Na wszystkich muxach siła sygnału wynosi 90-100%, jednak jakość na k. 23 - 15% (BER 1500), k. 7 - 40% (800), k. 29 - 75% (400). Pozostałe muxy jakość 100% (BER 0), pomimo że nadajniki nadają je w mniejszej mocy niż te problematyczne. W zależności od dnia jakość trochę się waha.
Punkt odbioru. Stara Wieś 05-830 na mapach zasięgu mój dom znajduje się w plamce o mniejszym zasięgu niż okolica
Anteny skierowane na nadajniki Warszawie: PKiN, Marriott, WTT.
Przy tłumieniu sygnału FM jakość k. 7 wzrasta do 100%. (bez tłumienia FM jakość maleje do zera)
Z DAB dzieje się podobnie. Kanały 6 i 10 zawsze 100%. Kanal 11 max 60% przy stłumieniu FM (bez tłumienia nie odbiera).
Jeśli chodzi o samo FM to działa super. Nawet przy lekkim stłumieniu na potrzeby DVBT i DAB.
Instalacja jak niżej. Na dachu przewody żelowane, złącza zaciskane.
Dopóki MUX-8 nadaje na VHF, nie ma możliwości przepuszczenia DVB i DAB jednym kablem. Z resztą w Polsce nie ma takich gniazd abonenckich, które rozdzieliłoby na VHF DAB i DVB.
Jedyne rozwiązanie to oddzielna instalacja antenowa (osobne przewody koncentryczne) dla radia i telewizji. Przy okazji rozwiązałbyś problem wpływu sygnału FM na sygnał DVB.
Nie spodziewałem się, że DAB może mieć wpływ na odbiór TV. Po tym co napisałeś, to po odłączeniu anteny VHF Dipol 4/5-12 jakość powinna się wyrównać na wszystkich mux'ach w TV.
Oczywiście możliwe jest uruchomienie DVB-T i DAB przez jeden kabel, nawet jeśli są w paśmie VHF. A także FM, UHF i SAT. Jest to dość powszechne. Trzeba to tylko zrobić w odpowiedni sposób. Twój "problem" polega na tym, że siedzisz bezpośrednio pod nadajnikiem 120kW w Raszyn i ogólna konstrukcja Twojego systemu odbiorczego jest całkowicie niewłaściwa.
Przede wszystkim trzeba wiedzieć co, tzn. jakie częstotliwości chcę odbierać, następnie poznać specyficzne warunki sygnału w miejscu odbioru, potem dobrać odpowiednie anteny, następnie selektywnie połączyć i na końcu odpowiednio podzielić.
Najważniejszym problemem dla Ciebie jest nadajnik FM 120 kW, stąd wpływ "anteny" SV Total na sygnały, kolejnym jest sumator szerokopasmowy, zwrotnica FM+VHF/UHF też ma małą selektywność dla nadajnika FM 120kW, a ALCAD o współczynniku szumów ok. 6dB na końcu dystrybucji też się nie nadaje.
To jest jakby wszystko złe w twoich kategoriach.
Jeśli wszystko inne działa z odłączonym SV Total, przeprowadź FM przez osobny kabel, to najtańsze rozwiązanie. Jeśli RADIO ma wspólne wejście dla FM i DAB, to niezawodne rozwiązanie kablowe typu "wszystko w jednym" będzie bardziej skomplikowane i droższe. Ale można to zrobić, oczywiście.
Oczywiście możliwe jest uruchomienie DVB-T i DAB przez jeden kabel, nawet jeśli są w paśmie VHF. A także FM, UHF i SAT. Jest to dość powszechne. Trzeba to tylko zrobić w odpowiedni sposób.
Instalacja antenowa to moja samoróbka, która rozbudowana była w czasie. Bo po pojawieniu się amplitunera, pojawiła się potrzeba sygnałów FM i DAB do niego. Komponenty do tego systemu dobierałem skupiając się na tylko jednym elemencie który akurat był potrzebny, nie mając pojęcia jaki będzie miało to wpływ na całość. Dlatego też, po wielu przepięciach, sprawdzaniu połączeń, montażu filtrów/tłumików zdecydowałem się poprosić o pomoc na forum.
xmux wrote:
Twój "problem" polega na tym, że siedzisz bezpośrednio pod nadajnikiem 120kW w Raszyn i ogólna konstrukcja Twojego systemu odbiorczego jest całkowicie niewłaściwa. Przede wszystkim trzeba wiedzieć co, tzn. jakie częstotliwości chcę odbierać, następnie poznać specyficzne warunki sygnału w miejscu odbioru, potem dobrać odpowiednie anteny, następnie selektywnie połączyć i na końcu odpowiednio podzielić.
