Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Zlecę] Wykonanie schamatu/projektu podłączenia agregatu do sieci domowej

gariz 24 Nov 2022 11:49 1299 9
    gariz
    Level 14  
    Witam,
    Chciałbym podłączyć malusi agregat 3kW do instalacji.
    Zgłosiłem ten fakt (tak wiem że pewnie trzeba było tego nie robić) do operatora.
    Otrzymałem zgodę, jednak muszę dostarczyć schemat/projekt (załączniku pismo).
    Do ww. wniosku dołączyłem swojej domowej produkcji "schemat" ale chyba został zignorowany :D - oczekiwali może czegoś bardziej prof.

To co jest jeszcze do zrobienia w kabelkach to wymiana obecnego FR 4P na foto (oryginalnie był FR 3P), na FR 3P+1 (liczyłem, że się wypowiedzą – podadzą jakieś konkrety, dlatego nie ruszałem póki co PEN. N nie przechodzi póki co przez ww. FR 4P, jest zostawiony tak jak był oryginalnie podłączony przez dewelopera FR 3P), N nie idzie też póki co dalej na przełącznik Agregat-0-Sieć.

To czego nie ma na schemacie (nie chciałem zaciemniać Enei – nie wiedziałem też, że będą chcieli przyjechać to oglądać😊) to druga mała rozdzielnica zaraz przy agregacie (na foto).
    A w niej rozłącznik z lampką i RCBO.
    Z instalacji domowej wchodzimy od dołu na RCBO złącza 2/1 i N (PE z domu podłączone do listwy zaciskowej); wychodzimy z RCBO 1/2 i N na złącza (SBM216) FR 1 i 3; z FR złącz 2 i 4 wychodzimy do agregatu przez gniazdo/wtyk CEE, a w samym agregacie zwykłe gniazdko/wtyk Schuko.
    Za rozłącznikiem SBM216 (patrząc od strony agregatu) zwarte jest N i PE na listwie zaciskowej by uzyskać stałą fazę.

Agregat to: Fogo 3000R

Elementy z dużej rozdzielnicy:
    modulowy-rozlacznik-izolacyjny-4p-63a-zp-a63-3n
    hager-przelacznik-siec-agregat-1-0-2-4p-40a-sft440

Połączenia od gł. FR do gł. RCD linka 6mm; połącznie do rozdzielnicy przy agregacie YDY 3x2,5; w rozdzielnicy agregatu linka 2,5mm.

W związku z tym chciałbym zlecić wykonanie schematu dla enea. Ktoś chętny :)?
    Oczywiście jeśli gdzieś merytorycznie uchybiłem w schemacie to chętnie przyjmę konstruktywną krytykę. :)
    pawciu-85
    Level 21  
    Trochę kolega namieszał … przede wszystkim czy agregat ma być wyposażony w automatykę SZR ? Jeśli nie ma być automatyki tylko przełączanie ręczne to z tego co wiem, przynajmniej w PGE nic kolega nie musi zgłaszać. Należy jedynie podłączyć zespół przez dedykowany do tego celu przełącznik wyboru źródeł zasilania, ale nie taki jak kolega umieścił na schemacie, wielokrotnie było wałkowane na elektrodzie ze te przełączniki mimo ze w internecie a co tez niektórzy handlowcy w hurtowniach nazywają mylnie przełącznikami sieć - agregat to są to przełączniki przystosowane do przełączania obwodów sterownia głównie. Musi kolega zastosować przełącznik typu Spamel PRZK np. Tylko taki przełącznik zapewni bezpieczeństwo koledze oraz urządzeniom el. W domu ponieważ jedno konstrukcja wymusza opóźnienie rozłączania pół fazowych w stosunku do pola N.
    Przewód PEN należy natomiast podzielić przed owym przełącznikiem i przez PRKZ przepuścić przewód N.
    gariz
    Level 14  
    ....też tak słyszałem, ale kogo pytam (także odpłatnie tzw. praktyków) każdy widzi kazdy z aspektów trochę inaczej.
    Enea jak widać w piśmie od nich chce być nawet obecna w czasie pierwszego startu...

Odpowiadając na pytania:
    agregat bardzo manualny :), żadnej automatyki startu.
    zmartwił mnie fragment dot. przełącznika mam już kupiony taki: Hager Polo SFT440 - i faktycznie zastanawiało mnie co z tym N (model dostałem od praktyka właśnie z polecenia). Tłumaczył to tym że FR gł. (3P+N) odetnę WLZ a agregat jest 1F więc zagrożenia dla N nie ma.

I jeszcze jedna sprawa, jak widać na foto w rozdzielni jest BBb mało miejsca a te wszystkie PRZK są duże (wysokie).

