Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Saunier Duval Exacontrol E7 Radio C z czujnikiem zewnętrznym czy bez niego?

nesiasps 23 Nov 2022 20:03 801 13
Buderus
    nesiasps
    Level 11  
    Mam kocioł Saunier Duval isotwin condens t31 i teraz nie wiem czy do Exacontrol E 7 Radio C dokupić czujnik zewnętrzny bezprzewodowy tej firmy czy nie ma sensu. Dom parterowy, ogrzewanie tylko podłogowe i nie wiem czy to sie uzupełnia czy działa niezależnie - czy warto zainwestować te 300 zł ? do tej pory był piec na ekogroszek i żadnego czujnika - ustawiałem 30 stopni na piecu i jak zimniej to podnosiłem do 34-38 a jak cieplej obniżałem do 26-28 stopni i w domu miałem koło 21-22 - nie wiem jak z gazem - może ktoś doradzi? Obecnie pracuje bez sterownika i mam ustawione 35 stopni i działa normalnie z temperaturą w pomieszczeniach 22 stopnie ale wiadomo - przyjdzie mróz i na coś chcę się zdecydować.
  • Buderus
    nesiasps
    Level 11  
    A może ktoś da znać czy z piwnicy do salonu na pietrze będzie zasięg w tym Exacontrol E7c oraz jaki zasięg ma ten czujnik zewnętrzny czy z piwnicy przy dwie ściany jakieś 15-20 metrów się zobaczą? Nie wiem czy nie kablowy kupić..
  • Buderus
    klinowsaki
    Level 9  
    Radzę zamontować czujnik przewodowy do Exacontrolera e7c ,odpada problem zasięgu czy baterii, mam taki od 2 lat i działa bardzo dobrze, sterując kotłem saunier duval
    nesiasps
    Level 11  
    Niestety, przewodowy odpada bo północna ściana za daleko - ale jeśli ktoś się będzie zastanawiał nad zasięgiem to w moim przypadku i regulator i czujnik bezprzewodowy bez problemu się łączą z piecem w piwnicy - tak że "działa"
    nesiasps
    Level 11  
    Takie pytanie jeszcze - gdybym podczepił przewodowy czujnik do kotła a wymontował sterowanie radiowe i regulator pokojowy to - czy sam piec będzie sam sobie działał wg krzywej grzewczej bez informacji o tem. w pomieszczeniu na podstawie tem. zewnętrznej ? Nie wiem czy nie jest to rozsądniejsze i uzasadnione ekonomicznie - piec sobie pracuje na podłogówce wg np krzywej 0,35 cały czas, histereza ustawiona np na 5 stopni i tak sobie fuka na 28-35 stopniach cały sezon - bo regulator pokojowy co prawda zwiększa komfort i nie przegrzeje pomieszczeń, ale jak chce osiagać cel to jedzie po wysokich krzywych żeby było szybko i miło, tyle że ma w nosie zuzycie gazu - co prawda ograniczyłem temp .na podłogę do 40, ale widzę poparu dniach, że on i tak jedzie na max 40 stopniach i nie moduluje tej temperatury sam od siebie. Na exakontrol co prawda da sie wyłaczyć wpływ temp. wew. ale regulacja krzywych jest o 0,1 a na piecu co 0,05- dużo wygodniej i nie można ustawić żeby pracował jak bez tego regulatora. Jak Wam się to sprawdza?
  • Helpful post
    klinowsaki
    Level 9  
    nie wiem jaki masz obecnie regulator, bo exacontrol e7 jest regulatorem pokojowym, który współpracuje z czujnikiem zewnętrznym i steruje pracą kotła na podstawie krzywej grzewczej, którą trzeba sobie odpowiednio dopasować. Ja wyłączyłem wpływ temp. wew. i system grzewczy dostosowuje temp.w obiegu grzewczym na podst. temp. zewnętrznej , exacontrol ma fabrycznie włączoną reg. modulacyjną, bo piszesz że u ciebie nie moduluje. Krzywą można ustawić w tryb automatyczny lub ręczny, ale to jest kwestia dopasowania. J a mam tryb regulacji krzywej ręczny/ obecnie krzywa 0,6/ i możliwość ręcznej regulacji jej podstawy, w budynku mocno przewymiarowane tylko grzejniki i dobrze to funkcjonuje. Uważam że jak masz tylko podłogówkę , to sprawdzi się takie rozwiązanie sposobu grzania jakie rozważasz.
    nesiasps
    Level 11  
    Właśnie mam ten regulator z tym czujnikiem - zastanawiam się czy wyłączyć wpływ tej temperatury - myśle o tym bo tak jak napisałeś powinien modulować w trybie automatycznym dobierając sobie wartość krzywej ale w tym trybie automatycznym to mam wrażenie że to jakieś jest wykastrowanie sterownika bo ja sobie głupi myślałem że to jakaś technologia inteligentna i sobie dobiera krzywą bo się przyucza i coś rozpoznaje a tu się okazuje że on idzie po bandzie po całości - jak dam na automat to on sobie dogrzewa na max temperaturze ustawionej na piecu a nie na temperaturze wg czujnika zewnetrznego i krzywej - jak tam nie ograniczę do 40/45/50 to puści wodę na 70 stopni jak zaczyna dogrzewać - czyli co to za tryb automatyczny w automatyce pogodowej skoro w nosie ma ile stopni na zewnątrz - bez sensu - jeśli zostawiłeś tryb ręczny i jedziesz na 0,6 to co się dzieje gdy w domu słońce ci nagrzewa pomieszczenia - to chyba ta regulacja wewnętrzna powinna działać. W tym automacie to On chyba sobie ustawia krzywą 2.0 i nie wiem czy sam ją obniży po paru dniach jak zobaczy ze temperatura powrotu nie spada czy dalej będzie na 2.0 chodził - tyle ze po co mu wtedy czujnik zewnetrzny