Nadajnik Raszyn widzę z miejsca montażu anteny, z tym że brakuje mu k. 7 i k. 23, brak mu również DAB. Zatem świadomie anteny zostały skierowane na nadajniki w Warszawie.
xmux wrote:
Najważniejszym problemem dla Ciebie jest nadajnik FM 120 kW, stąd wpływ "anteny" SV Total na sygnały, kolejnym jest sumator szerokopasmowy, zwrotnica FM+VHF/UHF też ma małą selektywność dla nadajnika FM 120kW, a ALCAD o współczynniku szumów ok. 6dB na końcu dystrybucji też się nie nadaje.
To jest jakby wszystko złe w twoich kategoriach.
SV Total ma wpływ tylko na VHF k. 7 (DVBT) i k. 11b (DAB). Przy tłumieniu sygnału FM jakość VHF rośnie, na UHF FM nie ma wpływu. To co piszesz o zwrotnicy i wzmacniaczu to dla mnie czarna magia.
xmux wrote:
Jeśli wszystko inne działa z odłączonym SV Total, przeprowadź FM przez osobny kabel, to najtańsze rozwiązanie.
Niestety dołożenie drugiego przewodu do miejsca odbioru jest niemożliwe do wykonania.
xmux wrote:
Jeśli RADIO ma wspólne wejście dla FM i DAB, to niezawodne rozwiązanie kablowe typu "wszystko w jednym" będzie bardziej skomplikowane i droższe. Ale można to zrobić, oczywiście.
Dokładnie amplituner ma jedno wejście. Jeśli masz ochotę napisać co zmienić to chętnie to zrobię!
Pierwszą rzeczą jest sprecyzowanie, jakie częstotliwości chcesz otrzymywać. Następnie zrealizować stabilny odbiór na każdym paśmie, a potem odpowiednio scalić.
Natężenie pola elektromagnetycznego w odległości 8 km od nadajnika 120 kW wynosi ponad 100 dBuV/m, co oznacza, że przy antenie trzeba raczej tłumić niż wzmacniać.
Bez dobrego miernika trudno będzie uporządkować poszczególne poziomy sygnału, wskaźniki w telewizorze są bezużyteczne.
Przede wszystkim wyrzuć "combo", jest zupełnie bezużyteczny w tym przypadku.
Podłącz dobrą antenę UHF bezpośrednio do telewizora, ustaw ją na jak najlepszy odbiór K23 i sprawdź siłę i jakość pozostałych muxów w UHF.
Co do DAB + MUX8, to natężenie pola dla K7 wynosi w miejscu odbioru około 89 dBuV/m, tłumienie ze względu na przeciwną polaryzację wynosi około 20 dB, co oznacza, że porządna antena VHF zainstalowana w polaryzacji V powinna niezawodnie odtwarzać zarówno DAB jak i MUX8.
Więc jeszcze raz, postaw antenę VHF pionowo, podłącz ją bezpośrednio do TV, a potem do R i sprawdź siłę i jakość wszystkich muxów.
W zależności od wyników, kontynuuj, pozostawiając FM do końca, gdy VHF, UHF i DAB będą działać niezawodnie.
Nie wiem jakiej jakości komponenty są dostępne w Polsce, nie jest w mojej mocy mierzenie wszystkich "urządzeń" na rynku, a do instalacji tego typu robimy rzeczy na miarę miejsca.
PS: Jeśli jakoś współpraca z BURO się rozwinie, to może w ciągu 14 dni będę przez jakiś czas w Rashinie, więc możemy zmierzyć, czy mi się wieczorami nie nudzi Może się sprawdzi
Pierwszą rzeczą jest sprecyzowanie, jakie częstotliwości chcesz otrzymywać. Następnie zrealizować stabilny odbiór na każdym paśmie, a potem odpowiednio scalić.
Natężenie pola elektromagnetycznego w odległości 8 km od nadajnika 120 kW wynosi ponad 100 dBuV/m, co oznacza, że przy antenie trzeba raczej tłumić niż wzmacniać.
Bez dobrego miernika trudno będzie uporządkować poszczególne poziomy sygnału, wskaźniki w telewizorze są bezużyteczne.
