Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zestaw solarny "100W" z Chin - panel 66x28cm - pomiary, wrażenia

p.kaczmarek2 11 Nov 2022 12:42 5997 37
Renex
  • Zestaw solarny "100W" z Chin - panel 66x28cm - pomiary, wrażenia
    Przedstawię tu krótko zestaw solarny (kontroler ładowania + panel 66x28cm) z Chin, sprzedawany często pod nazwą "100W" lecz o rzeczywistej mocy około 25W. Zobaczymy, co można dostać w zestawie i czy panel się do czegokolwiek nadaje. Panel kupowałem w maju tego roku, a teraz jest listopad, czyli moje wrażenia podam po jednym sezonie letnim użytkowania tego panelu w ogródku. W tej części skupię się na panelu, ale planuję również osobno zrobić analizę wnętrza kontrolera ładowania oraz osobno spróbować zebrać jakieś statystyki z sezonu letniego i je przedstawić na wykresach.

Zakup zestawu
    Zestaw znalazłem pod hasłem "100W 18V Monocrystaline Solar Panel Dual 12V/5V DC USB Charger Kit with 10A Solar Controller & Cables", choć po moim zakupie i zażaleniu nazwa przedmiotu została zmieniona na "30W 18V...". Tak, dobrze się domyślacie - nie było 100W. Poniżej zrzuty ekranu z oferty na czas pisania tej recenzji (już po mojej interwencji i zażaleniu):
    Specyfikacja:
    Quote:

Pmax: 30W
    Vpmax: 18V
    Max USB Regulator Output: 5V 3000mA & 2400mA
    Max DC5.5x2.1 Regulator Output: 12V 2000ma
    Cells: Monocrystalline
    Material: EVA + PET
    Size of Panel: 660x280x2.5mm
    Size of Package: 680x280x35mm
    Length of DC Output Cable: 110mm

Cena pływa od 175 zł do 250 zł w zależności od promocji i kursu $.
    Tu też było podane 100W - po mojej interwencji zmienili opis oferty.
    Grafiki promocyjne:
    Chwila, w tytule było 100W, a tu na grafice jest Max Power 60W?
    Moment, na grafice jest 2A na tym złączu Jack, przy powiedzmy 18V nie daje mi to 60W?
    Ciekawy komentarz kupującego - potwierdzam, to będzie jakieś 25W:
    Wybrałem przesyłkę z Czech. Zapłaciłem niecałe 200 zł.
    Zestaw przyniósł kurier, panel był zapakowany dość ryzykownie:
    Kod SKU produktu:
    Zawartość zestawu:
    Drobnica:
    Instrukcja (schemat połączeń, wymiary):
    Zestaw solarny "100W" z Chin - panel 66x28cm - pomiary, wrażenia Zestaw solarny "100W" z Chin - panel 66x28cm - pomiary, wrażenia
    Instrukcja pokazuje jak nastawić napięcia graniczne dla ładowania.
    UWAGA - te komunikat o kolejności podłączenia nie jest tylko na pokaz. Inaczej można uszkodzić kontroler.
    Całkiem możliwe, że tak też mój kontroler został uszkodzony - ale trudno mi powiedzieć, bo w ferworze kombinowania w 3 osoby nie jestem pewny jak było podłączane, a mój kontroler ładowania miał w środku dziwnie przylutowany kondensator - błąd fabryki?
    Spoiler:

Na zdjęciu powyżej widać, że dioda Schottkiego ma na padzie kondensator ceramiczny SMD...

Test panelu i pomiary
    Test był wykonywany w maju, przy bardzo dobrym słońcu. Panel tuż po wyjęciu z opakowania.
    Bez obciążenia mamy 18V:
    Zestaw solarny "100W" z Chin - panel 66x28cm - pomiary, wrażenia Zestaw solarny "100W" z Chin - panel 66x28cm - pomiary, wrażenia
    Przy obciążeniu 1.37A napięcie spada do 15.2V:
    Obciążenie około 1.5A - napięcie spada do 13.8V:
    Ale potem przychodzi chmurka..
    I jest tylko 2.5V przy 0.2A:
    Przy umiarkowanym zachmurzeniu nie jest tak źle (10V, 1.16A):
    No i jeszcze ze dwie fotki z montażu, więcej nawet nie dałem rady zrobić bo robiłem z kimś, konstrukcja "korektująca" nachylenie dachu (bo nie było wystarczające do preferowanego wg. internetu, czyli 30 stopni przy dachu skierowanym na południe):

Różne kontrolery ładowania
    Kontroler z zestawu to ten najtańszy, najbardziej popularny chiński kontroler ładowania co zalewa portale aukcyjne i wysyłkowe. Występuje on w różnych wersjach, od 10A aż do podobno 60A. W słabszych wersjach po prostu nie jest montowana część tranzystorów.
    Mam poważne obawy co do chłodzenia tego kontrolera, ale ja ostatecznie użyłem wersji 30A co jest grubo ponad ten panel co mam z zapasem, więc nie będę oceniać.
    Te kontrolery ładowania można znaleźć osobno pod hasłem:
    "10/20/30A 12/24V LCD Dual USB Solar Panel Battery Regulator Charge Controller - 20A"

Wnętrze kontrolera ładowania
    Na razie tylko kilka fotek. Analizę wnętrza zrobię w innym dziale. Być może narysuję schemat - chyba, że ktoś znajdzie w sieci już narysowany schemat tego cuda?
    Wersja 10A i wersja 30A.
    Elementy:
    UH3887 - główny mikrokontroler?
    LM258 - wzmacniacz operacyjny (dwa na PCB)
    MC34063A - przetwornica, tutaj jako step down by uzyskać 5V dla USB

Koszt zabawy
    Warto jeszcze rozważyć, jaki był koszt całej zabawy - a dokładniej, ile kosztowała mnie cała instalacja tak, by laptop mógł popracować w ogródku 1.5h godziny za darmo (szacując z grubsza).
    - zestaw z tematu - około 175 zł - nie uwzględniam tu zwrotu części kwoty za to że nie było 100W (udowodniłem sprzedawcy, że ten panel to nie 100W) oraz perypetii z kontrolerem (wyszedłem na 0?)
    - dwa akumulatory Akumulator MegaBat MB 7.2-12 (7.2Ah, 12V) od UPSów - 45zł * 2=90zł (używane, kupowane wcześniej do UPSów, leżaki z piwnicy)
    - stary UPS (ze złomu, sprzed wielu lat) - u mnie na złomie można odkupić na wagę odpady, nie pamiętam już ile za kilogram wtedy płaciłem, ale powiedzmy 10 zł
    Podsumowując: 175+90+10 = 275zł, niecałe 300zł.

Zostaje jeszcze drobnica, ale nawet jako przewody użyłem przewody z odzysku, więc koszt zerowy. Potem jedynie dodałem jeszcze dwa takie akumulatory, choć nie wiem, czy to była dobra decyzja.

