Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa ciepła Junkers wysoka temperatura gazu gorącego

adrianczerna 05 Dec 2022 00:11 576 9
    adrianczerna
    Level 11  
    Witam, posiadam używaną pompę monoblok Junkers Ae80-1 7,2KW(+7/35) sprężarka 3f.scroll Mitsubishi,oraz moduł wewnętrzny asc160 zawierający zbiornik dwupłaszczowy Cwu , sterowanie,zawory 3drożne,pompy, naczynie wzbiorcze, pompa ogrzewa 120m2 6grzejników + podłogówka salon łazienka, wyjście z jednostki wewnętrznej podłączone do rozdzielacza powrót z grzejników i podłogówki z rozdzielacza do zbiornika 100l szeregowo do powrotu jednostki wewnętrznej. Jednostka zewnętrzna połączona według instrukcji rurą 28 ok 1,5m. Rury w jednostce wewnętrznej 22, między jednostkami zamontowałem separator powietrza i zanieczyszczeń. W okresach ciepłych bez problemu grzeje Cwu w okresie zimowym występuje błąd z wysokim ciśnieniem oraz najczęściej temperatura gazu gorącego sięga 90 , temperaturę zasilania ciężko uzyskać więcej niż 36, np.temp. zew -1 temp. Gazu gorącego (t6)88, t8 wyj. 36 ,t9 wej 31 ,t10 temp skraplacza 31 ,t1 zasilanie inst Co 34. błąd może.byc spowodowany problemem w jednostce zew. czy raczej słabym odbiorem instalacji wewnątrz?czy tak wysoka temperatura 90 wchodząca do skraplacza a wychodząca 31 może świadczyć o małej ilości czynnika (R-407c)
    Sosna_1986
    Level 9  
    adrianczerna wrote:
    Witam, posiadam używaną pompę monoblok Junkers Ae80-1 7,2KW(+7/35) sprężarka 3f.scroll Mitsubishi,oraz moduł wewnętrzny asc160 zawierający zbiornik dwupłaszczowy Cwu , sterowanie,zawory 3drożne,pompy, naczynie wzbiorcze, pompa ogrzewa 120m2 6grzejników + podłogówka salon łazienka, wyjście z jednostki wewnętrznej podłączone do rozdzielacza powrót z grzejników i podłogówki z rozdzielacza do zbiornika 100l szeregowo do powrotu jednostki wewnętrznej. Jednostka zewnętrzna połączona według instrukcji rurą 28 ok 1,5m. Rury w jednostce wewnętrznej 22, między jednostkami zamontowałem separator powietrza i zanieczyszczeń. W okresach ciepłych bez problemu grzeje Cwu w okresie zimowym występuje błąd z wysokim ciśnieniem oraz najczęściej temperatura gazu gorącego sięga 90 , temperaturę zasilania ciężko uzyskać więcej niż 36, np.temp. zew -1 temp. Gazu gorącego (t6)88, t8 wyj. 36 ,t9 wej 31 ,t10 temp skraplacza 31 ,t1 zasilanie inst Co 34. błąd może.byc spowodowany problemem w jednostce zew. czy raczej słabym odbiorem instalacji wewnątrz?czy tak wysoka temperatura 90 wchodząca do skraplacza a wychodząca 31 może świadczyć o małej ilości czynnika (R-407c)

1. Co to znaczy zamontowałem separator powietrza i zanieczyszczeń? Proszę przybliżyć co to jest. Chodzi o filtr czynnika chłodniczego?
    2. Czy po łączeniu jednostek zewnętrznej i wewnętrznej była robiona próżnia?
    3. Jaki jest przepływ pompki CO? Różnica miedzy zasilaniem i powrotem 5K, wygląda ok.
    4. Na jakiej podstawie był dodawany czynnik?
    5. Instalacja CO jest stara? Czym było wcześniej grzane?

