logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Doradztwo w wyborze lodówki multidoor: Grundig, Haier, Siemens czy Toshiba? Porównanie modeli

branja 20 Lis 2022 16:20 2991 10
REKLAMA
  • #1 20294357
    branja
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Bardzo proszę o pomoc w wyborze lodówki. Po weryfikacji rynku zostały mi takie typy.

– Grundig GQN21235GBN
    – Haier HTF-610DSN7 l
    - Haier HB18FGSAAA
    – Siemens KF96NAXEA
    – TOSHIBA GR-RF610WE-PMS(37)
    – TOSHIBA GR-RF840WE-PMS(06)

A może jeszcze inna? Będę zobowiązana za komentarz.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20294451
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2026
    Ja jestem fanem :-) lodówek LG.
  • REKLAMA
  • #3 20294509
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    A ja byłem POLAR i BEKO , gdy obie odmówiły pracy krótko po gwarancji. Teraz mam jakąś indesit kupiłem używaną działa już piąty rok. Myślę że dziś już tak będzie lub to po prostu loteria. Jeżeli chodzi o nowe urządzenia.
  • REKLAMA
  • #4 20295122
    branja
    Poziom 2  
    @freebsd przyznam, że użytkuję już kolejną lodówkę LG (żadna się nie zepsuła) i pewnie gdyby nie remont i chęć wymiany na większą, to dalej miałabym starą lodówkę LG. Więc zapytam: jeśli LG to która? Zaznaczam, że zależy mi na french door.
  • #5 20295238
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2026
    Moja od 2016 roku nie chce sie zepsuć :-) więc nic z nowych nie polecę, szczególnie, że mam side by side.
    Na działce mamy jeszcze jedną LG, starszą, nadal działa. Tam to już nawet roku zakupu nie pamiętam... będzie mieć z 16 lat. Tamta z kolei ma 90 cm szerokości.
    U rodziców też LG, ale już bardziej standardowa. Jeszcze się nie zawiodłem, dlatego polecam firmę.
  • #6 20319547
    branja
    Poziom 2  
    To zawężając wybór:
    Haier HB18FGSAAA czy Siemens KF96NAXEA ?
    Która?
  • #7 20319613
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    Haier to rasowy chińczyk.
  • #8 20319666
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    mrice napisał:
    Haier to rasowy chińczyk.

A Bosch/Siemens to nie? Zamawiają w Chinach gotowe produkty z własnym znaczkiem w najtańszych fabrykach. Jak ktoś nie wierzy, to niech się uda do agd marketu i poogląda etykiety lodówek (i nie tylko) z Bosch/Siemens Made in China.
    Odnośnie Haier warto sobie ją pooglądać, jakość wykonania, spasowania, powłoki zewnętrznej, grubości i solidności plastików wewnątrz i porównać z Siemensem i zadecydować.
    Mamy Hisence (też typowy 100% chińczyk), french door 1,5r i kultura pracy i jakość wykonania bardzo dobre.
  • #9 20319709
    mrice
    Moderator AGD
    Sebastian_M26 napisał:
    Bosch/Siemens Made in China.

Owszem, made in xxx to opis kraju montażu. Tylko między produktem rasowo chińskim a zmontowanym w chinach jest spora różnica. Bosch od dawiem dawna ma montownie w chrl i często składa tam najbardziej topowe modele. Klamoty jadą z europy tam, składaja urzadzenie i wraca to do EU. Jak widć musi się to opłacać.

Wiem, że lubujesz się w tanich dziadostwach które się wywala przy pierwszej awarii i nie zamierzam Cie do niczego przekonywać....
  • REKLAMA
  • #10 20320135
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    mrice napisał:
    tanich dziadostwach

Proszę wskazać obecne modele dziadostwa dostępne w zakupie oraz określić obecne modele z znaczkiem Bosch/Siemens które na pewno się nie zepsują jako alternatywa na te dziadostwa.
  • #11 20320381
    mrice
    Moderator AGD
    Sebastian_M26 napisał:
    określić obecne modele z znaczkiem Bosch/Siemens które na pewno się nie zepsują

zmień chłopie dilera, bo ten Cię oszukuje...
    KAżdy sprzęt może się zepsuć, nawet Miele ma serwis autoryzowany, tylko róznica jest w tzw prawdopodobieństwie. Tanie urządzenia niejednokrotnie po kilku latach eksploatacji idą na złom, pochodzi 5, 6 lat i ciau, bo się rozsypuje, bo jest zeżarte przez korozję lub inne hece. Sprzęt z przyzwoitszej półki ma spore szanse, by po jednej czy dwóch naprawach posłużyć z 12 lat albo przy odrobinie farta lepiej.

Wiem, że Ty tego nie kumasz i dalszą dyskusję uważam za bezsensowną.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru lodówki multidoor, porównując modele Grundig GQN21235GBN, Haier HTF-610DSN7, Haier HB18FGSAAA, Siemens KF96NAXEA oraz Toshiba GR-RF610WE-PMS(37) i GR-RF840WE-PMS(06). Wiele osób poleca lodówki LG, podkreślając ich niezawodność i długowieczność. Pojawiają się również opinie na temat jakości wykonania Haier i Siemens, z sugestiami, aby porównać materiały i spasowanie. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice między produktami montowanymi w Chinach a tymi produkowanymi w Europie, wskazując na prawdopodobieństwo awarii tańszych modeli. W dyskusji pojawia się również temat ogólnej trwałości sprzętu AGD oraz doświadczeń z różnymi markami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA