Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projektor za 50 zl????

granacik 08 Apr 2003 11:38 14864 66
phoenixcontact
    qbus
    Level 21  
    no przesunolem - oczywiscie ekran sie powiekszyl ALE jak wyobrazasz sobie ogladanie filmu jezeli wielkie pudlo stoi 1,5 metra od ekranu ??

ogladalem dzisiaj w sklepie soczewki fresnela zastosowane w profesjonalnych zutnikach pisma - nie przypominaja one w zadnym wypadku tego co otrzymalem z allegro :) - moze tu jest problem ??

ja w kazdym badz razie nie mam zamiaru budowac wiecej "projektorow" - wole kupic jakis gotowy - ich ceny zaczynaja spadac ...
  • phoenixcontact
    bubels
    Level 17  
    Bardzo zaciekawił mnie ten temat i mam prośbe do użytkownika GRANACIK jak zrobisz ten projektor to poinfomuj nas o skutkach.
    qrchakos
    Level 20  
    Może fakstycznie kiepska soczewka, złuż reklamację. No a ceny profesjonalnych rzutników chociaż spadają to i tak nadal kosmos!!!
    qbus
    Level 21  
    qrchakos --> daj spokuj nie bede sie bawil w jakies reklamacje :) - moze keedys do czegos ja jeszcze wykorzystam :), wlasciwie i tak jak kupowalem z zamiaem tylko eksperymentow wiec :) - ostrzegam tylko ludzi ktozy myslal ze dzieki takiemu roziwazaniu beda mogli ogladac filmy na duzym ekranie ...
    qrchakos
    Level 20  
    Ale co jest? W necie jest sporo stron o tej tematyce i na zdjęciach wygląda to nieźle ;) , a z tą reklamacją to tylko żartowałem.
    qrchakos
    Level 20  
    Hej jest tu ktoś komu cokolwiek wyszło z soczewką frendzella ;)
    , bo nie wiem czy warto cokolwiek w tym temacie kombinować? A gra jest warta świeczki.
    malolat
    Level 12  
    ja rowniez jestem bardzo ciekawy:)
  • phoenixcontact
    Majeś
    Level 14  
    Mam pytanie czy przypadkiem można by kupić jaąś lebszą soczewkie i sprubować z przerobionym monitorem wiem że obraż będzie za jaskrawy lecz czy to niezaloży od ogniskowej soczewki. I od ustawienia odległości
    monitora od soczewki.
    Vein
    Level 22  
    hmm a tak si ezastanawiałem jakie efekty dają takie zwykę soczewki (takie jakie są używane do pokazów w sali od fizyki), albo soczewki z rzutników (takich szkolnych)
    qbus
    Level 21  
    vein - widze ze nie bardzo wiesh o czym piszesz - soczewka od rzutnika to wlasnie soczewka fresnela - (chodz nie tylko w rzutniku to jest ...)

radze poczytac troche o optyce gdyz stwierdzenie "takiejakie sa używane do pokazów w sali od fizyki" nikomu nic nie powie ...
    qrchakos
    Level 20  
    Właśnie chciałem zauważyć, ale qba mnie uprzedził.

Ale skoro zwykła mała soczewka może cisnąć obraz, tylko efekt jest odwrotny, to z fresnelem też powinno się udać.

Jak miałem jakieś 10 lat dokonałem szoqjącego odkrycia, jak wieczorem sobie siedziałem w ciemnym pokoju przed telepudłem i oglądałem reklamy typu "zapałki + dziecko = pożar" czy dziennik telewizyjny, to z odległości ok 2m. przy pomocy lupki i kartki zrobiłem sobie telewizorek dla żołnierzyqw ;) (nie narzekali że dogóry nogami) 8O