Podsumowanie
    Panel ten sprzedawany był jako 100W, dopiero po mojej interwencji sprzedawca zmienił podaną moc na nieco bardziej poprawną i zwrócił mi część środków.
    Z panelu można w rzeczywistości wyciągnąć w porywach do 25W. Mimo wszystko było to dla mnie wystarczająco dużo, by w połączeniu z dwoma starymi akumulatorami od UPS móc zasilić laptopa przez jakieś półtorej godziny.
    Jako przetwornicę 12V na 230V użyłem właśnie starego UPS - szczegóły w tym temacie:
    Wnętrze starego komputerowego zasilacza UPS, uruchomienie jako inwerter solarny
    Ta przetwornica nie daje na wyjściu sinusoidy tylko prostokąt, na skutek czego nie mogłem z niej zasilać lepszego laptopa z zasilaczem z aktywnym PFC - on tą przetwornicę przeciążał i się wyłączała.
    Wydajniej byłoby użyć przetwornicy 12V na 18V - wtedy będą mniejsze straty i pominiemy całkiem zasilacz od laptopa, ale na to nie miałem już czasu. Może w przyszłym roku?
    Jako ogniwo użyłem.... dwóch używanych akumulatorów z UPSów - Akumulator MegaBat MB 7.2-12 - bo takie po prostu miałem. Kiedyś na tych UPS (swoją drogą otrzymanych za darmo po likwidacji) podłączałem starego PC, ale po kilku latach (lub w sumie więcej) przerzuciłem się na laptopa i te akumulatory się kurzyły. Nie powiem tu teraz, czy to dobry wybór, ale może któregoś dnia zmierzę ich pojemności i porównam np. z nowym takim samym...
    Czy zestaw (poza przeszacowanymi parametrami przez sprzedawcę) ma jakieś wady?
    Jest zasadniczo jeden, bardzo dotkliwy problem - ten kontroler ładowania (w każdej z wersji - też w tych mocniejszych) ma w teorii przycisk On/Off, pozwalający odciąć wyjście. Niestety, w praktyce, ten przycisk działa tylko jeśli odcięcie obciążenia nie jest wymuszone przez kontroler.
    Inaczej mówiąc, jak korzystam z instalacji i wyładuję do końca akumulator, i będę chciał odłączyć tą instalację (by np. UPS przerobiony na inwerter nie załączył się od razu jak akumulator się podładuje), to nie mogę wyłączyć na kontrolerze, muszę korzystać z własnego dorobionego przełącznika.
    Jeśli nie odłączę przełącznikiem zasilania, to po pół godziny (zależy od słońca) akumulator się naładuje na tyle, że kontroler sam włączy wyjście i jeśli na wyjściu jest włączony inwerter od UPS to on będzie obciążać zbędnie układ i go rozładowywać....
    Oprócz tego martwiłoby mnie chłodzenie tego kontrolera, przy większych prądach bym przezornie może nałożył pastę i/lub zamontował ten kontroler dodatkowego radiatora (na ten moment jego 'plecy" są blaszką - radiatorem).
    Czy ktoś bawił się w tego typu mini-instalacje? Na ten moment mogę powiedzieć, że to naprawdę działa - i telefon podładuje i laptopa utrzyma.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • Renex
    Janusz_kk
    Level 37  
    Czyli ten panel jest gorszy od typowych PV co mam na dachu, 350W 1,6m2, co w przeliczeniu na ten mały panel powinno dać około 40W, to już widać jak chińczyk oszukuje z tymi 100. A twój pomiar potwierdza że ten panel nawet takiej sprawności nie osiąga.
    lopr_pol
    Level 30  
    Odpady sprzedają i tyle.
    cefaloid
    Level 33  
    Patrząc na cenę moc i jakość tego panela to ja bez zabaw kupiłbym ot chociażby to:

https://ekowolt.pl/4167/panel-sloneczny-30w-monokrystliczny

Lub w zestawie
    https://ekowolt.pl/5012/zestaw-solarny-30w-12v-regulator-2xusb

Podobna cena, jakość o niebo lepsza więc sensu zabawy w aliexpress brak.

Dodano po 15 [minuty]:

Mlody_Zdolny wrote:
    Bez MPPT to bardziej zabawka zależna od zachmurzenia.

Nie. Jeśli panel ma napięcie niewiele wyższe od akumulatora, to regulator PWM też się sprawdzi. A taki przypadek tu mamy

Problem byłby gdyby ktoś użył typowego dachowego panela 40V i kontrolera PWM do ładowania akumulatora 12V.
    Mlody_Zdolny
    Level 25  
    cefaloid wrote:
    Nie. Jeśli panel ma napięcie niewiele wyższe od akumulatora, to regulator PWM też się sprawdzi. A taki przypadek tu mamy

Co ma do tego napięcie akumulatora? PWM nie zapewnia optymalnej mocy panelu (U * I). Dławik musi być.
  • Renex
    Mlody_Zdolny
    Level 25  
    cefaloid wrote:
    Musi być za to spełniony warunek aby napięcie przy którym panel oddaje maksymalną moc było zblizone do napięcia akumulatora.

