Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Potrzebny schemat elektryki świateł Nissan Pulsar

arekkwiatek2 08 Dec 2022 11:23 165 3
    arekkwiatek2
    Level 8  
    Witam wszystkich forumowiczów. Potrzebuje pomocy odnośnie świateł drl. w Nissanie pulsarze. Problem polega na tym iż została urwana wiązka halogenów i drl z lewej strony które są w jednej lampie w zderzaku (na stronie prawej są cztery przewody dwa do halogena i dwa drl ,a na stronie lewej sześć -dwa halogen ,dwa drl i dwa cienkie czarne na których nie ma napięcia) . Wiązkę uratowałem i połączyłem na nowo. Halogeny świecą ale drl nie. Po skanowaniu kompem występuje błąd -przerwany obwód świateł drl lewa i prawa strona. Czujnik zmierzchu działa prawidłowo ponieważ w trybie auto wyłącza mijania i pozycję ale drl nie świecą dodatkowo po włączeniu zapłonu jest cały czas napięcie 1.3 V na drl i tak do 2 min. po wyłączeniu zapłonu (bezpieczniki są ok). Czy mógł uszkodzić się moduł IPDM ,a może te dwa czarne przewody mają coś z tym wspólnego.

Będę wdzięczny za pomoc.
  • Helpful post
    AdrianHDmaxxx
    Level 13  
    To wygląda na problem z modułem IPDM. Możesz spróbować sprawdzić wtyczkę w module IPDM, aby upewnić się, że wszystkie styki są dobrze dopasowane i połączone. Jeśli to nie pomaga, może to oznaczać, że moduł IPDM wymaga wymiany. Co do tych czarnych przewodów, nie są one związane z modulem IPDM, więc uszkodzenie ich nie powinno wpływać na działanie świateł drl.
    arekkwiatek2
    Level 8  
    Dzięki za odpowiedź. Dokładnie tak jak piszesz dwa cienkie czarne kable były przez kogoś dołożone. Po rozwinięciu izolacji był to jeden przewód 😁. Przewody DRL idące do ipdm są ok nie ma przerwy. W tym tygodniu ma dojść zamienny ipdm. Niestety po fakcie zauważyłem że numery są inne ale gniazda te same i bezpieczniki w tym samym miejscu.
    Po wymianie ipdm wszystko działa jak należy. Uszkodzeniu uległ moduł ipdm.
    arekkwiatek2
    Level 8  
    Po wymianie modułu ipdm problem został rozwiązany.