To czemu nie miało by się udać z taką wielką specjalistyczną lupą która będzie znacznie bliżej ekranu. :idea:
    Vein
    Level 22  
    moja wiedza na ten temat jest ograniczona, chodziło mi o to, czy soczewki wątpliwej jakości (takie jakie są częśto używane w salach fizycznyc hw szkołach państwowych) nadają siędo sprawdzenia jak t owszystko działa (by nie płacić na darmo za soczewki "normalne"), aha i rozumiem że te zoczewki są dwuwypukłe ?
    zyraf
    Level 26  
    ze starych polskich zutnikow to ktora to bedzie (bo mam je gdzies tam) byly sobie 2 jedna przy drugiej blisko kliszy i jedna do regulacji... jesli sie nadaja to tez cos pokombinuje :twisted:
    Rademal
    Level 20  
    skoro za mało swiatła to moznaby jakies oswietlenie dodac soczewka ma jakas brybosc i moznaby na kancie dookoła jakis swiatłowodzik dac moze by sie zwiekszyła jasnosc Druga sprawa przeciez projektor moze stac po drugiej stronie przescieradła a my bedziemy widzieli obraz z drugiej strony (nie jestem pewny czy przescieradło sie nada)
    zyraf
    Level 26  
    teraz chyba przywaliles "kwasa". z tego co mi sie wydaje to niemozna w ten sposob zwiekszyc jasnosci obrazu, dac to moze efekt taki jakbys zapalil swiatlo w pokoju
    Rademal
    Level 20  
    a z ta druga strona przescieradła? chyba ze na majteczkach bedzie wyswietlany film
    qrchakos
    Level 20  
    Na tej stronce
    http://users.pandora.be/emmanuel.geeraert1/diyvp/
    koleś zbudował projektor ze starego laptopa i zepsutego projektora "z sali do fizyki" ;)
    Wbudował kompa, podświetlił wyświetlacz od tyłu (nie znam się na tym za bardzo, ale musi być toto przezroczyste) halogrnem. No i ma kompletny projektor 8O nawet nie musi podłączać złoma co by działało :P

:arrow:
    Rademal wrote:
    Druga sprawa przeciez projektor moze stac po drugiej stronie przescieradła a my bedziemy widzieli obraz z drugiej strony (nie jestem pewny czy przescieradło sie nada)

musiał byś mieć ze 2 metry miejsca za prześcieradłem, pomijając fakt że się ono nie nadaje ;)

Scalone posty - 12 minut (za)
    qbus
    Level 21  
    qrchakos --> co Ty piszesz ?? zbydowal projektor z lapa ? - proponuje poczytac raz temat w ktorym cos piszesz zanim cow wklepiesz - po co zasmiecac forum ?

Quote:
    FAQ :

Q - How did you connect that laptop display to your videocard ?

A - I didn't ! I used an LCD projection panel, search for "LCD projection panel" on ebay for pictures
    An LCD projection panel is an LCD + controller + cooling in a box you should normally place on an OHP

END of FAQ

mam nadzieje ze z angielskiego nie musze tlumaczyc ...

