Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Cofający dym ale tylko podczas dokładania do pieca (przy dobrym spalaniu) zapraszam ekspertów

MikiRay 12 Nov 2022 03:41 381 4
    MikiRay
    Level 2  
    Cofający dym ale tylko podczas dokładania do pieca (przy dobrym spalaniu) zapraszam ekspertów

Witam
    Sytuacja nastepująca :

Mój problem : Cofający dym ale tylko podczas dokładania do pieca

Wcześniej miałem piec który miał tam gdzie na rysunku nakreśliłem ten wylot to miał otwarty a nie zamknięty i nie było żadnych problemów z cugiem , problemy nastąpiły po wymianie pieca.

Kopciuch 15kw , rura wylotowa kwadratowa do komina, piec jak na rysunku , komin wyczyszczony , jest cug w kominie , czopuchu i ostatniej górnej klapie.

Jak pale to tylko z uchyloną tą klapą na samym dole i na otwartym szyberze na maxa , inaczej się nie da. W przypadku zamknięcia całkowicie pieca - piec się dusi automatycznie. Jak sie lepiej rozpali to wtedy klapkę na samym dole przymykam do połowy ale z wyczuciem.

Dobrze spala , mało paliwa idzie ale cofa dym z drugiej klapy od góry podczas dokładania , oczywiście podczas dokładania wszystkie inne klapy pozamykane , szybra w ogóle w tym piecu nie ruszam - na starym różne manewry robiłem tu nie mogę bo się dusi.

Wentylacja - okno uchylone w piwnicy , (na starym było zamknięte i śmigało) , komin wysoki , w wyczystce kominowej cug mega konkretny. Na ostatniej klapie od góry tez dobry cug.

W komorze paleniska mam zamkniętą przestrzeń u góry tak jak na rysunku dołączyłem, gdyby to było otwarte to by nie było kłopotu z wywalaniem dymu podczas dokładania.

Problem nie jest absolutnie z paleniem bo mogę robić technike górnego spalania i jest git , nie osadza się smoła na ściankach. Problem jest z dokładaniem.

Przy takim cugu w wyczystce strażak na kominie wydaje mi się zbędny.
    Opcja z wycięciem tego otworu , tak jak na rysunku , tam chyba nie idzie płaszcz wodny?
    Nadmuch do samego dokładania , jakoś tak by się dało? Miarkownik ciągu by cos dał?

Hmmm , jakieś pomysły? :)
  • Helpful post
    Mierzejewski46
    Level 36  
    Masz po prostu piec dolnego spalania, a wcześniej miałeś górnego, czyli typowego Kopciucha. W tym piecu pali się od dołu nie od góry. Od góry rozpalajac zrobił byś to co w górnospalajacym rozpalił od dołu. Cofanie się spalin to znany problem tych pieców. Spróbuj jeśli masz uchylić klapkę powietrza wtórnego na drzwiczkach zasypowych. Zjawisko cofki może zminimalizować dokładanie opału, kiedy w piecu jest sam żar na dole. Taki to urok dolniakow. Są lepsze bo oszczędniejsze i czystsze ale ten efekt jest mankamentem. Otworu nie wycinaj bo tam jest płaszcz wodny.
    trojan 12
    Level 38  
    Jak kolega uszczelnił połączenie pieca z kominem?.
  • Helpful post
    Wawrzyniec
    Level 38  
    Jedynym sposobem na ten problem jest wentylator wyciągowy zamontowany na czopuchu. Uruchamiasz go na czas dokładania opału. Możesz też zamiast otwierać szybko klapę do załadunku otwierać ją powoli, czyli uchylić i poczekać aż piec zassie te opary i dopiero wtedy otworzyć klapę do końca. Nie powinno dymić. Z rysunku widać że twój piec ma tylko 1 przegrodę więc nie powinno być dużego spadku ciągu i jak będziesz powoli otwierał klapę to nie powinno być problemu. Ja też mam od 25 lat dolniaka i to z 3 przegrodami gdzie tracę więcej cugu. Przy powolnym otwieraniu klapy nie mam problemu z dymieniem. W nowym który kupiłem tego roku jest już zamontowany wentylator wyciągowy. Tak wygląda mój 25 letni piec z tym że klapę do zasypu mam nie w pionie, a pod kątem 45°. Cofający dym ale tylko podczas dokładania do pieca (przy dobrym spalaniu) zapraszam ekspertówTrzeba po prostu lekko uchylić klapę, poczekać aż zassie dym i opary i dopiero wtedy otworzyć klapę do końca. No i klapa w popielniku musi być wtedy zamknięta.

