Witaj
@galaxyrobot122, serwis producenta pisze.
Od
@sosarek otrzymałeś link do tematu, gdzie ktoś wcześniej w tym roku naprawiał już RM-2000 - i myślę, że bardziej chodziło o posty #3 oraz #4, niż #2.
Do uruchomienia panelu wystarczy podpiąć K1, K2 oraz K3 - reszta to tylko linia audio.
galaxyrobot122 wrote: Centralka kiedy ten ekran się psuje to stuka
Nie wiem od kogo to kupiłeś, za ile, czy tylko panel, czy całość i jak było to opisane, ale... prawda jest brutalna, i ktoś musi Ci to wprost powiedzieć - to złom.
galaxyrobot122 wrote: był z wymiany
Moja hipoteza jest taka, że to zaczęło się krzaczyć, więc zarządzono (zresztą rozsądnie i słusznie - nie, żeby mieli jakiś wybór, o czym niżej), że wymieniają to na nowy system - a po wymianie wystawiono RM na wspomnianym serwisie - albo na części, albo żeby spróbować - przepraszam za kolokwializm, nie jest on w żadnym wypadku skierowany w Twoją osobę - "naciąć frajera" i pozbyć się problemu (co prawda wyrzucenie tego do odpowiednich pojemników jest w mojej opinii tańsze i szybsze, ale ludzie czasem miewają dużą samodeterminację dla kilku złotych).
"Stukanie" (czymkolwiek ono jest i skądkolwiek pochodzi, bo tego nie napisałeś) może być spowodowane np. uszkodzeniem filtracji w obrębie zasilacza analogowego, przez co na resztę układów przedostaje się przemienne napięcie (gdy powinno być stałe) i wszystko siada. To może być też jakiekolwiek inne uszkodzenie w sekcji zasilania lub sterowania napięciami na płytce. To może być uszkodzony procesor, przerwana ścieżka, zwarcie do masy, klikający przekaźnik itd.
Prawdopodobnie centrala wymagałaby napraw, ale to nie wszystko - sam panel też jest do naprawy - na zdjęciu ledwo ledwo widać, ale i tak mogę stwierdzić, chociażby po samym wzorze płytki klawiatury (metalowa blaszka, circa 2000 rok), że klawiaturą długo się nie pocieszysz - cytując mnie z zalinkowanego tematu:
Serwis_LX wrote: Jeśli chodzi o słupki podczerwieni (...), to tu nie ma raczej czego naprawiać - po takim czasie to już cały komponent jest wypalony i nie trzyma wymaganych parametrów - dodatkowo soczewki w światłowodzie w tych systemach były żywiczne - a te dość szybko matowieją i żółkną - polerowanie ich raczej nie pomoże. Ich wymiana (przynajmniej u nas) nie jest możliwa, bo po prostu już nie mamy tych części (to już z 15 lat zaraz będzie, jak samych części nie mamy)
. A to może być nie jedyny problem z panelem, jednak ten będzie najbardziej prominentny i skutecznie uwali możliwość korzystania z niego.
I jeszcze jeden cytat z tego tematu:
Serwis_LX wrote: Nie naprawiamy już tego systemu, więc...
Serwis_LX wrote: Schematu, (...) też nie [mamy już - przyp.], jeśli nie został zniszczony, to pewnie zalega gdzieś w archiwum, nikt go nie znajdzie, a nawet jeśli, to Ci go nie udostępni, bo jest to chroniona pod groźbą zesłania na sybir własność firmy.
Szkoda Twojego czasu, wymień system na nowy
.
To jest już muzeum, męczy się straszliwie i miota w konwulsjach, pozwól mu odejść.
Dodano po 7 [minuty]:
Sprawdź zaciski czy nie ma zimnych lutów, czy dobrze zacisnąłeś przewody - same przewody także sprawdź, czy nie są gdzieś przerwane. To, że czasem działa i jak ruszasz, to przestaje może sugerować jakiś problem tego rodzaju.
Dodano po 8 [minuty]:
galaxyrobot122 wrote: EDIT: Domofon normalnie teraz działa ale problem jest kolejny bo chcę się zalogować do trybu programisty i daje co tam musi być i kod na naklejce i mnie wywala, kod nieprawidłowy. Jak można przywrócić ustawienia?
Wyłączasz zasilanie, zwierasz piny [INIT] (pod procesorem), włączasz zasilanie - czekasz, aż skończy się inicjalizować, rozwierasz piny [INIT]. Załączam instrukcję, gdybyś potrzebował:
rainmann c...manual.pdf Download (476.31 kB)
P.P.H.U. LASKOMEX
Dąbrowskiego 249
93-231 Łódź
SERWIS/DORADZTWO: 042 671 88 43 oraz 042 671 88 63 / serwis(malpa)laskomex.com.pl
POMOC TECHNICZNA: 042 671 88 24
DZIAŁ HANDLOWY: 042 671 88 48 / handel(malpa)laskomex.com.pl
SEKRETARIAT: 042 671 88 33