Alarm wysokiego ciśnienia może świadczyć o za dużej ilości czynnika chłodniczego, zabrudzeniu skraplacza lub dużym dławieniu na zaworze rozprężnym (czasami) - proszę przypadkiem nie spuszczać czynnika na własną rękę, R407c jest mieszaniną i nie umiejętne spuszczenie czynnika może spowodować zmianę jego właściwości.

Samo przegrzanie gazu za sprężarką nie jest wartością bardzo istotną, ważniejsze była by znajomość ciśnienia skraplania.
    adrianczerna
    Level 11  
    Separator na obiegu wody,pompa jest monoblokiem, jednostka wewnętrzna to zestaw oprzyrządowania wodnego-pompy ,zawory , zbiornik Cwu.
    Z instalacją w jednostce zewnętrznej nic nie było robione,
    Ustawione ciśnienie 1bar -pompka na obwodzie skraplacza ustawiona na 1bieg (900l/h) pompa na obwodzie Co na 2biegu (1500l/h). Skraplacz plukałem płynem fernox f3 , w jednostce zewnętrznej zastosowano przewody gumowe (połączenie skraplacza z instalacją wody) które były zasyfione być może tak łatwo nie wyczyszcze skraplacza.Pompa ma 12lat, prawdopodobnie pracowałała wspólnie z innym źródłem ponieważ jest w instalacji zawór mieszający,. który producent domontowywał aby można było mieć wyższa temperaturę w instalacji , o pompie więcej informacji jest na forum szwedzkim tam pod logo IVT optima900 u nas ( Junkers, Buderus, Bosch)Szwedzi użytkowują te modele od 20lat częste problemy są właśnie przez zanieczyszczenie z tych węży.Na chwilę obecną nie występują błedy,.lecz dalej temperatura gazu idzie w górę a na wyjściu ze skraplacza 37, a dla Cwu 42.
    Sosna_1986
    Level 9  
    adrianczerna wrote:
    Separator na obiegu wody,pompa jest monoblokiem, jednostka wewnętrzna to zestaw oprzyrządowania wodnego-pompy ,zawory , zbiornik Cwu.
    Z instalacją w jednostce zewnętrznej nic nie było robione,
    Ustawione ciśnienie 1bar -pompka na obwodzie skraplacza ustawiona na 1bieg (900l/h) pompa na obwodzie Co na 2biegu (1500l/h). Skraplacz plukałem płynem fernox f3 , w jednostce zewnętrznej zastosowano przewody gumowe (połączenie skraplacza z instalacją wody) które były zasyfione być może tak łatwo nie wyczyszcze skraplacza.Pompa ma 12lat, prawdopodobnie pracowałała wspólnie z innym źródłem ponieważ jest w instalacji zawór mieszający,. który producent domontowywał aby można było mieć wyższa temperaturę w instalacji , o pompie więcej informacji jest na forum szwedzkim tam pod logo IVT optima900 u nas ( Junkers, Buderus, Bosch)Szwedzi użytkowują te modele od 20lat częste problemy są właśnie przez zanieczyszczenie z tych węży.Na chwilę obecną nie występują błedy,.lecz dalej temperatura gazu idzie w górę a na wyjściu ze skraplacza 37, a dla Cwu 42.

Przepraszam że dopiero teraz.

Temperatura gazu na tłoczeniu sprężarki (gaz wlotowy na skraplacz) jest wartością bardzo zmienną, w twoim przypadku zależy od temperatury na dworze oraz temperatury wody po stronie ciepłej jaką chcesz uzyskać. Im zimniej na dworze tym gaz wlotowy będzie miał wyższą wartość. Dla gazu R407c będzie ta temperatura oscylować w granicach 15-30K więcej niż temperatura skraplania. Tak bez podpiętych manometrów ciężko coś więcej powiedzieć.

