Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka Inwentorowa Welder Fantasy Halo-I 180 MMA identyfikacja elementów

IREK.F 27 Nov 2022 00:33 411 7
Relpol
    IREK.F
    Level 13  
    Posiadam uszkodzoną spawarkę Welder Fantasy Halo-I 180 MMA. O ile można proszę może ktoś z was posiada albo ma w naprawie i może podać wartości uszkodzonych elementów głownie chodzi o rezystory i diodę. Model płyty to FTZ-225D-S02, S2816. Oczywiście sugestie i na co zwrócić uwagę jak co do naprawy mile widziane.
    W układzie jest tranzystor K3878, i układ UC3843B
  • Relpol
    madamsz1
    Level 39  
    Praktycznie wszystko masz do sprawdzenia w tej przetwornicy i poza rezystorami będzie więcej uszkodzeń. Tranzystor i układ też będzie do wymiany.
    Odczytaj jaki tam jest układ i tranzystor to coś podobnego się dobierze po schemacie.

Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:

Wypalona dioda będzie zener 20V
    Resztę masz chyba tu:
  • Relpol
    IREK.F
    Level 13  
    Proszę jeszcze o potwierdzenie jednego R do zdjęcia i schematu od madamsz1,
    na zdjęciu to R38 na schemacie R62 podana wartość 470 ale om, k, m, dodaje zdjęcie z wartościami R może się komuś przyda. Spawarka Inwentorowa Welder Fantasy Halo-I 180 MMA identyfikacja elementów
    madamsz1
    Level 39  
    Ten schemat nie jest idealnym odpowiednikiem tego co masz w spawarce. Na nim może się wzorować, zauważ że układ nawet jest inny, ale to te same kontrolery PWM - z trochę innymi parametrami.
    https://www.ti.com/lit/ds/symlink/uc3843.pdf?...xCIXma51D1YaAm9bEALw_wcB%2526gclsrc%253Daw.ds

PS. Tu znalazłem coś na tym dokładnie co masz w Twojej, może być identyczne rozwiązanie, na takich schematach i na dokumentacji układu trzeba opierać. Strasznie słabo widać te wartości rezystorów na twoim zdjęciu.
    IREK.F
    Level 13  
    Sprawdziłem rezystory nieuszkodzone i te uszkodzone co mogłem odczytać mają te same wartości co na poprzednim schemacie. Chyba że coś przeoczyłem? Nie mam tylko wartości tego jednego rezystora (mam tylko jeden pasek "żółty") i na schemacie ma 470 ale czego r, k, m, a dochodzi do niego -310V, A zdjęcia dałem duże by można było klikając na nie powiększyć. Z tego twojego wycinka nie mogę powiększyć może Ty jesteś wstanie odczytać kod kreskowy tego r. jaki ma mnożnik.
    Na tym schemacie z tranzystorem 2SK3878 jest inny zener 18V.
    madamsz1
    Level 39  
    IREK.F wrote:
    a dochodzi do niego -310V

Schematy rysują ludzie którzy to naprawiali i chcieli pomóc innym. W tym akurat ktoś sobie tak oznaczył "gorącą" masę pierwotnej strony przetwornicy - czyli w stosunku do tej masy robi się pomiary na układzie sterującym.
    Jeżeli u Ciebie widać żółty to pewnie "chińczyk" tak sobie to przeliczył że 470ohm starczy. W tym załączonym zdjęciu ( w #2) R38 - 470ohm; R37 - 1k, ale tam coś chyba jest miejscami zamienione patrząc po ścieżkach.
    madamsz1
    Level 39  
    Widziałem wersję podobną w wykonaniu smd i tam jest 470ohm. Pewnie najlepiej sugerować się schematem z #2
    IREK.F
    Level 13  
    Uszkodzone elementy, zostały wymienione łącznie z US, przy podłączeniu do zasilania nie staruje. Sprawdziłem, mostek, tranzystory igbt i diody, Nie załącza się przekaźnik (sprawny), ani wentylator. Jakieś sugestie, na co zwrócić uwagę, jakim torem iść ?