Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie CB radio z SSB wybrać pod antenę Sirio GP27 5/8? Do 500 zł.

wojsad 20 Nov 2022 18:35 546 11
    wojsad
    Level 3  
    Dobry wieczór, przychodzę z pytaniem, jakie radio CB z SSB polecacie. Ma ono służyć razem z anteną Sirio GP27 5/8 jako stacja bazowa w domu. Mój budżet to około 400-500 zł.
    freebsd
    Level 41  
    Jako fanboy polecę President Jackson I.
    :-)
    wojsad
    Level 3  
    Powiem szczerze, patrzyłem właśnie na Presidenta Jacksona i Alana 87, i w tej cenie ciężko coś znaleźć, a podejrzewam, że nawet jeżeli znalazłbym, to nadawałoby się do przeglądu/strojenia.
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jackson i tak od razu do serwisu się nadaje, żeby poprawić skopane AGC i kilka innych rzeczy.
    Można poniżej 500 trafić radio z SSB, tylko trzeba poszukać.
    Jackson, Super Star 3900 (tylko nie ten nowy syf), Alana 87 itp.
    Michał
    Jap
    Level 29  
    Jeżeli w tej cenie znajdziesz CB radio z SSB, to będzie to WRAK i ktoś będzie starał się tego pozbyć. Ogólnie zakup wymienionych powyżej 35-letnich urządzeń wiąże się z dużym ryzykiem - domorośli wynalazcy usprawniali te sprzęty kręcąc, czym popadnie. Dodatkowo występuje ryzyko wyschniętych elektrolitów czy odpłyniętych kwarców.

Bazując na doświadczeniach na moich kilkunastu CB radio (włącznie z legendami typu President Lincoln 1, Superstar 360FM, Alan 87, Alan28, Alan 18), polecę coś z TZW. NOWEGO SYFU. A mianowicie Superstar SS9900/Anytone AT-6666.

President LINCOLN 1 - nie ma co szukać przy tym urządzeniu pod żadnym względem. Może ktoś napisze, że SS9900 się grzeje podczas używania pełnej mocy - ale tam jest pokrętełko na mordce i spokojnie możemy zmniejszyć moc, jeśli nas to niepokoi. Cały czas 60 W nie jest nam potrzebne.

Chińczyk ma bdb filtry NB, ANL, rewelacyjny ASQ, ogromne możliwości konfiguracji, bardzo dobrze ekranowane wewnętrzne moduły, systemy zabezpieczeń przed zbyt dużym WFS, złą wartością napięć zasilania, można to programować z komptera - włącznie z chyba 16 bipami (możesz sobie skomponować swój), ma echo na pokładzie, bardzo ładna modulacja itd, itd... próbka łączności z samochodowej anteny o długości 80 cm:

Jak posznupiesz na moim kanale, to i nasłuch Brazylii znajdziesz.

Oczywiście budżet musisz PRZEMNOŻYĆ - bo założenia początkowe to cena zasilacza.
    Hektar Zahle.r
    Level 28  
    Z mojego punktu widzenia obecnie kompletnie nie opłaca się kupować starych radiotelefonów z SSB. Z tego względu, że sprzedający zazwyczaj zawyżają ceny przez to, że wg nich sprzedają coś "wyjątkowego", "kultowego", a ponadto jak wyżej @Jap wspomniał, jest dużą szansa kupić trupa. Nie dość, że wartość techniczna tych radiotelefonów spadła dwukrotnie (ze względu na starzenie się elementów, itp.), to rynkowa dwukrotnie wzrosła. Tymczasem w cenie do 600 zł można kupić nowoczesne radio. Szczerze ja teraz za A87 bez kompleksowego przeglądu w profesjonalnym (tzn. co najmniej znającym się na rzeczy) serwisie to bym 200 zł nie dał.
    P.S. Ja takie radia jak Alan 87 sprzedawałem w cenie średnio 350 zł. Teraz minimum 500 zł trzeba dać, bo trzeba dopłacać za ich "kultowość". Tu przykład z giełdy FB sprzed miesiąca.

