ponieważ dzwoniłem po wyjęciu sprzęgła i pytałem czy jest takie same jak to które dostarczyłem. Gdybym dostał informacje "słuchaj różni się" to bym to porównał i od razu zamówił tego sachsa albo oryginał nie ponosząc ryzyka, tamto mogłem zwrócić. Ale tutaj nie o to chodzi. Oni nie wiedzą co z tym zrobić teraz i gdzie leży problem. Czy to sprzęgło powinno chodzić i jest źle złożone (producent wskazuje, że jest do tego auta) czy jednak nie powinno chodzić i należy wymienić je na inne. Jeśli to Valeo nie pasuje to chyba napiszę do Valeo żeby się ogarnęli. Warsztat jest zaprzyjaźniony ja im problemów nie będę robił. Sam koszt wymiany w stosunku to kosztu części jest niski.

Dokładnie sachs ma taki docisk ustawiający się.
    Iveco Daily 2008 2.3 - Wymiana sprzęgła półautomat, błąd odległości siłownika, Sachs vs Valeo

Valeo tego nie ma.

Tylko sachs pokazuje odpowiednik valeo i na odwrót.
    milejow
    Level 43  
    Sprecyzuj stwierdzenie,, auto nie jeździ,, wrzuca bieg ale nie rusza czy co się dzieje jakiś błąd skrzynia wyrzuca?
    urkotrebor
    Level 18  
    Czy ja dobrze widzę że w starym docisku łożysko było ciągnięte ?
    Bo te nowe wygląda wręcz przeciwnie .
    martyna
    Level 1  
    Znajomy miał podobny problem po wymianie sprzęgła auto szarpało przy ruszaniu. Z informacji od serwisu iveco tylko oryginał. Po założeniu oryginału problem zniknął i wszystko ok.