Przede wszystkim wyrzuć "combo", jest zupełnie bezużyteczny w tym przypadku.
Podłącz dobrą antenę UHF bezpośrednio do telewizora, ustaw ją na jak najlepszy odbiór K23 i sprawdź siłę i jakość pozostałych muxów w UHF.
Nie znam nikogo kto pożyczyłby mi miernik czy wykonał pomiar, pozostaje tylko telewizor (Samsung). A co do posiadanej anteny combo to zamiast kupować nową, może mógłbym usunąć z niej część VHF i zwrotnicę. Pozostaje wtedy UHF i symetryzator do którego podłącze przewód do TV?
Co do DAB + MUX8, to natężenie pola dla K7 wynosi w miejscu odbioru około 89 dBuV/m, tłumienie ze względu na przeciwną polaryzację wynosi około 20 dB, co oznacza, że porządna antena VHF zainstalowana w polaryzacji V powinna niezawodnie odtwarzać zarówno DAB jak i MUX8.
Akurat mieszkam w plamie o słabszej jakości sygnału:
Więc jeszcze raz, postaw antenę VHF pionowo, podłącz ją bezpośrednio do TV, a potem do R i sprawdź siłę i jakość wszystkich muxów.
W zależności od wyników, kontynuuj, pozostawiając FM do końca, gdy VHF, UHF i DAB będą działać niezawodnie.
Na tygodniu powinno się mi udać, a jeśli dasz mi info na temat w/w pytań co do anten to może uda się je też wymienić na lepsze.
Quote:
Nie wiem jakiej jakości komponenty są dostępne w Polsce, nie jest w mojej mocy mierzenie wszystkich "urządzeń" na rynku, a do instalacji tego typu robimy rzeczy na miarę miejsca.
PS: Jeśli jakoś współpraca z BURO się rozwinie, to może w ciągu 14 dni będę przez jakiś czas w Rashinie, więc możemy zmierzyć, czy mi się wieczorami nie nudzi Może się sprawdzi
Ja tym bardziej nic nie powiem na temat jakości komponentów, ale jest tego pełno, dodam tylko od siebie, że wydaje się mi iż dużo nie wymagam, te warszawskiej nadajniki są na tyle blisko że powinno się coś dobrać. Z tym, że sam nie dałem rady.
U mnie ciężko z czasem - praca 6 - 19, ale chętnie się wyrwę jeśli tylko będziesz miał ochotę. Może do tego czasu ogarnę anteny na dachu i pozostanie tylko kwestia zsumowania sygnału do jednego przewodu
Najpierw zrób test z tym, co masz na dachu. Zawsze należy poprowadzić kabel tylko z jednej osobnej anteny bezpośrednio do odbiornika i wskazać przynajmniej procenty, które pokazuje. Osobna antena UHF, a następnie osobna antena VHF w polaryzacji pionowej. W zależności od tego zobaczymy, co dalej. Radiopolska.pl podaje, że mux8 jest również na nadajniku Raszyn o mocy 2 kW, więc u Ciebie i tak powinno być wystarczająco dużo sygnału.
Kierunek na Warszawę jest zablokowany przez Las Młochowski, ale i tak nie powinno to stanowić problemu.
Jeśli chodzi o stacje FM, to praktycznie masz do czynienia ze stacjami lokalnymi i wszystkie one nadają w polaryzacji pionowej, ale z różnych kierunków, więc w takim przypadku tylko pionowo zainstalowany dipol może być polecany, aby mieć dookólną charakterystykę promieniowania. Czy zapewni wystarczającą moc i nie zostanie przytłoczony przez silne sygnały z Raszyna trzeba sprawdzić, najlepiej zmierzyć.
Antena kierunkowa na FM musiałaby być chyba z rotatorem, żeby odbierać wszystko dookoła.
w wierszach z pomiarami: siła/jakość/poziom błędów BER
Antena COMBO: część VHF ustawiona na H
Antena VHF: ustawiona na V
Kilka moich spostrzeżeń:
1) przy podłączonym wzmacniaczu Alcad jakość sygnału na na k. 29 i k. 23 zmienia się dynamicznie (na k. 7 dynamika jest mniejsza). Bez wzmacniacza siła i jakość zazwyczaj są stałe i nie zmieniają swojej wartości (dotyczy wszystkich kanałów)
2) bez wzmacniacza żadna z anten nie umożliwia mi odbioru k. 23
3) FM tłumi sygnał k.7
4) antena VHF + wzmacniacz o dziwo ładnie odbiera UHF, VHF, DAB i FM (FM tylko na kilku dalszych stacjach szumi) (oczywiście k. 29 nadal wariuje)
5) opis "start" oznacza że po przełączeniu na kanał pojawia się na "pół sekundy" mniejsza jakość oraz błędy, po czym momentalnie wraca do normalności i poziom skacze ale ewentualnie w tych lepszych poziomach.