Dodano po 29 [minuty]:

Dodam jeszcze, że (jak wyżej) przełączniki czy to w Jacksonie, czy to zarówno w A87 potrafią być w stanie wręcz agonalnym (często uczulałem Was na to na Elektrodzie). Zdarza się rzadko, że również wszystkie potencjometry. Ale to rzadko. Wyżej gość wyłożył 700 zł i co? Za to, że front panel był bardzo ładny, a w środku trup. Dodatkowo trzeba też mieć na uwadze, że A87 (jak i wszystkie radia na tej płycie) to jest już pole minowe zimnych lutów. Wyschnięte elektrolity nie są aż takim problemem, bo w A87 czasem wystarczy wręcz zruszyć element i on już przestaje mieć kontakt ze ścieżką!!! A zatem tak na dobrą sprawę polecam szukać na OLX coś w stylu KPO DX-5000, które łatwo można tam wyrwać już w przedziale 500-600 zł. Warto się zalogować na giełdę "CB radio porady giełda" na FB i tam pytać, bo często tam tanio można coś kupić. Ale jak mówię, pytać o coś nowszego.

https://www.facebook.com/groups/1446580478972165/
    freebsd
    Level 41  
    Używałem tych drogich, nowych radyjek, gdzie zmieniając pasmo, traciłem zapisane częstotliwości. Po roku na mobilu wróciłem do Jacksonów.
    Co ciekawe, rozmawiając z Kolegami, włącznie z pracującymi w dużym sklepie z radyjkami, to mając do wyboru coś nowego za cenę 1200+ zł i Jacksona I, to wolą produkty Presidenta. Jeszcze nie spotkałem kolegi radiowca wolącego nowe radyjko CB (podkreślam: CB).
    Jap
    Level 29  
    freebsd wrote:
    Używałem tych drogich, nowych radyjek, gdzie zmieniając pasmo, traciłem zapisane częstotliwości. Po roku na mobilu wróciłem do Jacksonów.
    Co ciekawe, rozmawiając z Kolegami, włącznie z pracującymi w dużym sklepie z radyjkami, to mając do wyboru coś nowego za cenę 1200+ zł i Jacksona I, to wolą produkty Presidenta. Jeszcze nie spotkałem kolegi radiowca wolącego nowe radyjko CB (podkreślam: CB).
    A to ja będę pierwszy spotkany.
    A CRT SS 9900 czym jest? CB radio czy TRX krótkofalarski? On ma 2 pasma krótkofalarskie, ale przestrajanie opiera się na koncepcji kanałów - jak w CB radio.
    Choć jest na tyle specyficzne, że tam każdemu kanałowi można przypisać dowolną częstotliwość i można wręcz na pasmach krótkofalarskich pracować tylko na 1 kanale - dowolnie go przestrajając.
    Krótkofalowcy raczej też nie używają funkcji BEEP i ECHO.
    Nie próbowałem przełączać go w tryb typowego radia krótkofalarskiego na 10 m - może wtedy tzw. kanały znikają...
    Ja przez trochę woziłem w mobilu Super Star 360 FM czy Presidenta Lincolna i operowanie tym sprzętem podczas jazdy oznaczało rychły wypadek. W SS 9900 mamy 6 pamięci, w których zapisujemy dosłownie wszystko - włącznie z beepem czy echem. I na memory 1 mam CB19 AM, na 2 AT - 27,555 USB, na 3 EE 26,425 USB. I wystarczy przekręcić gałę w trybie memory, nie odrywając wzroku od drogi lub załączyć SKANER, i on omiata sobie te kanały. Przestrajanie? bajecznie proste. Na zapamiętanym kanale wystarczy wcisnąć gałę i już stroimy f.
    freebsd
    Level 41  
    Jap wrote:
    A CRT SS 9900 czym jest? CB radio czy TRX krótkofalarski? On ma 2 pasma krótkofalarskie ale przestrajanie opiera się na koncepcji kanałów - jak w CB radio.
    W tej cenie zaczynają się używane radia krótkofalarskie.