Prawdziwe MPPT z dławikiem niezależnie od napięcia na panelu i napięcia na akumulatorze dobiera MPP.
    PWM po prostu tego nie potrafi.
    cefaloid
    Level 33  
    Ale co (i po co) chciałbyś dopasowywać algorytmem MPPT w przypadku kiedy napięcie panelu już jest na sztywno dopasowane pod ładowanie akumulatora 12V.

A tu masz przykład kontrolera MPPT bez dławika
    http://tnweb.tode.cz/fotovoltaicky-mppt-menic-pro-ohrev-vody-siton-210/
    Mlody_Zdolny
    Level 25  
    cefaloid wrote:
    napięcie panelu już jest na sztywno dopasowane pod ładowanie akumulatora 12V

Napięcie tak, ale nie moc. W sterowaniu PWM są straty mocy i dlatego to nazwałem zabawką.
    Chodzi o to, żeby wykorzystać każdy kwant energii i MPPT lepiej to realizuje niż zwykłe PWM z kondensatorami bez dławika.
    cefaloid
    Level 33  
    Mlody_Zdolny wrote:
    cefaloid wrote:
    napięcie panelu już jest na sztywno dopasowane pod ładowanie akumulatora 12V

Napięcie tak, ale nie moc. W sterowaniu PWM są straty mocy i dlatego to nazwałem zabawką.
    Chodzi o to, żeby wykorzystać każdy kwant energii i MPPT lepiej to realizuje niż zwykłe PWM z kondensatorami bez dławika.

Przecież samo użycie panela o mocy 30W jest zabawą.

Kolega widzę lubi zabijać muchy strzelając do nich z najnowszej, naszpikowanej elektroniką armaty.
    Mlody_Zdolny
    Level 25  
    cefaloid wrote:
    Przecież samo użycie panela o mocy 30W jest zabawą.

Zależy w jakim zastosowaniu. W systemach off-grid, np. nawadnianie ogródka znaczenie ma każdy wat.
    Atreyu
    Level 23  
    Komu zabawka temu zabawka. Dla mnie taki prymitywny system PV na działce wystarcza. Panel poli 20W/17,5V Vmp i kontroler PWM. Trzy punkty oświetleniowe 20W i radio. Czasami dochodzi też też ładowanie telefonu i elektronarzędzi z portów USB. Magazynem energii jest ołowiano kwasowy aku 28Ah Banner AGM. Latem całymi wieczorami można spokojnie przy świetle siedzieć, radio gra całą noc, nad ranem minimalnie napięcie spada do 12,3V, a ładuje się do 13,8 do około południa. Czy to bezsensowne zastosowanie jeżeli na naszym ROD nie ma przyłączy energetycznych?

Z moich testów wynika że kontroler MPPT w moim zastosowaniu, gdzie napięcie Vmp jest zbliżone do maksymalnego napięcia ładowania aku, sprawuje się GORZEJ niż PWM, często do późnego popołudnia kontorler MPPT nie był w stanie naładować aku. Za to MPPT pełnię możliwości pokazuje gdy napięcie Vmp panela PV jest około dwukrotnie wyższe od maksymalnego napięcia ładowania aku. Z kolei przy takim panelu o Vmp około 30-40V stosowanie regulatora PWM jest bez sensu, bo ładowanie aku 12V trwa wówczas cały dzień, gdyż panel pracuje na najniższej części swej charakterystyki UI, tzw. ścianie.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    @cefaloid ciekawe zestawy poleciłeś, cena bardzo zbliżona, wymiary panelu też zbliżone (chyba nieco nieco większe), ciekawe czy w rzeczywistym starciu z tym moim panelem by dawał większą moc, musiałbym mieć oba te panele pod ręką by to osądzić. No ale i tak nie mam co narzekać, tym bardziej, że sprzedawca zwrócił mi część środków i przede wszystkim usunął te głupie 100W z nazwy oferty i poprawił na 30W (mały sukces, a cieszy)

