Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Modyfikacja biurka Trotten - elektryczne podnoszenie

PanNiedzwiedz 14 Nov 2022 23:13 561 6
Automation24
    PanNiedzwiedz
    Level 9  
    Hej,

pracuję nad przerobieniem swojego biurka z Ikei - Trotten. Biurko na ten moment podnoszone jest za pomocą korby. Ja staram się zbudować mechanizm podnoszenia sterowany za pomocą Arduino.
    Gdzie jestem? Nagranie
    Zbudowałem na płytce stykowej mechanizm z silnikiem, lcd i baterią 9V, który przy użyciu Arduino:
    - włącza i wyłącza silnik - przycisk po lewej
    - zmienia polaryzację silnika i odnotowuje to na wyświetlaczu - przycisk po prawej i strzałka góra dół na wyświetlaczu w drugim rzędzie
    - zmienia obroty silnika (lewy potencjometr - zastosowanie nie pokazane na filmie)
    - ogranicza pracę silnika w określonym zakresie (pokazane na wyświetlaczu)
    Czego nie wiem?
    - Zastanawiam się nad wyborem silnika do podnoszenia biurka. Na biurku są dwa monitory na uchwytach, statyw na laptopa (z laptopem) z zasilaczami i przedłużaczem, lampka, i kwiatek. Całość prawdopodobnie waży ponad 5kg.
    Modyfikacja biurka Trotten - elektryczne podnoszenie
    - Szukam sposobu na zasilenie tego zestawu. Czy korzystając załóżmy z silnika krokowego 12V i podpinając go do zewnętrznego zasilacza nie usmażę h-bridge?
    Czy mogę was prosić o rekomendację silnika (moc / typ) i sposobu zasilenia zestawu? Wszystkie dodatkowe rady i uwagi również mile widziane! :)
    Pozdrawiam,
    Mateusz
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
  • Automation24
  • Automation24
    Anonymous
    Level 1  
    PanNiedzwiedz
    Level 9  
    Hej,

dzięki za odpowiedź Paweł. Krańcówki to też rozwiązanie nad którym myślałem w tym wypadku.
    Wczoraj robiłem test i wyszło mi, że po zawieszeniu od 1 do 1,5kg korba porusza się.
    Tu moje wyliczenie momentu: 15N (masa obciążenia na korbie) x 0,12 (odległość od centrum korby na której zawiesiłem obciążenie) = 1,8Nm.

Sprawdziłem też, że pełne podniesienie to 110 obrotów, około 30/35 sek. Daje mi to w przybliżeniu 200 obrotów na minutę.

Dalej sprawdzałem silniki i znalazłem np. taki: LINK
    Ma on 200rpm, 12V i 21kg/cm momentu (co daje po przeliczeniu delikatnie ponad 2Nm).

Pytania z mojej strony:
    Czy te obliczenia wydają się w porządku i dobór silnika jest właściwy?
    W jaki sposób zasilić ten silnik? Czy taki zasillacz powinien wystarczyć? Zasilacz
    Czy po podłączeniu silnika 12V i zasileniu go w miejsce silnika 9V z mojego obecnego układu nie ma ryzyka spalenia pozostałej części układu?

Z góry dzięki,
    Mateusz
    Anonymous
    Level 1  
    PanNiedzwiedz
    Level 9  
    Hej,

Tak wygląda mechanizm od spodu biurka. (załącznik)
    A TUTAJ na stronie 8 jest pokazane jak łączą się elementy wału. Sama przekładania nie jest dokładnie pokazana ale zakładam, że jest tam jakiś klasyczny ślimak.
    Ciekawy pomysł z tymi wkrętarkami. Widzę, że można dostać za około 40zł silnik bezszczotkowy 12V o momencie 24Nm. Przykład
    Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.
    Anonymous
    Level 1