Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa myjki ciśnieniowej na bazie pompy KEW C130: jak działa bypass i zawór zwrotny?

mistrz_tomasz 16 Nov 2022 17:52 246 2
    mistrz_tomasz
    Level 2  
    Witam. Przymierzam Się do zbudowania myjki cisnieniowej na bazie zdobycznej pompy marki KEW model c130. Sprzęt z 70 któregoś roku, pancerny. Mam pompę i instrukcje z której nie bardzo jestem w stanie wyczytać jak to dokładnie działa. Chodzi mi dokładnie jak to jest z tym całym bypassem. Jak to działa? Wiem (?)że woda pod ciśnieniem wychodzi z pompy i wraca spowrotem na tłoki gdy nie ma ujścia z dyszy i kręci się w obiegu zamkniętym. Pytanie moje czy wracając na tłoki nie powinno to przejść przez jakiś zawór zwrotny żeby ta woda pod ciśnieniem nie biła na instalację wodną. W tym konkretnym modelu nie wiem czy nie było jakiegoś zbiornika przepony bo wnioskuje to ze zdjęć znalezionych na internecie. Wydaje mi się że myjka nie posiadała zadnego zaworu regulującego ciśnienie tylko że tak powiem szła na żywca a jak nie było odbioru to woda szła przez obieg (z tym zbiornikiem w roli przepony?) Prosiłbym o jakieś doradztwo jak to najlepiej podłączyć. Załączam zdjęcie samej pompy która posiadam oraz zdjęcia całego urządzenia znalezione w internecie. Budowa myjki ciśnieniowej na bazie pompy KEW C130: jak działa bypass i zawór zwrotny? Budowa myjki ciśnieniowej na bazie pompy KEW C130: jak działa bypass i zawór zwrotny? Budowa myjki ciśnieniowej na bazie pompy KEW C130: jak działa bypass i zawór zwrotny? Budowa myjki ciśnieniowej na bazie pompy KEW C130: jak działa bypass i zawór zwrotny?
  • Helpful post
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    mistrz_tomasz wrote:
    Chodzi mi dokładnie jak to jest z tym całym bypassem.
    Zwyczajnie. Jest zawór w lancy, który otwiera i zamyka wypływ wody za pompą. Obejście pompy przy zamkniętym zaworze lancy zapewnia zawór nadmiarowy, ustawiony na maksymalne ciśnienie, jakie w stanie jest dostarczyć pompa, a przy czym cofaniu się wody do zasilania (kranu, wodociągu czy zbiornika) zapobiega zawór jednokierunkowy. Pomiędzy zaworem zwrotnym a nadmiarowym znajduje się wyłącznik ciśnieniowy zatrzymujący prace pompy przy braku przepływu.
    mistrz_tomasz
    Level 2  
    Dobrze a co w przypadku gdy myjka nie miała zaworu nadmiarowego (to chyba zawór regulacyjny który utrzymuje zadane cisnienienie a nadmiar wyrzuca poprzez bypass spowrotem na pompe) oraz nie posiadała również wyłącznika ciśnieniowego. Pompa szła a w momencie braku odbioru mieliła wodę w kółko. Gdybym chciał to połączyć i uruchomić w sposób w jaki było to skonstruowane czy ma prawo to działać bezawaryjnie. Reasumując - woda z instalacji wpada do myjki dwu blokowej i przechodzi przez myjkę i wychodzi pod ciśnieniem z dwóch różnych bloków przy jednym wyjściu montuje trójnik do którego podłączam wąż idący do drugiego trójnika w drugim bloku i do jednego trójnika podłączam wyjście na lance a do drugiego w drugim bloku podłączam powrót na zasilanie z uwzględnieniem zaworu zwrotnego? Interesuje mnie to bo jakoś to musiało działać bez tego zaworu i wyłącznika. W ostateczności założę i zawór i wyłącznik ale ogólnie to chciałbym zminimalizować koszty oraz chce by była maksymalnie prosta w budowie. dziękuję