@Atreyu ja też ogólnie uważam że na działkę taka zabawka starcza, i do radia, i do telefonów, i do laptopa, czy tam do podładowania okazyjnie akumulatorów od Stihla czy tam od Makity
    keseszel
    Level 26  
    Nasuwa mi się tylko myśl, że nie warto kupować tam, tylko od sprawdzonej firmy w Polsce. Omijaja kłopoty z nie rzetelnym podawaniem parametrów. Brałem pod uwagę kupno czegoś takiego, ale z wertowania tematów wiem, że lepij kupić MPPT, unikać PWM i nie kupować tanizny. Ostatecznie odpuściłem kupno czegokolwiek w rewelacyjnej cenie, bo nie ma takich zupek. Ale dzięki, że opisałeś.
    pawel1148
    Level 23  
    Ten niebieski kontroler to totalny szajs. Do czego to oryginalnie zostało stworzone i dlaczego wyprodukowano tyle sztuk, nie wiem(z pewnością z fotowoltaiką miało to mało wspólnego, więcej z elektrośmieciem). To nie jest ani PWM ani MPPT, to z deklarowanych cech prawdopodobnie ma tylko odcinanie ładowania, żeby nie przeładować. PWM co prawda jest, ale po badaniu oscyloskopem trudno stwierdzić, co stało za takim sterowaniem...
    Mierzenie mocy panela, jeśli używamy tego kontrolera i akumulatora jako obciążenia, nie ma najmniejszego sensu. Nie da to żadnych miarodajnych wyników. Spotkałem się już z sytuacją, gdzie to badziewie marnowało 60-70% energii z panela(też był to "zestaw" z Allegro). Bo panel według tabliczki znamionowej miał dużo wyższe napięcie i pracował na zwarciu do akumulatora z mizerną wydajnością... W zasadzie nie mierzyłem już później z wykorzystaniem innego regulatora tego panela(czy tabliczka nie kłamała). Ale już sam fakt, że ten kontroler najzwyczajniej zwarł panel do akumulatora, był dla mnie lekkim szokiem.
    LEDówki
    Level 39  
    Nic dziwnego. wypaczony język służy do sprzedawania bubli. Kłamstwa pozostają bez konsekwencji dla kłamców, więc biznes na baranach kwitnie.
    jarekgol
    Level 33  
    @p.kaczmarek2 bardzo ładne zdjęcie, gdzie w panelu widać odbitą chmurę, a obok te wartości na miernikach :)

@pawel1148 koledzy tu piszą o PWM bez dławika, to czy w ogóle da się uzyskać inny efekt niż przywieranie panelu do akumulatora, jak nie ma dławika? Ja się PV nie zajmuje, ale przetwornicę i akumulator kojarzę.
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Mlody_Zdolny wrote:
    Co ma do tego napięcie akumulatora? PWM nie zapewnia optymalnej mocy panelu (U * I). Dławik musi być.

Dławika wcale być nie musi, to nie przetwornica. Dla odpowiedniego napięcia z panelu oraz akumulatora PWM spokojnie wystarczy. Tu tylko dużo zależy od samego algorytmu sterowania. Kolejny raz wtrącasz się w rzeczy których nie rozumiesz. To "magiczne" MPPT wszędzie zachwalane wcale nie jest konieczne do prawidłowej pracy systemu PV, a czasami wręcz szkodzi. Samo MPPT to tylko algorytm sterowania, i tu lepiej sprawdzają się regulatory z przetwornicami, choć i z PWM da się MPPT osiągnąć.
    jarekgol
    Level 33  
    Czy mówimy o takim rozwiązaniu jak to:
    ArturAVS
    jarekgol wrote:
    Czy mówimy o takim rozwiązaniu jak to:

Z grubsza tak.
    sdd
    Level 18  
    W sumie to te 30 stopni to jest taka średnia na cały rok - rzeźbiąc własną konstrukcję można by pomyśleć o regulowanym (manualnie) kącie - np. teraz na listopad to i 70 stopni by nie było głupio zrobić.
    cefaloid
    Level 33  
    ArturAVS wrote:
    Samo MPPT to tylko algorytm sterowania, i tu lepiej sprawdzają się regulatory z przetwornicami, choć i z PWM da się MPPT osiągnąć.