Ważniejsze jest ciśnienie skraplania, skoro wywala błąd to na tym się skupmy:
    1. Porządnie chemicznie umyj jeszcze raz wymiennik, jego zabrudzenie może spowodować zamrożenie wymiennika podczas odszrania.
    2. Ustaw pompkę skraplacza na wyższym biegu, to powinno rozwiązać problem, ale punkt 1 jest mega ważny.

Jaka jest aktualnie temperatura na wejściu i wyjściu z pompy ciepła?
    Czy jakiś inny błąd oprócz wysokiego ciśnienia wyskakuje na tej PC?

Gdybyś miał za mało czynnik wyskakiwał by raczej błąd niskiego ciśnienia, wysokie ciśnienie wskazuje na problem ze skraplaczem.
    sunhouse
    Level 10  
    Panowie a co to jest temperatura spalin ?
    adrianczerna
    Level 11  
    Witam, błąd występuje najczęściej po zmianie na grzanie bojlera, grzanie załacza się przy 35stopniach dogrzewa do 41, w pewnym momencie jakby blokowało chwilowo obieg gazu i zanim odda ciepło ciśnienie wzrasta -temp gazu gorącego 66 , wyjście ze skraplacza 36 ,woda wyjście 36 ,wej 35,5. Bład co jakiś czas występuje. Przy - 12 na dworze pompa na gazie gorącym osiagała nawet 120 na wyjściu ze skraplacza 34, woda na skraplaczu na wyjściu 37.5,powrót 34. Odszranianie przebiega bez problemu i dość szybko.
    Sosna_1986
    Level 9  
    adrianczerna wrote:
    Witam, błąd występuje najczęściej po zmianie na grzanie bojlera, grzanie załacza się przy 35stopniach dogrzewa do 41, w pewnym momencie jakby blokowało chwilowo obieg gazu i zanim odda ciepło ciśnienie wzrasta -temp gazu gorącego 66 , wyjście ze skraplacza 36 ,woda wyjście 36 ,wej 35,5. Bład co jakiś czas występuje. Przy - 12 na dworze pompa na gazie gorącym osiagała nawet 120 na wyjściu ze skraplacza 34, woda na skraplaczu na wyjściu 37.5,powrót 34. Odszranianie przebiega bez problemu i dość szybko.

120 na tłoczeniu (gorący gaz) to już za dużo za dużo, może doprowadzić do degradacji oleju w układzie chłodniczym.

Czy jesteś pewien że NIE wyłącza się pompa obiegu wewnętrznego? Maiłem podobny przypadek na jednym obiekcie. Że temperatura na zasilaniu i powrocie praktycznie się nie zmieniała i ciśnienie rosło gwałtownie do góry. Problemem był przepływ.

Ustawiałeś pompę skraplacza na wyższym biegu?
    adrianczerna
    Level 11  
    Przeczyściłem instalacje Preparatem fernox f3, wymiennik kilka razy płukałem Sotin 212 (odkamieniacz do wymienników) nie wiem czy ta chemia jest wystarczająca ale nie widzę różnicy, gaz przy wyższej temu zewnętrznej do mniejszych temperatur dochodzi.Jak będę miał czas to posprawdzam zawory czy na pewno dobrze się otwierają, oraz muszę znaleźć kogoś kto by mi sprawdził stronę gazową.
    sunhouse
    Level 10  
    U mnie panowie okazał się czujnik lipa ...
    adrianczerna
    Level 11  
    Płukałem kilkakrotnie wymiennik , patrząc kamerka do środka widać czarne plamy, pewnie nakleił się osad z gumowych węży,teraz czym to wypłukać zastanawiam się nad preparatem Sotin 260 (kwas solny, kwas fosforowy, <5% amfoterycznych środków powierzchniowo czynnych, <5% niejonowych środków powierzchniowo czynnych)
    lub Sotin 270 (kwas fosforowy, kwas metanosulfonowy, fosforowy, <5% niejonowe środki powierzchniowo czynne, <5% amfoteryczne środki powierzchniowo czynne)