Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Dekoder Esperanza HEVC - baterie w pilocie w ciągu tygodnia się wyczerpały

halinka414 10 Dec 2022 08:33 246 6
    halinka414
    Level 2  
    Witam, kupiłam dwa tygodnie temu dekoder Esperanza HEVC H.265, włożyłam nowe baterie do pilota i po tygodniu pilot przestał działać, baterie się wyczerpały. Jaka może być przyczyna?
  • Helpful post
    Aress124
    Level 27  
    Kiepskie baterie lub uszkodzony pilot.
    Co to za barerie były? Jaka data ważności?
    LeDy
    Level 43  
    Pilot dużo, często używany?
    Otworzyć klapkę baterii i w gnieździe tak jak siedzą "powałować, porolować, bateriami.
    Zmierzyć wydajność baterii-miernik potrzebny.
    halinka414
    Level 2  
    Baterie duracell
    LEDówki
    Level 39  
    Nie baterie, tylko ogniwa galwaniczne. Dwa ogniwa tworzą baterię i tak się biedakom przyjęło, że z jednej baterii (dwa ogniwa) zrobili dwie baterie.
    Autorka niech napisze czy te ogniwa (baterie) to były takie najtańsze, czy może trochę droższe, czy może były dodane do pilota? Dodane do pilota to najmniej pojemne ogniwa z możliwych do wytworzenia. Powinny działać trochę dłużej niż tydzień. Tydzień i jeden dzień dłużej, to też za mało.
    Autorka niech zrobi próbę - należy użyć aparat fotograficzny z funkcją telefonu, włązyć aparat fotograficzny i skierować obiektyw na diodę podejrzanego pilota. Następnie wcisnąć przycisk i dioda powinna zaświecić. Jeśli dioda świeci bez przycisku, to mamy winowajcę. Następny pomiar można zrobić amperomierzem i sprawdzić pobór prądu w stanie spoczynku. Jeśli jest poniżej 1mA (miliampera), to pilot jest w porządku.
    Można też przyjąć, że ogniwa użyte pierwszy raz były stare i miały mało energii. Wymiana na nowe, alkaliczne, powinna pozwolić na dłuższe działanie pilota.
    Jeśli powyższe wzbudzają u Autorki niechęć, lęk lub obawy przed działaniem, to należy zgodnie z przysługującym prawem zanieść urządzenie do sprzedawcy, który je sprzedał i zażądać zwrotu gotówki lub wymiany na nowe.
    LeDy
    Level 43  
    LEDówki wrote:
    Nie baterie, tylko ogniwa galwaniczne.
    A właśnie, że baterie. Naczytałeś się teorii tylko trzeba to jeszcze zrozumieć.
    W pilocie są baterie.
    halinka414
    Level 2  
    Witam pojechałam do sklepu i złożyłam reklamację pilot był uszkodzony wymienili na nowy pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.