Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lokalizacja uszkodzeń kabli - przenośny detektor iskrzenia w oparciu o prosty odbiornik radiowy

kd502 17 Nov 2022 10:59 186 4
    kd502
    Level 9  
    Witam.

Mam pewien problem z lokalizacją uszkodzeń kabli. Kable te mają długość 100-400 m i są nawinięte na bębnach. Rozwijam je w bardzo długim korytarzu. Kabel zawiera kilka cienkich żył 0,5 mm2 i 0,25 mm2 w ekranie. W kablach występują przebicia żyły z ekranem. Omomierz nic nie pokazuje. Obecnie używam miernika rezystancji izolacji. Po podaniu do uszkodzonej żyły wysokiego napięcia (1-2 kV) w miejscu uszkodzenia wewnątrz kabla przeskakuje iskra. Słychać to i widać na mierniku.

Mój pomysł polega na zrobieniu prostego przenośnego odbiornika radiowego, który wykrywa przeskok iskry z bliskiej odległości. Chodzi mi o to, żeby chodzić wzdłuż kabla z takim detektorem i w ten sposób lokalizować uszkodzone miejsce. Szukałem gotowca, lecz nie spotkałem takiego urządzenia na rynku.

Uprzejmie proszę o pomoc i poradę, jak taki odbiornik mógłby wyglądać. Sam mam niewielkie doświadczenie z techniką w.cz.

Pozdrawiam, KD
    krzysiozak
    Level 39  
    Kabel zawiera kilka cienkich żył 0,5 mm2 i 0,25 mm2 w ekranie. W kablach występują przebicia żyły z ekranem.
    Omomierz nic nie pokazuje. Obecnie używam miernika rezystancji izolacji. Po podaniu do uszkodzonej żyły wysokiego napięcia (1-2 kV) w miejscu uszkodzenia wewnątrz kabla przeskakuje iskra. Słychać to i widać na mierniku.

Nie zawsze można tak cienkie przewody testować miernikiem rezystancji izolacji. Zależy to od izolacji i parametrów kabla. Przyznam się, że przez takie pomiary rezystancji izolacji uszkodziłem kilka kabli. Wykonanie w tym przypadku pomiaru powinno dokonać się multimetrem o niższym napięciu pomiarowym. Tak aby nie nastąpiło przebicie izolacji. Daj znać, jakie wyniki daje multimetr.

W czym są stosowane te przewody i jakie jest napięcie podczas normalnej pracy? Trzeba by zajrzeć do dokumentacji tych przewodów, jak wykonuje się pomiary i jakie w tym przypadku zachowują parametry.
    kd502
    Level 9  
    krzysiozak wrote:
    Nie zawsze, można tak cienkie przewody testować miernikiem rezystancji izolacji,

Tak, wiem o tym lecz przy niższym napięciu pomiarowym nic się nie dzieje tzn. nie ma przeskoku iskry, wynik jest rzędu 10-20GΩ czyli bardzo dobry.

Niestety nie mam dokumentacji tych kabli. Są one używane w telewizji do łączenia kamer z wozem transmisyjnym podczas meczy i innych imprez.
    Oprócz żył miedzianych kabel zawiera dwie żyły światłowodowe w kevlarowych pancerzach, oraz stalową linkę.
    Podejrzewam że grubsze przewody służą do zasilania kamery, z racji odległości i oporu elektrycznego przewodu pewnie musi być zasilana wyższym napięciem, jakim dokładnie nie wiem.

Uszkodzenia powstają mechanicznie, np. poprzez załamanie, przytrzaśnięcie drzwiami, przejechanie samochodem itp.
    Szukanie uszkodzeń najbardziej utrudnia fakt że najczęściej na zewnątrz nie ma widocznych żadnych śladów na izolacji, lecz w środku żyły są zmiażdżone.
    Dopiero po wytypowaniu podejrzanego miejsca można upewnić się podłączając omomierz i mocno wyginać i skręcać kabel, w pewnym momencie może pokazać zwarcie.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie jak "ugryźć" ten problem.
    sp3ots
    Level 38  
    Witam !
    Spróbuj jako detektor użyć starego odbiornika radiowego, z falami długimi lub średnimi, one miały wbudowaną antenę ferrytową, trzaski powinny być słyszalne w głośniku. Problemem może być za duża czułość takiego detektora.

Pozdrawiam. Stefan
    Hektar Zahle.r
    Level 29  
    To nie zadziała, bo cały kabel będzie jako antena.