6) antena combo była ostawiona na PKiN a k. 23 ma o 3st inny azymut
7) anten nie przestawiałem żeby odszukać lepszych sygnałów. Przy montażu anten ustawiałem na azymut a później sprawdziłem sygnał obracając ją. O ile COMBO ustawiona na azymut, dawała optymalny poziom odbioru o tyle VHF jest inaczej ustawiona niż wskazania azymutu
8) opis "hevc" oznacza, że na kanałach z lepszą jakością jakość jest mniejsza oraz poziom błędów jest większy
TV nie widzi nic na k. 33 jakość 0, ilość znalezionych kanałów 0.
Jest w zasadzie tak jak napisałem. Wszystko oprócz K23 otrzymujesz od silnego lokalnego Raszyna.
I gra bez wzmacniacza na każdym kawałku drutu.
Silne sygnały przenikają wszędzie, zwłaszcza FM. Wzmacniacz może nawet pracować na granicy możliwości lub być przesterowany.
Jeśli chcesz to wszystko scalić w jeden kabel, będziesz musiał zastosować komponenty wyższej jakości.
Albo wybierz jakiś kompromis, który jest dla Ciebie do przyjęcia.
Jeśli chcesz to wszystko scalić w jeden kabel, będziesz musiał zastosować komponenty wyższej jakości.
Albo wybierz jakiś kompromis, który jest dla Ciebie do przyjęcia.
Chcę mieć to na jednym przewodzie, za dużo sił i czasu mnie to kosztowało żebym teraz dał sobie z tym spokój. Po drugie z tej skrzynki teletechnicznej w garażu mam rozprowadzone przewody do innych pomieszczeń, w których obecnie nie ma odbiorników, ale za jakiś czas na pewno pojawi się w przynajmniej jeden, co pewnie spotęguję mój problem z jakością sygnału. Po trzecie pewnie będą dochodziły kolejne MUX z nadajników warszawskich, które w przyszłości chciałbym bezproblemowo odbierać.
Mam tylko nadzieję, że te lepszy komponenty nie kosztują tysiące.
Niektóre komponenty są niestety dość drogie. Idealnym warunkiem, który rozwiąże prawie każdą instalację jest używany "wzmacniacz programowalny", ale jego cena to około 1000 zł.
Jeśli chodzi o anteny, to wczoraj BURO wyprodukowało serię weryfikacyjną anten XmuX 10Y 2148, XmuX 20Y 2148 i XmuX 6Y 0512 VHF. Skoro masz go "tuż obok", to mogę zorganizować Ci wypożyczenie go tam na testy za kaucją zwrotną. Ograniczona liczba anten będzie dostępna po kosztach "produkcyjnych" z MRSerwis Poznań.
Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem i będzie zainteresowanie, masowa produkcja mogłaby ruszyć w ciągu miesiąca.
Jeśli chodzi o zwrotnice to nie wiem na ile tłumienie niepożądanych częstotliwości jest w tym co jest dostępne na polskim rynku, nie jest w mojej mocy mierzenie i sprawdzanie wszystkich produktów. Możemy jednak spróbować zrobić coś niestandardowego, ale do tego potrzebny jest kompletny pomiar widma częstotliwości. Można założyć, że w większości miast w Polsce sytuacja jest podobna do Twojej. Jeśli jesteś zainteresowany, napisz na adres xmux(malpa)seznam.cz , zobaczymy co da się zrobić.
Niektóre komponenty są niestety dość drogie. Idealnym warunkiem, który rozwiąże prawie każdą instalację jest używany "wzmacniacz programowalny", ale jego cena to około 1000 zł.
Jeśli chodzi o anteny, to wczoraj BURO wyprodukowało serię weryfikacyjną anten XmuX 10Y 2148, XmuX 20Y 2148 i XmuX 6Y 0512 VHF. Skoro masz go "tuż obok", to mogę zorganizować Ci wypożyczenie go tam na testy za kaucją zwrotną. Ograniczona liczba anten będzie dostępna po kosztach "produkcyjnych" z MRSerwis Poznań.
Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem i będzie zainteresowanie, masowa produkcja mogłaby ruszyć w ciągu miesiąca.
Jeśli chodzi o zwrotnice to nie wiem na ile tłumienie niepożądanych częstotliwości jest w tym co jest dostępne na polskim rynku, nie jest w mojej mocy mierzenie i sprawdzanie wszystkich produktów. Możemy jednak spróbować zrobić coś niestandardowego, ale do tego potrzebny jest kompletny pomiar widma częstotliwości. Można założyć, że w większości miast w Polsce sytuacja jest podobna do Twojej. Jeśli jesteś zainteresowany, napisz na adres xmux(malpa)seznam.cz , zobaczymy co da się zrobić.
To zacznę od najtańszej opcji, czyli zabawą z antenami. Mail już poszedł.
Te wykresy charakterystyk to już kiedyś widziałem - wygląda na to, ze budują anteny zaprojektowane juz dawno temu za oceanem (USA albo Kanada, dokładnie nia pamiętam)
W USA nie potrafią zaprojektować dobrych anten na rynek komercyjny Dlatego nie sprowadzają żadnych do Europy XmuX jest całkowicie zaprojektowany, opracowany i zoptymalizowany w Republice Czeskiej, bez jakiegokolwiek udziału zagranicznego. Brak nieudanych kopii innych producentów, co jest dość powszechne u wielu innych producentów.
Do produkcji w Polsce były one dodatkowo optymalizowane pod kątem wykorzystania wspólnych technologii i wspólnych komponentów w Polsce.
Tak, nawet w Polsce w natłoku wszelakich rzeczy na rynku można wybrać rzeczy jakościowe i funkcjonalne, jeśli się wie co, jak, dlaczego i w jakim celu wybrać, wszędzie na świecie jest podobnie.
Kolejnym "problemem" jest to, że zdecydowana większość producentów i sprzedawców kłamie i nigdzie nie można znaleźć kompletnych i prawdziwych charakterystyk anten TRUDNO BYŁOBY JE SPRZEDAĆ My nie musimy tego robić i wymieniamy kompletne i prawdziwe cechy, bo robienie i sprzedawanie anten nie jest tym, czym zajmujemy się na co dzień, to tylko jedno z wielu zajęć, do których skłoniło nas wiele dekad odbioru na wszelakich pasmach i potrzeba robienia własnych anten z kompletnymi znanymi cechami.
W serii weryfikacyjnej BURO znajdują się 3 anteny:
XmuX 10Y 2148 PL,
XmuX 20Y 2148 PL
XmuX 6Y 0512 VHF
Komponenty użyte do produkcji są w całości pochodzenia polskiego oraz grubsze profile aluminiowe : jakle 15/151,5!mm, rura 8/1mm, w porównaniu do powszechnie stosowanych 15/15/0,8-1mm i 8/0,6-0,8mm.
Oferowana cena produkcji jest dość wysoka, prawie zbliżona do ceny produkcji w Czechach, więc zobaczymy jak i czy będzie dalej.
Jeśli chodzi o anteny dla FM (ale także DAB), to śmiem twierdzić, że mamy obecnie najlepsze anteny w Europie, a może nawet na świecie! Pełna oferta i funkcje w działach "album" tutaj:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057341833795 Polowania na wszystkich częstotliwościach to nasza pasja .-)
Drodzy Państwo, wznieśliście ten temat na taki poziom, że jeśli uda się mi ten anteny sprawdzić pod kątem moich potrzeb to ciężko mi będzie później napisać jakieś wnioski, żeby się nie ośmieszyć. Do tego jeszcze ten test obejrzałem: https://www.youtube.com/watch?v=nlccNJo86kk .
Wracając na ziemię..... do mojej instalacji.
Wpadłem do sklepu Dipol w Warszawie, licząc że znają teren i może coś doradzą, Ogólnie to informacje od nich przekazane pokrywają się z tym co zostało napisane wyżej, z tym że byli zaskoczeni że odbieram wszystkie stacje FM z Warszawy oraz k. 23 DVB-T.
Ich propozycje:
1) Zrezygnować z FM >>>> Przejść na radio internetowe.
