Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] podłączenie sterownika Foxgate do napędu bramy Ecostar

blujon 05 Dec 2022 10:11 423 11
Automation24
    blujon
    Level 3  
    Witam,
    zakupiłem sterownik bramy Foxgate Wi-T0252 i chciałbym go zintegrować z napędem EcoStar. Czy ktoś wie jak połączyć kabelki z tym sterownikiem jak w załączeniu ? podłączenie sterownika Foxgate do napędu bramy Ecostar

Edit: jeszcze udało mi się zdobyć taki schemat napędu:
    1 - masa (0V),
    2 - impuls (zwierasz do masy)
    3 - +24V
    4 - STOP
    5 - masa
    6 - fotokomórka 8k2
    7 – masa

Natomiast schemat połączenia FOXGATE jest taki:
    podłączenie sterownika Foxgate do napędu bramy Ecostar
  • Automation24
    sosarek

Level 43  
    Powiem tak - prościej będzie to zwrócić i za mniej niż połowę kupić Zamela chociażby bądź coś działającego z Tuya i dającego dodatkowo podgląd stanu bramy.
    Poza tym popraw model tego Foxgate.
  • Automation24
    sisko
    Level 31  
    @blujon jesteś świadomy tego że, sterując zdalnie otwieraniem, zamykaniem bramy garażowej. Nie wiedząc jaki jest jej stan ( otwarta, zamknięta, w ruchu ) oraz nie widząc czy coś, ktoś nie znajduje się w świetle bramy, jest problematyczne a także niebezpieczne i może być przyczyną wypadku.
    Jeżeli jesteś tego świadom i o ile informacje podane przez Ciebie są prawdziwe.
    blujon wrote:
    Edit: jeszcze udało mi się zdobyć taki schemat napędu:
    1 - masa (0V),
    2 - impuls (zwierasz do masy)
    3 - +24V
    4 - STOP
    5 - masa
    6 - fotokomórka 8k2
    7 – masa

To w zależności który kanał wybierzesz.
    1 - masa (0V) do 4 (–) OUT 1, wyjście 1 (OC)
    2 - impuls (zwierasz do masy) do 3 (+) OUT 1, wyjście 1 (OC)
    lub
    1 - masa (0V) do 6 (–) OUT 2, wyjście 2 (OC)
    2 - impuls (zwierasz do masy) do 53 (+) OUT 2, wyjście 2 (OC)

Dodatkowo informację zwrotną czy brama jest zamknięta, otwarta. Prawdopodobnie możesz uzyskać na brązowym złączu ( jeżeli są tam podłączone krańcówki ) , widocznym przy gnieździe żarówki, podłączając odpowiednio zaciski od nr. 7 do 10 w FOXGATE. Tylko trzeba dokładnie sprawdzić, jakie są sygnały napięciowe na tym złączu.
  • Helpful post
    sisko
    Level 31  
    Jak rozumiem masz kompletny napęd EcoStar ( drugie zdjęcie )?
    Jeżeli tak, to wykonaj pomiar napięcia pomiędzy zaciskami nr. 3 i 7. Powinno być ok. 24 VDC lub więcej.
    A jeżeli jest niższe, nie powinno być problemu z działanie Foxgate Zakres napięć zasilających dla niego to 9÷30  V DC. Wtedy może być problem z działaniem samego napędu Ecostar. W instrukcji do niego napisane jest, że zasilanie to 24 V. Chyba że w Twojej wersji napędu jest inaczej.
    Dodatkowo zobacz w instrukcji Foxgate, na przykładowe schematy podłączenia sterownika z centralami napędów. Ciebie powinien interesować schemat z centralą FAAC 741.

A jeżeli nie masz kompletnego napędu, przeczytaj post kolegi @kotbury.
    blujon
    Level 3  
    cześć,
    dzięki za odpowiedzi. Tak mam kompletny napęd. Chciałbym jednak doprecyzować gdyż schemat FAAC 741 wygląda jak na obrazku, a pisałeś że zasilanie powinno być na styku 3 i 7. Natomiast ze schematu wynika, że zasilanie jest na styku 8 i 9.

Pozdrawiam,
    Krzysiek
  • Helpful post
    sisko
    Level 31  
    Schemat z napędem FAAC jest tylko przykładem, na którym należy się wzorować. Chyba oczywistym jest, że numeracja wyjść w różnych napędach dla poszczególnych funkcji są inne.

Niżej wklejam schemat dla Ecostar. Jest on poprawny, pod warunkiem, że zacisk nr. 1 to masa w napędzie Ecostar. To już musisz sam sprawdzić.

blujon
    Level 3  
    Dzięki, sprawdzę. A mam jeszcze głupie pytanie. Czemu mam sprawdzać masę przy zacisku nr 1 w napędzie Ecostar skoro nie idzie tam żaden kabele z FoxGate ?

Pozdrawiam,
    Krzysiek
  • Helpful post
    sisko
    Level 31  
    Dlatego gdyż nie znam schematu płytki napędu Ecostar. A sam twierdzisz, że rozpiskę zacisków którą zamieściłeś jest zła. Jak zacisk nr.1 nie będzie masowym, to układ ze schematu nie będzie działał.

Ale już nie musisz sprawdzać. Znalazłem instrukcję do napędu w j. niemieckim. Pomęczyłem się trochę z tłumaczeniem. Rozpiskę zacisków którą przedstawiłeś jest prawidłowa. Zacisk nr. 1 to masa.

Jeszcze co do schematu który zamieściłem. Zamiast do zacisku nr.7 w Ecostar, podłącz przewód pod zacisk nr. 1 i też będzie dobrze.
    blujon
    Level 3  
    Dzięki wielkie, działa z tym schematem :)
    blujon
    Level 3  
    Podłączenie według schematu od sisko