Dokładnie tak. MPPT to algorytm poszukiwania punktu maksymalnej mocy. I ma on sens w falowniku który nie wie ile i jakich paneli mamy podłączonych.
    W przypadku gdy doskonale wiemy przy jakim napięciu jest taki punkt maksymalnej mocy to możemy sobie MPPT darować. Po co poszukiwać czegoś co jest znane

Powyższy wykres pokazuje, że nie popełnimy dużego błędu przyjmując to napięcie na sztywno i niezależnie od oświetlenia. W podobny sposób można zignorować wpływ temperatury pracy lub... zamiast MPPT użyć termometru

MPPT też ciągle 'błądzi' wokół tego punktu a sterownik wymaga więcej elementów i pobiera więcej energii na działanie. Co przy panelach typu 30W może przynieść więcej strat niż zysków. Albo po prostu przy takich małych panelach nie ma sensu bić się o kilka watów. Zamiast dać +300zł za kontroler z MPPT dajmy to na większy panel i zyskamy jeszcze więcej. Ekonomia jest tu brutalna i wygra z doskonałością techniczną rozwiązania.
    keseszel
    Level 26  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Inaczej mówiąc, jak korzystam z instalacji i wyładuję do końca akumulator, i będę chciał odłączyć tą instalację (by np. UPS przerobiony na inwerter nie załączył się od razu jak akumulator się podładuje), to nie mogę wyłączyć na kontrolerze, muszę korzystać z własnego dorobionego przełącznika.

A najprostsze zabezpieczenie na tranzystorze nie uchroni akumulatora? Widziałem coś takiego po necie, zebrałem elementy i miały mi służyć do łóżka na kółkach ;-), w którym miałem zamiar się zagazować korzystając z podgrzewaczy i 2 doniczek ;-). Skończyło się na 2 akumulatorach po 74Ah i kocach elektrycznych na 12 V.. No i by nie obudzić się w takim łózku na zimnej pościeli miały być te nieszczęsne koce. To taki off top.
    Mlody_Zdolny
    Level 25  
    cefaloid wrote:
    Dokładnie tak. MPPT to algorytm poszukiwania punktu maksymalnej mocy. I ma on sens w falowniku który nie wie ile i jakich paneli mamy podłączonych.

MPPT to nie tylko algorytm. Algorytm to tylko pewna implementacja, którą, upierając się, można zrobić na układach analogowych.

Metoda PWM nigdy nie będzie lepsza od MPPT pod względem efektywności energetycznej, co najwyżej taka sama (przy sprzyjającym słoneczku i jakimś stanie naładowania akumulatora).

Od dwudziestu albo i więcej lat napisano na ten temat tysiące prac, artykułów i dziwię się, że ludzie wciąż uparcie stoją po stronie metody PWM. Z czego to wynika?

Powód jest oczywisty - MPPT jest trudniejsze do zrozumienia i nieco nadwyręża intuicję.

Wystarczy wziąć pierwszą lepszą grafikę z internetu, żeby pokazać w czym problem: podczas ładowania akumulatora napięcie na nim rośnie i panel nie jest w pewnym momencie dać takeigo napięcia, żeby ładować w niego całą energię.

keseszel
    Level 26  
    Ja tam nie rozumiem. PWM z panela dostaje 12 V i 7,8 A oddaje tyle samo. MPPT z panela dostaje 32 V i 7,8 A i oddaje 12V i 20,8 A.
    Mlody_Zdolny
    Level 25  
    keseszel wrote:
    Ja tam nie rozumiem. PWM z panela dostaje 12 V i 7,8 A oddaje tyle samo. MPPT z panela dostaje 32 V i 7,8 A i oddaje 12V i 20,8 A.

Już prawie rozumiesz, policz moc.
    12*7,8=93,6 W
    32*7,8=12*20,8=249,6 W

PWM nie potrafi podnieść napięcia, stąd energia z panelu nie jest wykorzystana całkowicie.
    Napięcie potrafi podnieść tylko MPPT z dławikiem.
    ArturAVS
    Mlody_Zdolny wrote:
    MPPT to nie tylko algorytm.