Ja mam dokładnie taki i jak otwieram powoli to mi nic nie dymi. Cofający dym ale tylko podczas dokładania do pieca (przy dobrym spalaniu) zapraszam ekspertów

Opis znaleziony w internecie, ale to samo miałem w książeczce do niego.

"Kocioł stalowy z dolnym spalaniem, o trzyciągowym przebiegu spalin.
    Konstrukcja spawana z rusztem żeliwnym lub wodnym.

Pomiędzy ścianą przednią, a pierwszą przegrodą znajduje się zasobnik paliwa, następnie komora spalania i dwa ciągi konwekcyjne wymiennika ciepła. W górnej części zasobnika paliwa znajduje się klapa łącząca zasobnik z górną częścią komory spalania, służy ona do bezdymnego załadunku kotła paliwem (dawno zaszła smołą i nie da się otworzyć).
    W dalszej części ciągów konwekcyjnych w górnej części znajduje się szczelnie zamykany górny otwór wyczystny, a w dolnej, w popielniku dolny otwór wyczystny. W przedniej ścianie kotła są pochyłe drzwiczki zasypowe oraz żarowo-popielnikowe w dolnej części.
    Powietrze pierwotne do spalania dostarczane jest przez uchylną przepustnicę znajdującą się w dolnej części drzwiczek żarowo-popielnikowych.
    Komora spalania ma dwa otwory powietrza wtórnego regulowane nastawnymi klapkami. W górnej części płaszcza wodnego zabudowane są króćce termomanometru oraz miarkownika ciągu. Z tyłu kotła w górnej części zabudowane są dwa króćce wody wylotowej i wylot spalin , a w dolnej dwa króćce wody dolotowej , z których jeden może być wykorzystany jako króćiec wody spustowej.
    Całość kotła izolowana jest wełną mineralną i obudowana proszkowo lakierowaną blachą.

Przeznaczony do spalania węgla (groszek, orzech), miału, drewna oraz koksu.
    Kocioł ma zabudowane regulowane wloty powietrza wtórnego, co w połączeniu z miarkownikiem ciągu firmy Honeywell daje znaczną oszczędność zużycia węgla (do 35%) oraz wymaga napełnienia kotła co 6 do 16 godz. Prawidłowa konstrukcja oraz dopalacze powodują spalanie bezdymnym, a zawartość tlenku węgla jest śladowa.

Dopuszczalne ciśnienie wody: 0,2 MPa. Wymagany ciąg kominowy: 20Pa-35Pa.

Kocioł wyposażony jest w specjalną klapę do zamiany ciągu na górne spalanie, co pozwala szybko rozpalić kocioł". Tylko szkoda że takich już nie produkują, kupiłbym drugi raz bo mój ma za dużo kamienia.

Żeby mi ktoś nie powiedział że to reklama:
    Cofający dym ale tylko podczas dokładania do pieca (przy dobrym spalaniu) zapraszam ekspertów
    Cofający dym ale tylko podczas dokładania do pieca (przy dobrym spalaniu) zapraszam ekspertów Cofający dym ale tylko podczas dokładania do pieca (przy dobrym spalaniu) zapraszam ekspertów Palone teraz drewnem więc widać płomień, ale nie dymi.
    MikiRay
    Level 2  
    Kombinuje z tą klapką powietrza wtórnego, powoli otwieram klapę , lub dokładam na żar.

Decyzja - na razie pale tymi technikami , natomiast to nie rozwiązuje całkiem sprawy - jak będzie się pogarszało to zrobię temat odnośnie tego wentylatora wyciągowego (tylko patrzę że 400zł najtańszy) ,wyślę zdjęcia i zapytam który byłby najlepszy pod moje podzespoły.

Dzięki wielkie za rady bo trochę pomogło. Temat rozwiązany :)