Jest to kuszące dla mnie rozwiązanie. Po pierwsze mój amplituner daje mi taką możliwość. Do tej pory korzystałem z FM a o radiu internetowym nie myślałem. W sumie nie wiem dlaczego, bo to kwestia naciśnięcia innego przycisku i gra radio internetowe zamiast FM. Po drugie znika mi cała instalacja antenowa FM i jej wpływ na DAB i DVBT. Po trzecie mam obawy jeśli chodzi o zagrożenie uderzenia piorunem (dużo na forum miejsc, gdzie pisze się o SV Total i piorunach). Po czwarte marnie wygląda mój dach z tym wystającym prętem. Po piąte FM odchodzi do lamusa.
W sumie jak czytam to co napisałem, to mam żadnego argumentu, żeby bawić się w FM. Szkoda tylko, że do takich wniosków doszedłem tak późno.
PS. DAB zostawię, bo skoro nie będzie przybywało stacji FM a będzie więcej DAB, to w Warszawie będzie to działo się jako pierwsze i najszybciej - no bo gdzie jak nie w stolicy. Do tego może będą pojawiały się DVBT w VHF, na które antena będzie czekała na dachu.
2) Montaż wzmacniacza kanałowego aby wyeliminować zakłócenia
To rozwiązanie dla mnie nie jest kuszące. Dipol zaproponował zakup wzmacniacza WWK-1062. Ale żeby go poprawnie zamontować należy wykonać pomiary profesjonalnym sprzętem. Co wiąże się z wizytą serwisu. Cena wzmacniacza to 600zł + wizyta serwisu (szacuję) 300zł + pewnie coś trzeba będzie kupić, to całkowity koszt zabawy to 1000zł. Do tego może jeszcze wymiana anten. Może nie tyle co mi szkoda pieniędzy, co bardziej chciałbym to zrobić samemu. Dlatego zobaczę co się wydarzy na antenach Xmux, zobaczę co się wydarzy po demontażu instalacji FM. Jeszcze trochę pokombinuję.....
Byli zaskoczeni bo się nie znają na tym - oni tylko sprzedają i proponują.
Dla wielu osób odbierania radia FM to istna herezja jest.
A na poważnie - wz.cz kanałowy może być bardzo dobrym rozwiązanie. Podałeś linka dl YB - ten kanał ma wiele porad, ale można je także stosować do FM, tylko odpowiednie anteny.
Argument z piorunem jest przekonujący - ile takich przypadków znają? Gdyby tka było to bye nie było anten bo piorun. To żaden argument jest.
Popatrz sobie stare AZRTY - ten drut to jest piorunochron i antena, pod spodem masz anteny. Nawet maszty do WiFi tez musza mieć odgromniki żeby była pewność. Tyle w temacie.
Byli zaskoczeni bo się nie znają na tym - oni tylko sprzedają i proponują.
Dla wielu osób odbierania radia FM to istna herezja jest.
A na poważnie - wz.cz kanałowy może być bardzo dobrym rozwiązanie. Podałeś linka dl YB - ten kanał ma wiele porad, ale można je także stosować do FM, tylko odpowiednie anteny.
Argument z piorunem jest przekonujący - ile takich przypadków znają? Gdyby tka było to bye nie było anten bo piorun. To żaden argument jest.
Popatrz sobie stare AZRTY - ten drut to jest piorunochron i antena, pod spodem masz anteny. Nawet maszty do WiFi tez musza mieć odgromniki żeby była pewność. Tyle w temacie.
Znają się czy się nie znają, otworzyli oczy na dużo prostsze rozwiązanie: zamiast przycisku tuner na pilocie naciskam przycisk NET i tyle. Co to piorunów to pełna zgoda pełno jest ostrzeżeń, ale ani jednego przypadku uderzenia pioruna.... typowe forumowe teoretyzowanie.
Też czasem słucham streamów z zagranicy, ale lubię posłuchać radia FM z anteny.
Tak po prostu, ale wiem ze z czasem zniknie bo taniej na pewnie korzystać z sieci niż budować sieci nadajników radiowych.
Posiadasz tuner z możliwości odbioru streamów to korzystaj - z anteny na pewno nie będzie takich możliwości.
Anteny od razu poskręcałem i da się zauważyć że anteny są w klasie wyżej niż te które mam na dachu. Anteny skręcałem dla zabawy z dzieciakami, bo są na tyle dobrze wykonane ze nie bałem się że się skaleczą o ostre krawędzie (które jeszcze dodatkowo zabezpieczone są plastikowymi zatyczkami). Dipole skręcałem w garażu bo miały takie zadziory, ze szkoda mi było drewnianej podłogi w salonie, a dzieciom nie pozwalałem ich dotykać.
