Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dokończenie ogrodzenia panelowego - ustawianie słupków, odległości, poziom łączników betonowych

seebbek 01 Dec 2022 17:43 243 7
    seebbek
    Level 12  
    Witam, potrzebuję dokończyć to ogrodzenie panelowe. Czyli to co za furtką. Zostało raptem 3 słupki, w tym jeden narożny. Dlatego nie chcę brać firmy, zresztą jak się wstępnie zorientowałem nikt nie przyjdzie do tak małego  "zlecenia".
    - Czy mogę rozciągnąć żyłkę/sznurek nad wykonanymi już słupkami i do tego ustawić kolejne słupki, będzie to wyznaczenie ich wysokości?
    - Odległość kolejnego słupka od słupka bramki to 258cm?
    - Jak wyznaczyć poziom betonowych łączników?
    Dokończenie ogrodzenia panelowego - ustawianie słupków, odległości, poziom łączników betonowych Dokończenie ogrodzenia panelowego - ustawianie słupków, odległości, poziom łączników betonowych Dokończenie ogrodzenia panelowego - ustawianie słupków, odległości, poziom łączników betonowych
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    Pytanie którą stronę chcesz wykonywać, czy tą gdzie teraz są betonowe sztachety, czy tą gdzie są przęsła z drutów ?
    seebbek
    Level 12  
    Potrzebuje dokończyć zaczete panelowe. Czyli w tą gdzie teraz są przęsła betonowe, za furtką. Zostalo jakieś trzy słupki w tym jeden narożny dlatego nie chce brać firmy w sumie żadna raczej nie przyjdzie do takiego ,,zlecenia,,.
    stanislaw1954
    Level 43  
    Z tego co wiem łaty, czyli te dolne betonowe "deski"mają długość 2,5m, więc mocujące je betony w kształcie H muszą być tak rozmieszczone, by ta łata spoczywała miedzy nimi. Krótsza odległość może być, wtedy trzeba uciąć odpowiednia długość, dłuższa niestety nie.
    seebbek wrote:
    Czy mogę rozciągnąć żyłkę/sznurek nad wykonanymi już słupkami i do tego ustawić kolejne słupki, będzie to wyznaczenie ich wysokości?
    Wysokość słupków metalowych po prawej stronie od bramki jest większa, niż słupków betonowych, wiec po lewej stronie wypadałoby zrobić podobnie, albo prawą stronę obciąć.
    seebbek wrote:
    Odległość kolejnego słupka od słupka bramki to 258cm?
    O tym już wspomniałem.
    seebbek wrote:
    Jak wyznaczyć poziom betonowych łączników?
    Poziomicą, laserem, lub dostosować się do murowanych słupków, które istnieją.
    seebbek
    Level 12  
    Obecne betonowe ogrodzenie będzie całkowicie usunięte. Ma być dokończone tylko panelowym jak przed furtką, łączniki są zrobione są metoda schotkową jak wyznaczyć poziom tych kolejnych za furtką?
    stanislaw1954
    Level 43  
    seebbek wrote:
    jak wyznaczyć poziom tych kolejnych za furtką?
    Zmierzyć poziom pomiędzy słupkiem przy furtce, a ostatnim na dole. Obliczyć różnicę poziomów analogicznie-między tym słupkiem przy furtce, a tym który jest/będzie najniżej. Zmierzyć odległość w m. pomiędzy słupkami, tym przy bramce i tym najdalszym. Podzielić na odcinki ok 2,5m. Różnicę poziomów podzielić przez ilość odcinków(przęseł płotu).
    seebbek
    Level 12  
    Nic z tego nie rozumiem możesz bardziej łopatologicznie?
    Rozumiem że mogę roziagnac sobie sznurek nad wykonanymi już słupkami i do niego ustawiać kolejne co będzie wyznacznikiem ich wysokości.
    Na pewno będzie trzy trzy słupki w tym jeden narożny.
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    Możliwe, że na nauczyciela się nie nadaję, ale jak prościej to wytłumaczyć? Rozciągnij żyłkę między słupkiem koło bramy i narożnym. Wydaje mi się, że lepiej dołem, bo będziesz widział jak się to ma do ukształtowania terenu. Na słupku dolnym ( i górnym ) zaznacz w którym miejscu ma być poziom betonowej łaty. Teraz od słupka górnego poprowadź żyłkę w poziomie do słupka dolnego. Chyba zauważasz różnicę( w cm.) pomiędzy znakiem dolnym, a znakiem poziomu . Tą różnicę trzeba podzielić na ilość pol ( przestrzeni) między słupkami. Tak masz wyznaczone poziomy łat w polach pomiędzy słupkami.Czy teraz dotarło?