Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch SMS50M02EU/07 - nie działa po wymianie pompy myjącej na nową

coolgago 14 Nov 2022 23:09 240 4
    coolgago
    Level 10  
    Witam.
    Wymieniłem pompę myjącą w zmywarce Bosch SMS50M02EU/07 na nowszy model, gdyż starego nie da się już kupić. Zamontowałem pompę Bosch Kod Produktu: 00644997 / 00654575 / 00651956, wymieniłem wiązkę kabli na dołączoną do pompy i podłączyłem zgodnie z dołączoną instrukcją. Sprawdzałem dokładnie wszystkie kabelki, aby było zgodnie z instrukcją. Poskładałem zmywarkę tak aby panel działał. Włączyłem ją i niestety nie uruchamia się tak jak powinna. Na panelu świecą się tylko diody od kranika - czyli brak wody i od płynu nabłyszczającego, nic więcej, żadnych innych diod i czasu na wyświetlaczu.

Sprawdziłem wszystkie kable i wtyczki. Zawór wody odkręcony.
    Podłączyłem starą pompę na próbę, same kable bez wtyczki od NTC bo już wymieniona na nowy typ. Włączyłem zmywarkę i okazało się, że wszystko już OK na wyświetlaczu. Jest czas na wyświetlaczu, coś pyknęło na dole po włączeniu, jak zwykle, pewnie zawór od wody. Podłączyłem kabelki do nowej pompy i o dziwo wszystko OK. Jest czas na wyświetlaczu, czyli działa. Może coś się odblokowało w module. Tak kilka razy włączałem i było OK. Zacząłem składać zmywarkę, drzwiczki, obudowy itp. Poskładałem wszystko, podłączyłem i niestety znowu nie działa.

Świecą się tylko dwie diody, kranik i od płynu nabłyszczającego.
    Znowu rozkręciłem zmywarkę i znowu podłączyłem starą pompę, włączałem zmywarkę i niestety nie działa. Ponownie podłączyłem nową pompę i nadal nie działa. Sprawdzałem znowu wtyczki od panelu, pompy, inne i niestety nie działa.
    Jaka może być tego przyczyna, że zadziałała, a po złożeniu przestała działać i teraz nie chce działać jak powinna?
    Telo
    Service technician RTV
    Witam

Sprawdź okablowanie kostki połaczonego, moze gdzieś masz przewód uszkodzony przełamany...
    coolgago
    Level 10  
    Robiłem próbę z całkowicie odłączoną pompą i efekt ten sam. Zapalają się tylko diody od kranika i płynu nabłyszczającego. One razem mrugają, nie świecą się stale tak jak wcześniej pisałem ale to niemal to samo.
    Podejrzewam winę w tym module. Będę dalej sprawdzał inne kostki odłączać i włączać zmywarkę. Może znajdzie się przyczyna.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    coolgago wrote:
    One razem mrugają, nie świecą się stale tak jak wcześniej pisałem ale to niemal to samo.

Prawie w tym wypadku robi wielką różnicę.

Poza tym odłączając jakikolwiek podzespół doprowadzasz z miejsca do generowania błędów. To nie sprzęt z lat 90-tych gdzie można coś odłączyć i zmywak będzie dalej działać.
    coolgago
    Level 10  
    Po podłączeniu wszystkich wtyczek zmywarka włącza się, można wybrać program, a po trzech mrugnięciach zegara pokazuje się błąd E01.
    Z instrukcji wynika że to błąd modułu i należy skontaktować się z serwisem. I tak za każdym włączeniem zmywarki.
    Niestety nie jestem w stanie nic z nim zrobić, nie znam się. Wygląda jakby nie miał przepalonych żadnych układów.

Trzy lata temu miałem z nim problem. Naprawiałem przeciek - błąd E15 chyba. Rozkręciłem ją przy okazji przechyliłem na bok i trochę wody dostało się do modułu. Po włączeniu zmywarki coś strzeliło w nim. Okazało się, że kilka chyba triaków przepaliło się.
    Kupiłem drugi moduł - ten sam model. Okazało się, że nie chce współpracować z moim panelem. Był tylko program EKO i po wybraniu innego przycisku niż EKO. Sprzedawca modułu wyjaśnił mi, że model modułu może być ten sam ale oprogramowanie wgrane do niego jest już od innego modelu zmywarki. Dokupiłem panel z którym współpracował ten moduł i rzeczywiście z nim współpracował prawidłowo.
    Niestety nie dało się zamontować jego panelu do mojej zmywarki.
    Nie miałem innego wyjścia jak spróbować naprawić swój moduł. Kupiłem przepalone układy i przylutowałem je myśląc że uda się naprawić. Okazało się że pomogło :). Zmywarka działała dobrze. Czasem pokazywał się błąd E24 przed kolejnym zmywaniem. Usunięcie wody z filtra pomagało. Zmywarka pracowała.

Po tamtych doświadczeniach już nie kupię drugiego modułu bo wiem że od innej zmywarki nie będzie chciał współpracować z moim panelem.

Niestety zmywarka idzie na części do sprzedania. :(