Organoleptycznie elementy anteny są dużo sztywniejsze, mocniejsze. Czuć to przy dokręcaniu, kiedy to można użyć większej siły bez obaw że coś pęknie lub wgniecie się. Ciężko też coś wygiąć. Zresztą pisał o tym wyżej Xmux z jakiś elementów są te anteny zrobione, a ja tylko mogę to potwierdzić w porównaniu z antenami Dipol.
Nie ma za co dziękować.
Jeśli będziemy mogli, zastosujemy się i pomożemy.
Jak pisałem wyżej, zleciłem wykonanie go z mocniejszych materiałów, tak jak u nas w Czechach, choć cena jest wyższa.
Nie interesuje mnie robienie badziewia, które wytrzymuje gwarancję, a potem się psuje i trzeba kupować kolejne.
Jak napisał polski kolega na innym forum, nie robimy tańszego z "chińczyka z bibuły" Myślę też o usunięciu wszystkich plastikowych wtyczek, pozostawiając jedynie puszkę antenową jako zło konieczne, bo cały świat jest już nieźle sponiewierany mikroplastikami.
Jak to wszystko teraz wyjdzie zależy tylko od chęci BURO do stałej współpracy, możliwości i rodzajów anten jest wiele.
Ciekawe to zaprasowywanie direktorów na boomie. Widzę też, że da się zamontować wibrator w taki sposób, że direktory znajdują się w środku dipola, a nie poniżej ich. Niestety moja antena VHF z tej firmy po niecałym roku pokryła się rdzą na elementach ocynkowanych. Mam też wrażenie że w czasie ostatnich tropo przestawała działać.
Cynkowanie ogniowe jest drogie. I części ocynkowane galwanicznie, po jednym roku, rdza na każdej antenie.
Wszystko zależy od ceny. Cena zazwyczaj odpowiada proporcjonalnie do jakości. Elementy ze stali nierdzewnej są 12 razy droższe od elementów ocynkowanych.
Można kupić profesjonalne wersje anten XmuX, gdzie wszystkie części "żelazne", w tym śruby i nakrętki ze stali nierdzewnej, oraz wszystkie części plastikowe ze stabilizatorami UV mają gwarancję na 20 lat.
Ale czy kupisz np. XmuX 20Y 2148 Profi za 390 zł ? Są one powszechnie kupowane w Czechach.
Co do zapytania o "combo", to z punktu widzenia profesjonalnego instalatora jest to bzdura, drobnym wyjątkiem są logarytmy. Instalowałem w 9 krajach Europy i jest to "modne" tylko w Polsce. Combo, zwłaszcza jego część VHF ma nieodpowiednią charakterystykę promieniowania i ogólnie złe właściwości. Logarytmy nie są w stanie z zyskiem dorównać Yagi na dane pasmo, więc są to takie anteny "zastępcze" dla miejsc o bardzo silnym sygnale, gdzie gra praktycznie wszystko.
Nie ma więc dla mnie sensu produkować takich rzeczy, rynek jest nimi przesycony. Może zrobię jakiś dłuższy logarytm VHF-UHF, ale nie ma to dla mnie większego sensu. Tak jak teraz przy T2+QAM256+SFN+LTE 5G robienie anten ze wzmacniaczem szerokopasmowym zaraz w puszce antenowej. To też jest dla mnie niezrozumiały nonsens. Ale to się dzieje i ludzie to kupują A potem wyrzucają go i kupują coś innego
W przekazanych antenach obejma i jej śruby/nakrętki są ocynkowane. Blachy mocujące elementy w poziome z pionowymi też są ocynkowane. Śruby mocujące te elementy i puszkę są z nierdzewki. Plus za nakrętki samokontrujące się. W filmie z youtuba kilka postów wyżej tester to stwierdza.
Tu pewnie chodzi tu o zubożanie produktu na Polskę i kontakt cenowy z konkurencją. Choć anteny Televes też kosztują x2 czy 3 niż Dipol i pełno ich na dachach. Z tym że Televes ma pełno żółtych elementów i rzuca się w oczy więc "widać za co się płaci". A taką prostą konstrukcję bez wodotrysków i jeszcze za wyższą cenę, masowy klient raczej nie będzie widział. ,