Firmy/osoby z uprawnieniami które są zainteresowane proszę o przesłanie nr tel.
    pawciu-85
    Level 21  
    Więc to na pewno u OSD nie przejdzie że będziesz sobie po kolej wykonywać jakieś czynności łączeniowe w rozdzielnicy typu najpierw wyłączasz wyłącznik główny potem dopiero przełącznik źródeł zasilania itd. a już na pewno żaden projektant Ci czegoś takiego nie klepnie.
    To ma być zrealizowane na jednym aparacie - tak żeby każdy kto otworzy rozdzielnice widział że położenie przełącznika w pozycji 1 to jest zasilanie podstawowe a w pozycji 2 rezerwowe i nie musiał wykonywać żadnych innych czynności łączeniowych. I nie tłumacz mi że będziesz to obsługiwał tylko Ty bo to żaden argument.

PRZK jest wysokości normalnej S-ki razem z pokrętłem, górny fabryczny mostek możesz zdjąć i przemostkować pola LgY.
    [Zlecę] Wykonanie schamatu/projektu podłączenia agregatu do sieci domowej

Nie wiem też czy zwróciłeś uwagę na to że agregaty przenośne małej mocy pracują zwykle w układzie sieci IT a Twoja domowa instalacja pracuje w TN-S, było to też wielokrotnie wałkowane na elektrodzie w różnych wątkach, doczytaj sobie jakie zagrożenie niesie podłączenie agregatu gdzie nie ma jednoznacznie określonych przewodów N i L do domowej instalacji i jak w takim przypadku zachowują się zabezpieczenia. A najlepiej zatrudnij dobrego elektryka bo zaczyna się robić rzeźba.

A tę atrapę ochronnika z napisem BEMKO proponuję zastąpić czymś co nie stanie w płomieniach przy pierwszym wyładowaniu, ehhh ta deweloperka...
    gariz
    Level 14  
    Chętnie bym to zlecił rozmawiałem przynajmniej z 6, chętni byli mało fachowi, a dla firm to za mały interes chyba. Był też taki który wszystko w gl. TR chciał od nowa ułożyć.

Mam pytanie odnośnie PRZK: czy tam jest priorytet dla N?
    Link
    Link
    W opisie jest mowa że N jest nierozłączne. Czy to jakoś inaczej jest rozwiązane? Bo co jak załącza się najpierw fazy, przed N?

Z tym układem IT agregatu to chciałem połączyć jedno z wyjść z PE instalacji domowej, wtedy na nim uzyskam N, a na drugim byłoby L.

A czy taki PRZK może realizować funkcje gl. FR?
    pawciu-85
    Level 21  
    Ogólnie przełączniki PRZK występują w różnych wersjach wykonania. Ty potrzebujesz 4P z biegunem N rozłączalnym. Jego konstrukcja wymusza to ze przy przełączaniu jest opóźnienie pól fazowych w stosunku do N. Oznacza to ze nigdy nie wystąpi sytuacja w której będziesz miał załączone fazy a N będzie rozwarty.

PRZK nie zastępuje rozłacznika izolacyjnego, taki tez powinieneś posiadać i w twoim przypadku powinien on być 3P.

W moim rejonie działania zarówno PGE jak i innogy nie wymaga przy przy automatyce szr rozłączania przewodu PEN/N.
    gariz
    Level 14  
    Zaiste masakra...😵‍💫 🤪 Ile to ja się nasłuchałem że musi być 4p albo 4p+N....
    Nie ma może kogoś kto byłby to wstanie zaprojektować od A do Z, łącznie ze schematem dla ZE? Samo podłączenie mogę zrobić samodzielnie swego czasu miałem uprawnienia :) ale od 15 lat działam w innej branży.

(Oczywiście odpłatnie)
    pawciu-85
    Level 21  
    Zostaw jakiś namiar do siebie, ja Ci mogę ogarnąć papiery ale wykonać musi elektryk z E i D i klepnąć że jest zgodnie z projektem.
    domsat
    Level 16  
    pawciu-85 wrote:
    agregaty przenośne małej mocy pracują zwykle w układzie sieci IT a Twoja domowa instalacja pracuje w TN-S, było to też wielokrotnie wałkowane na elektrodzie w różnych wątkach, doczytaj sobie jakie zagrożenie niesie podłączenie agregatu gdzie nie ma jednoznacznie określonych przewodów N i L do domowej instalacji i jak w takim przypadku zachowują się zabezpieczenia.

Jeśli można to proszę o linki do tych wałkowanych tematów, bo nie mogę ich wyszukać.
    Także chciałbym poznać instrukcję / pismo PGE o niewymaganiu rozłączania PEN przy SZR.
    gariz
    Level 14  
    Ja póki co zarzucam temat. Udało mi się sprzedać z zyskiem agregat :). Szkoda tylko kasy w aparaty kabel itd.
    Może jeszcze kiedyś do tego wrócę - dzięki za wycenę.