Właśnie że tylko algorytm.
    Mlody_Zdolny wrote:
    Wystarczy wziąć pierwszą lepszą grafikę z internetu

I co z tego wynika? Masz/miałeś instalację PV i testowałeś oba rodzaje regulatorów?
    keseszel wrote:
    PWM z panela dostaje 12 V i 7,8 A oddaje tyle samo. MPPT z panela dostaje 32 V i 7,8 A i oddaje 12V i 20,8 A.

MPPT to algorytm mający tylko i wyłącznie za zadanie "wyciśnięcie" z paneli maksimum mocy. W przypadku instalacji off grid, gdzie nie ma ciągłego odbioru i tak nie ma sensu. Wraz z naładowaniem akumulatorów, pobierany przez nie prąd spada i tu żadne algorytmy nie pomogą. Żaden akumulator nie zmagazynuje więcej niż jest to fizycznie możliwe. Poniżej przykład z mojej instalacji;

Panele 25,4A przy napięciu 32,4V (MPP-31,1V), w tym momencie regulator "pilnuje" aby max ustawionego dla akumulatorów napięcia nie przekroczyć. Obciążenie niejako odbiera nadwyżkę mocy. W tym momencie nasuwa się pytanie. Jeśli akumulator będzie w pełni naładowany a odbioru nie będzie, to co z energią? Nic. Tu dochodzimy do sedna, regulatory PWM powinny pracować z nieco zawyżonym napięciem (nie przetwarzają go) i w moim przypadku PWM spokojnie dałby radę (celowo panele dobrane pod względem prądu/napięcia), co zresztą testowałem. Regulator który używam (MPPT żeby nie było) "gubi się w zeznaniach" potrafiąc tak obciążyć panele iż napięcie spada poniżej 29V. Jednak jedno ale w postaci algorytmu sterowania, PWM jest ok. jeśli cały system jest "zgrany", regulatory MPPT mają wbudowane przetwornice Step up/down co dla laika ułatwia podłączenie paneli, tego PWM nie posiada. Np. mój regulator ma max Uwepv=100V, tylko po jaką cholerę mam tą energię transformować do 24V i tracić ją przy tym? Porównawczo podłączyłem zeszłego lata obok regulatora MPPT regulator PWM. Efekt? PWM zimny a MPPT podczas zrzutu powyższego ekranu ledwo mogłem w rękę wziąć. To co zyskasz na algorytmie to stracisz na przetwarzaniu.

Mlody_Zdolny wrote:
    Już prawie rozumiesz, policz moc.
    12*7,8=93,6 W
    32*7,8=12*20,8=249,6 W

Przecież w obu pokazanych przez Ciebie przypadkach masz identyczne panele! Jakim cudem z panelu o napięciu 32V wzięło się nagle 12V!

Przepraszam, niewłaściwy zrzut ekranu wstawiłem.
    Mlody_Zdolny
    Level 25  
    ArturAVS wrote:
    Przecież w obu pokazanych przez Ciebie przypadkach masz identyczne panele! Jakim cudem z panelu o napięciu 32V wzięło się nagle 12V!

PV to jest źródło prądowe - podłączasz obciązenie to siada napięcie.
    ArturAVS wrote:
    W tym momencie nasuwa się pytanie. Jeśli akumulator będzie w pełni naładowany a odbioru nie będzie, to co z energią?

Są inne metody magazynowania energii - chociażby zbiorniki na wodę. Używając sprytnego sterownika z MPPT okazuje się, że 30 W panel daje radę obsłużyć działkę kilkuarową, zapewniając wystarczające nawodnienie i zasilanie do monitoringu.
    ArturAVS wrote:
    MPPT to algorytm mający tylko i wyłącznie za zadanie "wyciśnięcie" z paneli maksimum mocy.

Istnieją rozwiązania stricte analogowe, typu wzmacniacz operacyjny sterujący przetwornicą boost poprzez sterownik PWM. O jakimkolwiek algorytmie mowy nie ma.
    MPPT to jest technika optymalizacji.