Dodano po 2 [minuty]:

Chyba zrobię jak Ty - wyłącze wpływ wewnętrznej i dam mu 0,3 lub 0,4 ... albo i zaczne od 0,2 (do czasu alarmu rodziny:))
    nesiasps
    Level 11  
    klinowsaki wrote:
    i możliwość ręcznej regulacji jej podstawy

przy podpietym pod piec Exacontrol? Ten parametr u mnie jest widoczny dopiero gdy odepnę sterownik Exacontrol a w ustawieniach tego regulatora nie ma opcji regulacji podstawy krzywej - może mamy inne oprogramowanie
    klinowsaki
    Level 9  
    u mnie na wyświetlaczu exacontrolera wyświetla się na dole pod kreską temperatura,/ u ciebie myślę że podobnie/ którą strzałkami góra/dół mogę odpowiednio zmieniać co 0,5 stopnia, wcześniej myślałem że to się zmienia temperaturę żądaną w pomieszczeniu , ale wyczytałem gdzieś na forum,że to się właśnie przesuwa krzywą . Obecnie np. wyświetla temp.zewn.4, a temp. na dole pod kreską ustawiłem na 22/ na noc daję np.21/ i podobną mam w pomieszczeniu gdzie jest regulator i przy takiej temp. w pozostałych pomieszczeniach na parterze i piętrze jest podobna temp. Jak temp. na zewnątrz bardziej spada to odpowiednio obniżam podstawę bo przegrzewa pomieszczenia, wiem że w przypadku jak są grzejniki to trochę trudno jest dopasować krzywą i trzeba doregulowywać ręcznie, ty mając podłogówkę uważam że jesteś w stanie bardziej dopasować krzywą bez ręcznej regulacji,ale to trzeba odpowiednio poćwiczyć. Ja mam kocioł i programator z roku 2020, czy mają inne oprogramowania to nie mam wiedzy w tym zakresie, ale wiem że nowsze regulatory exa mają bardziej rozbudowane menu i mają więcej funkcji. Napisz na jakim obecnie jesteś etapie.
    nesiasps
    Level 11  
    No tak, jakbym dalej miał 20 to rodzina by zamarzła - teraz będzie normalniej - ale w menu instalatora wpływ tem wew masz rozumie ze włączony ? Może po prostu zamiast używać „podstawa krzywej grzewczej” używać „wartość zadana temperatury” i będzie to bardziej zrozumiałe
    Zamiast zmieniać na noc ustaw program - będzie to samo a bez pracy
    Nie powinno Ci przegrzewać gdy włączysz wpływ tem wew w menu instalatora
    Obecnie mam 0,4 i 21 bez programu całą dobę ale rodzina negocjuje na 22 i walczymy;)
    nesiasps
    Level 11  
    Kusi mnie protestowanie automatyki pogodowej na „auto” może za jakiś tydzień jak to co teraz jest się uleży

Dodano po 17 [minuty]:

