Mam podobny problem z monitorem ale to nie wina kabla bo sprawdziłem na innym.
Wprawdzie mam inny monitor ale objaw ten sam. Z zielonkawym obrazem już sobie poradziłem, po wygrzaniu płyty sterującej matrycą podkład zrobił się czarny (czyli właściwy). Mam jeszcze do zrobienia dwie usterki :
- jedna polega na tym że obraz jest za jasny przy dużej jaskrawości robi się mleko i pogarsza się obraz (rozmywa się) Na początku gdy wygrzałem płyte i włączyłem monitor obraz był idealny po dwóch , trzech minutach zaczął przełanczać się między rozjaśnionym i normalnym a obecnie został jako rozjaśniony. Oczywiście jest regulacja jasności. Po wypięciu kabla sterującego obraz grafiki wydaje sie prawidłowy.
- druga usterka polega na tym że po wejściu grafiki Windowsa następuje zablokowanie sterowania klawiaturą monitora (niedaje sie nic regulować ) a w miejscu grafiki od sterowania pojawia sie komunikat "Out of range" czyli że wyszedł poza zakres , ale obraz jest wyswietlany prawidłowo (tylko że jest za jasny) . Zmiana rozdzielczości nic niedaje. Napis znika dopiero w trybie DOS lub komunikatów na czarnym tle w trakcie uruchamiania sie systemu . Po odpięciu klawiatury tak samo. Klawiatura działa tylko na najniższej częstotliwości , w momencie wyświetlania Windowsowego przestaje działać i pojawia sie wcześniej wspomniany komunikat "Out of range".
Jeśli jest ktoś w stanie mi pomóc - to bardzo prosze o pomoc.