Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głowice termostatyczne Danfoss a piec gazowy kondensacujny Junkers

Aldik 27 Nov 2022 11:19 258 8
Relpol
    Aldik
    Level 11  
    Mam piec dwufunkcyjny Junkers, założony w 2017r i w 75% stare żeliwne grzejniki (lata 80') - podobno przy tym piecu to nawet lepiej a na pewno nie gorzej. Teraz mam ustawioną krzywą grzewczą i sterownik na piecu.
    Planuje założyć elektroniczne głowice termostatyczne Danfoss (nie wszędzie). W 2ch pokojach nieużywanych założę zwykłe mechaniczne bo tam zawsze jest zimno i chodzi o to aby tylko podtrzymać minimalną temp. W przedpokoju zaraz koło drzwi wejściowych oraz w łazience nie planuje w ogóle zakładać głowic tylko zostawie zwykłe zawory. Natomiast: w "dużym" pokoju, w sypialni, w małym pokoju używanym do przechowywania ubrań, przebierania etc, w kuchni oraz co najważniejsze w piwnicy (tu dużo siedzę i tu zawsze jest zimno) chciałbym założyć właśnie wypasione danfoss'y.
    Dochodząc do meritum, zastanawiam się jak ustawić wtedy piec? Jaką zadać mu temperaturę ? Jak w ogóle będzie się zachowywać i czy będzie ekonomiczniej pracował niż teraz? Problemem może być piwnica w której grzejnik musi byc znacznie cieplejszy niż w reszcie domu aby było tam ciepło, jak piec go dogrzeje jeżeli np 2 grzejniki w domu będa miałe zwykłe zawory?

Kombinuje sobie teraz, że trzeba będzie zadać na piecu temp taką jaka będzie najwyższa ustawiona na którejś z głowic aby zawsze tam była taka temperatura a na reszcie grzejników zostanie ona po prostu ograniczona i piec będzie miał mniej wody do grzania i będzie mniej gazu zjadał !? No ale co z tymi bez głowic ?
  • Relpol
  • Helpful post
    marcin94531
    Level 11  
    Ależ to skomplikowanie opisałeś :D
    Najlepiej jest ustawiać metodą prób i błędów.
    Głowice będą z funkcją programowania tygodniowego i temp. obniżonej nocnej, czy zwykłe regulujące wyłącznie temp.? (jeśli tylko temp to nie widzę sensu ich stosowania, równie dobrze działają zwykłe manualne).
    Jeśli ustawisz za niską temperaturę na kotle to po prostu nie dogrzejesz piwnicy i tam głowica będzie ciągle otwarta.

Grzejnikami ze zwykłymi zaworami się nie martw. To też wypracujesz na ile % musza być otwarte żeby dogrzać i nie przegrzać.

Jeśli chcesz zaoszczędzić to zamontuj sterownik ogólny do kotła i regulatory temp. w każdym użytkowanym pomieszczeniu.
    Jeśli masz tylko programowanie z zakresu kotła i tak dużo będzie spalał :P
  • Relpol
    Aldik
    Level 11  
    No właśnie nie znalazłem nigdzie takiego sterownika do Junkersa który by zdalnie obsługiwał osobno każde pomieszczenie hm
    marcin94531
    Level 11  
    Firma tech sterowniki ma takie rozwiązania tylko wtedy musisz mieć od nich głowice na grzejniki.
    Fajne rozwiązanie niestety to już trochę kosztuje.
    Aldik
    Level 11  
    marcin94531 wrote:
    Firma tech sterowniki ma takie rozwiązania tylko wtedy musisz mieć od nich głowice na grzejniki.
    Fajne rozwiązanie niestety to już trochę kosztuje.

Ciekawy sprzęt mają, ale musiałbym ładnych pare tysiecy wydac i ciagle brak pewności, ze zużycie gazu się zmniejszy.
    artzie92
    Level 5  
    @Aldik miałem całą górę zrobioną z techsterownikami, do tego potrzebujesz jeszcze regulatorów, bo na tej głowicy nie ustawisz temperatury oraz ona nie ma termostatu + potrzebujesz sterownika. Jak nie chcesz całego systemu na tym oprzeć i wyłączać kotła kiedy nie ma zapotrzebowania na ciepło to daj sobie z tym spokój :). Drogo, może i fajny bajer, ale ja ostatecznie jakoś mocno nie polecam. Chodzą dosyć głośno, komunikacja bezprzewodowa też ma opóźnienie, wiec np. otwierasz okno, a zanim glowica sie wylaczy to troche czasu trwa. Jeżeli chcesz w kilku pokojach dodać harmonogramy to lepiej taką głowicę sobie kup: https://allegro.pl/oferta/glowica-termostatyczna-wifi-tuya-smart-zigbee-11358950205 . Ustawisz to z telefonu i zobaczysz czy Ci pasuje
    Aldik
    Level 11  
    A zauważyłeś zmniejszone zapotrzebowanie na gaz przy tym rozwiązaniu ?
  • Helpful post
    artzie92
    Level 5  
    Ciężko powiedzieć, ponieważ w tym czasie kiedy miałem te głowice techsterowniki było cieplej. Teraz jest chłodniej na dworze więc na pewno cześciej grzejnik chodzi. Ja z nich zrezygnowałem ponieważ nie wykorzystywałem praktycznie tych harmonogramów, a jednocześnie w nocy potrafiła mi się włączy  sama i było dosyć głośno podczas jej uruchamiania. Tak samo czas reagowania na wyłączenie strefy/zmiany temperatury był długi, więc ostatecznie po prostu wróciłem do normalnych, a te sprzedałem :). Znajomy ma dwie te Tuya w sypialniach, na reszcie pomieszczeń trzyma stałe temperatury i chwali sobie bo nie zmienia ich ustawień praktycznie nigdy. Nie wiem czy za dużo na tym zaoszczędzisz, pytanie jak często potrzebujesz zmieniać temperaturę. Ja po prostu skręcam z 3 na 2 na noc i rano zakręcam wietrzę i znowu 3. Mam tylko 4 grzejniki na górze regulowane, więc szybciej to ręcznie zrobię niż sterownikiem :)
    Aldik
    Level 11  
    Założyłem w jednym pokoju (sypialni) na razie jedną zwykłą głowicę termostatyczną Prefexim i juz widzę, że jest po pierwsze bardziej komfortowo ale i to, że kaloryfer (żeliwny) zmienia temperaturę i w porównaniu z pokojem obok i jest częściej chłodny, czyli oszczędność ciepła jest. Planuje na razie założyć wszędzie te zwykłe w/w firmy a potem będę moze powoli przechodził będę na elektroniczne. Danfoss miał kiedyś w ofercie przekaźnik do pieca gazowego, który współpracował z głowicami tak aby niepotrzebnie nie grzać wody, ale jeszcze nie zagłębiłem się w temat wystarczająco aby coś więcej powiedzieć. Na kanale YT Forum Wiedzy koleś dużo ma na ten temat, ale filmy mają juz pare lat i oferta się chyba zmieniła..