Czy to w automatycznym czy ręcznym wyborze „krzywej grzewczej” i jej „podstawy” chodzi o po pierwsze ustawienie temperatury odpowiedniej dla rodziny w odpowiedniej porze doby i to jest ta tzw „podstawa” a następnie utrzymanie tej temperatury poprzez obranie odpowiedniej funkcji /tzw krzywej/wyboru zmian temperatury wody w instalacji w funkcji zmian temperatury zewnętrznej - 0,2 -06 płasko dla podłogówki i pow 0,6 dla grzejników. Wg mnie inteligencja automatyki sama do tego dojdzie a dodatkowo zrobi to po krzywych najbardziej korzystnych / może i nawet dla portfela/ a ja ograniczę jej max tem wody do 45 żeby mi nie poszło po jej zapędach więcej na podłogę
    klinowsaki
    Level 9  
    musisz wiedzieć że wszystkie krzywe grzewcze mają podstawę 20 stopni / widać to na wykresie ,to nie jest ta podstawa o której piszesz i nie jest to podstawa temp. dla rodziny/, ten załącznik krzywej jest mi znany i na nim widać jak się właśnie ją przesuwa, żeby kocioł grzał z temp. wyższą lub niższą/na dole z lewej jest 20 st/ , wpływ temp.wew. mam wyłączony i tylko czujnik zewnętrzny na podstawie krzywej dostosowuje temp.w obiegu grzewczym. Takim sposobem grzeję już drugi rok,wcześniej przerabiałem również automatyczne sterowanie, ale doszedłem do wniosku że lepsze mam ręczne/, miałem włączony wpływ temp.wewn. ale jak przewietrzyłem mieszkanie i temp. spadła to kocioł to nadrabiał. Wiem że program może sterować temperaturą, ale wolę nacisnąć 2-3 razy na programator i mieć większy komfort sterowania ogrzewaniem. Dodam jeszcze, dlatego przy takim sterowaniu operuje się zmianą podstawy grzewczej a nie zmianą temperatury, może dać krzywą 0,5,wyłączyć wpływ.temp.wewn. i poczekać ok.24 godz.jak to system zaadoptuje i co z tego wyniknie, potem spróbować sterowania auto,tak jak wcześniej pisałem nieraz sprawdza się przy podłogówce,powodzenia
    nesiasps
    Level 11  
    Możliwe że 20 stopni to temp którą producent zaleca - dlatego taką podstawę ustawił ale z opisu wartości C wynika ze to tem zadana - charakterystyka strat ciepła i rodzaj ogrzewania warunkują wybór odpowiedniej funkcji, a to, że chcemy aby taki właśnie dobór krzywej - właściwej do naszej charakterystyki strat - zapewniał nam wyższą temperaturę - bo chcemy 21 lub mniej 19 - to sobie to przestawimy poprzez zmianę tego C - wydaje się być bardzo logiczne. Żeby tego procesu nie zakłócał parametr tem pomieszczeń to trzeba go wyłączyć. Ja tak to rozumie. A jak w automatyce pogodowej trybie auto wyglądało zużycie gazu - dużo gorzej?

Dodano po 8 [godziny] 37 [minuty]:

Żeby te moje przypuszczenia potwierdzić to najłatwiej bez zmiany temperatury zadanej - tej wg mojej opinii podstawy krzywej- można zmienić samą krzywą o jedną czy dwie w dół czy w górę - wg mnie układ zawsze będzie dążył do utrzymania tych 20 stopni tyle że wg schematu właściwego dla danego wykresu. Będzie tak do czasu, aż zmienisz sam tą temperaturę na wyższą lub niższą - jeśli ktoś nie lubi 20 stopni to musi dokonać korekty w dół bo inaczej żadna krzywa z ustawień tego mu nie da. Cała zabawa w ekonomię polega jedynie na dobraniu takiego wykresu żeby połączyć / wypośrodkować raczej/ komfort z ekonomią w dążeniu do utrzymania naszego C w funkcji zmiany temperatury zewnętrznej czyli bilansu strat ciepła. Tak sądzę bo to by miało sens - przez kilka lat obserwowałem piec węglowy to mniej więcej znam te potrzeby mojego domu - ale wtedy siedziałem godzinami w kotłowni a teraz na kanapie przed TV ;)

Dodano po 8 [minuty]:

Automatyka pogodowa w trybie auto powinna nas wyręczyć i wybrać samodzielnie właśnie to co jest najlepsze dla osiągnięcia celu - ma nad nami przewagę gdyż ciągle monituje pracę obiegu - dodatkowo uwzględniając chwilowe skoki temperatur w pomieszczeniu - może sama w granicznych momentach zastosować dowolny wykres i zapewnić spokojny sen - trzeba tylko sprawdzić czy już jest bardziej inteligentna od użytkownika czy jeszcze nie pora na to zaufanie ;))
    nesiasps
    Level 11  
    klinowsaki wrote:
    Radzę zamontować czujnik przewodowy do Exacontrolera e7c ,odpada problem zasięgu czy baterii, mam taki od 2 lat i działa bardzo dobrze, sterując kotłem saunier duval

Podłączyłem czujnik przewodowy ale musiałem dorobić przewód i tu niestety problem bo nieliniowo oszukuje temperaturę / korekta w tej sytuacji nic nie poprwia/ - dałem 5 metrów identycznego przewodu - jednak nie jest to akceptowalne w tym układzie przy +20 zawyża o 4 s - przy +12 już o 8 stopni
    Na oryginalnym 15 metrowym jest ok - czujnik sprawny, wymieniłem przewód w całości na przewód o tych samych parametrach i dalej to samo...

Pytanie mam o ten moduł bezprzewodowy przy piecu - czy mogę go na przewodzie dać poza piec - 10 metrów do garażu i to pozwoli mi na umieszczenie bezprzewodowego czujnika na ścianie pólnocnej (obecnie zbyt daleko i nie widzi - ponieważ piec jest w piwnicy a piwnica od południa)