radze poczytac troche najpierw nim rozbierzesz laptopa ... - zreszta pisalem o tym juz kilkanascie postow wczesniej - gdyby miec lcd projection panel to by nie bylo zadnego problemu ...
    qrchakos
    Level 20  
    Pierwsze zdjęcie:
    "Ripped LCD-screen from notebook(486-25 so no big loss)"
    Ni trzeba tłumaczyć, mniej więcej wiem co piszę, czasem ;)
    Chodziło mi o "prototyp"
    Vein
    Level 22  
    BAKA !!!! n apoczatku probwal z laptopem, nastepnie stwierdzajac ze jakość jest do pupy :P zaczal budować nowy "projektor (800 euro, typek zablil wiecej niz za profesjonalny projektor :/ )
    qliman
    Level 12  
    skoro te soczewki sa tak beznadziejne to czemu tak sie sprzedaja i na stronce MYIMAX sa takie odbre screnny oszustwo ?
    MCbx
    Level 28  
    ->qliman
    Chyba jednak oszustwo. Jestem też ciekaw, dlaczego na pierwszej stronie nie pokażą całego projektora "w akcji" tylko sam obraz.
    Yakuza
    Level 12  
    Chciałem tylko stwierdzić , że soczewka kupiona w allegro nie jest oszustwem trzeba jedynie mieć na tym jakieś pojęcie. Mój kolega również coś takiego kupił i narzekał że obraz jest rozmazamy i niewystarczająco jasny poczym rzucił w kąt. Pomogłem mu rozwiązać ten problem (a zrobił tych problemów całe mnóstwo). Dobra rada jeśli chcecie zwiększyć jasność w tych pudełkowych wersjach wyłużcie je wewnątrz białymale nie idealnum białym papierem minimalnie powinno pomóc u kolegi to pomogło z tego względu że biały odbija światło, a czarny jak wiadomo je wchłania :D
    usurus
    Level 14  
    Wylkejenie pudła może i podniesie jasność, ale napewno rozmydli ostrość. Takie odbite światło nie niesie ze sobą żadnej "informacji". Tylko światło emitowane z kineskopu i padające bezpośrednio na soczewkę jest wykorzystane do "tworzenia" obrazu na ścianie. Porównajcie sobie jaką powierzchnię ma kinol, soczewka (która jest wąskim gardłem) i ekran, na którym chcecie wyświetlić obraz. Uzyskanie jasnych obrazów jest poprostu niemożliwe - pozostaje jedynie oglądanie w absolutnej ciemności.
    Powodzenia !
    chomik47
    Level 16  
    Oto co napisał jeden z tych którzy kupili to na Allegro:
    Cytat maila:
    "Jeśli widział Pan kiedyś rzutnik do folii (folio-rzutnik) to jednym z elementów jest tam pseudo-soczewka karbowana osadzona pomiędzy szybami na które kładzie się owe folie. Soczewka , którą dostałem jest dokładnie czymś takim, tzn. cienką karbowaną miękką pseudo -soczewką z tworzywa sztucznego (grub. ok. 0,5mm). Jest to elemet sprawdzający się przy znacznym natężeniu światła np. we wspomnianych folio-rzutnikach gdzie siedzi potężna żarówka. W przypadku telewizorów natężenie światła jest niewielkie w związku z czym obraz uzyskany z takiego "sprzętu" jest blady nawet przy całkowicie wyciemnionym pomieszczeniu. Mało tego. Jest całkowicie odwrócony, tzn. lewa str. z prawą i góra z dołem. W foliorzutnikach załatwia się to poprzez odwrócenie rzutowanej folii , ale w tv... tu pojawia się problem. Cerutti w swych opisach obudów od tej soczewki podaje różne bzdurne propozycje, np odwrócenie TV do góry nogami (!). Obraz jest wówczas prawidłowy w płaszczyźnie pionowej, ale nadal lewa str z prawą jest zamieniona co oznacza że oglądanie filmów z napisami czy reklamowana przez Cerutti gra w QakaIII jest niemożliwa. Ale tak naprawde nie o to chodzi. Można zbudować obudowę z lustrem wewnątrz itp. tylko co z tego skoro obraz jest do bani - nieostry choćby nie wiem co oraz tragicznie niedoświetlony (mroczne sceny filmowe to jakaś bura plama). Poza tym ogniskowa tej soczewki jest taka że uzyskuje się obraz o przekątnej około 120cm już z odległości około 2 metrów soczewki z TV od ekranu, na który rzutujemy. Prosze sobie to wyobrazić: TV z