Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ruszt z grilla - lutowanie, spawanie, cieniutkie pręciki

wrzucane_mysli 11 Nov 2022 08:11 408 12
Renex
    wrzucane_mysli
    Level 5  
    Jakbyście to zrobili , chce połączyć element który mi odpadł z rusztu grila nrd widac na zdjęciu i nie wiem jak się za to zabrać, czy jakis specjalny lut twardy i lutownicą elektryczną czy takie cos tylko lutownica gazową? Czy w ogóle sie tego nie lutuje tylko spawa ?
  • Renex
  • Renex
    wrzucane_mysli
    Level 5  
    Pospawać -ale czym dokładnie ?
    Ciekawi mnie czy lutownicą gazową szło by to załatwić
    vellew
    Level 16  
    palnik tlen oraz lut twardy np. mosiądz +boraks lub coś lepszego - srebro techniczne w otulinie
    78db78
    Level 42  
    mgim wrote:
    To jest prawdopodobnie "nierdzewka"
    U mnie to było chromowane bo jak zeszło to zardzewiało.
    Anonymous
    Level 1  
    MCbx
    Level 28  
    Miałem podobny problem, ale dotyczył jednej ze środkowych poprzeczek, tak już ma ten enerdowski grill.
    Oryginalnie było to zgrzewane, prawdopodobnie dość dużym prądem. Ja zgrzewarki nie miałem, dodatkowo grubszy pręcik stanowi spory rozpraszacz ciepła, stąd podszedłem do sprawy tak, że pilnikiem zrobiłem minimalne wgłębienia po obu stronach na grubszym pręciku, piłując dookoła. Nowy element wykonałem gnąc z drutu bardzo sprężystego (żywcem nie wiem co to było - pozostało po budowie bodajże), a końcówki uzyskałem nawijając na śrubokręcie nieco mniejszej średnicy niż grubszy pręcik. Lepiej się nawija, gdy najpierw zostawi się rezerwę drutu, a później utnie tak by zostało jakieś 2/3 - 3/4 okręgu.
    W każdym razie po umieszczeniu drutu, wskoczył on w wycięcia, a ponieważ jest sprężysty to jak na razie nie ma ochoty wyskoczyć.
    mgim
    VIP Meritorious for electroda.pl
    wrzucane_mysli wrote:
    https://sklep.avt.pl/lutownica-gazowa-aries-es-640si.html A jest możliwość zrobienia to takim czymś z jakimiś lutem twardym? Czy ma to sens?

Ale to i tak TYLKO lutownica. Nie myl z palnikiem gazowym. Na tym (co masz do naprawy) zazwyczaj "leży" coś do jedzenia - więc rób to tak, aby nie było "skutków ubocznych".
    vellew
    Level 16  
    Lut twardy mosiężny, jak też srebrny nie jest toksyczny, a topniki są rozpuszczalne w wodzie, więc można skutecznie
    usunąć pozostałości topnika.
    Jeśli ktoś jest mocno wrażliwy i dokładny, to może poszukać lutów posiadających atesty na okoliczność
    kontaktu z produktami spożywczymi lub wodą pitną.
    palmus
    Level 34  
    Może stary akumulator i spróbować to zgrzać.Doboru prądu nie da się zrobić.Ale czas już tak.Tylko eksperyment.