obudową która jest jakieś 2x większa od samego TV - 2m przerwy - i ekran. Gdzie siedzieć?! Jak to oglądać choćby nawet obraz był ostry itp.?! Jeszcze kilka słów o "ekstra" wentylacji. Kobieta myśli, że jak obudowa odsłania tył tv to wystarcza. Nie zauważa tylko że w jej propozycjach obudów tv stawia sie np na jego własnym tyle (kineskop do góry), co oznacza że całe ciepło uderza w kineskop od dołu. Proponuje też odwracanie tv do góry nogami - pomysł ten u jednego z kupujących soczewkę z którym rozmawiałem skończył sie tym że przez 2 tygodnie miał zepsuty tv. Jednym słowem kicha i 170 zł w plecy "
    qrchakos
    Level 20  
    :arrow: chomik nie cytuj idiotów, gość twierdzi że jak odwróci tv dogóry nogami to będzie miał obraz prawidłowy w pionie a w poziomie odwrócony - kompletna bzdura bo obraz wyświetlany przez soczewkę jest odwrócony o 180 stopni. Poza tym jeśli by się zagłębił w temat wiedział by co kupuje, że to ta sama soczewka co w rzytniku do folii transparentnej. No i wiedział by jak to działa. Czego się spodziweał że za 20zł dostanie projektor :?:
    No i kwestia wyłożenia pudła białym papierem to też uważam że nie tędy droga, bo to tylko wprowadzi dodatkowe rozmycie. Projektory zawsze są czarne w środku żeby przez soczewki przechodził tylko właściwy obraz bez zbędnych szumów odbitych od ścianek.
    zyraf
    Level 26  
    20 to za takie cos rozumiem, ale on pisze ze kupil to za 170zl 8O wtedy to spora strata... zastanawiam sie czy daloby cos zaadaptowanie do tego jakiegos TV, ale tak calkowicie... ciekawi mnie czy dalo by poprawe ostrosci wyswietlanego obrazu zmiana ostrosci w TV? bo jasnosc mozna podkrecic ale reszta moze nie pasowac. ale moze by sie ktos zdecydowal kto moze tak poexperymentowac?
    qrchakos
    Level 20  
    Z tego co się oriętuję to 170zł to kosztowało dosyć dawno temu, jak jeszcze niewielu obczaiło gdzie to kupić za grosze i sprzedać na allegro za taką sumę, jak by gość połaził i poszukał to by kupił taniej napewno. Na telewizor też to można założyć no ale wtedy trzeba tv położyć na grzbiecie (nie każdy tv to wy3ma) w kompie nie ma tego problemu.
    mdcs
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Soczewka fresnela w rzutniku pisma nie bierze udziału w rzucaniu samego obrazu. Służy ona jako kondensor padającego światła. Soczewki tego typu pełnią taką samą funkcję jak soczewki tradycyjne. Ich rewelacja polega na minimalnej grubości. Stąd kondensor w takim rzutniku ma 3mm grubości i jest płaski, zamiast 15cm wyłupiastej soczewki tradycyjnej. Niestety przy użyciu fresnela nie możemy rzucić obrazu, gdyż jego jakość i ostrość drastycznie się pogorszy. Stąd w rzutniki elementy obiektywu pełnią soczewki tradycyjne. Soczewki fresnela nadają się jako kondensory światła. Nie dbamy tam o rozdzielczość optyczną i jakość obrazu. Szeroko stosuje się je w szperaczach lub latarniach morskich. Efekt jest taki, że projektor zrobiony na fresnelu chechuje niska jakość obrazu, wysoka aberacja i niska ostrość. Nie wspomnę już, że kineskop nie świeci jak 500W lampa UHP, czy 150W metalohalogen (odpowiada to około 1200W halogenowi tradycyjnemu).
    Reasumując - obraz rzucony z "prawdziwego" rzutnika LCD jest ostry i jasny. Można bez problemu czytać małą czcionkę w Windowsie. Obraz z fresnela jest rozmyty i ciemny, bo ktoś tu pomylił zastosowania tej soczewki.
    Na koniec rozwieję wasze wątpliwości odnośnie możliwości rzucenia obrazy tv soczewką sferyczną (tradycyjną). Można to zrobić i to z efektem nieporównywalnie lepszym niż fresnelem. Tylko trudno jest zdobyć dobrej klasy soczewkę sferyczną o odpowiedniej ogniskowej i dużej średnicy. Ponadto powinna mieć powłoki antyrefleksowe, aby uniknąć "zamydlenia" obrazu..... to tyle.