logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A4 B5 1.9TDI 110 KM '97 - letnie (wymieszane) powietrze z nawiewu

mak_7 11 Gru 2022 21:18 2397 26
REKLAMA
  • #1 20330285
    mak_7
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Dzień dobry,
    przeszukałem całe internety i nie znalazłem tego co chciałem. Wszystkie tematy opowiadały tylko o nagrzewnicy, czyszczeniu układu, klapkach wentylacji, itp, itd. Dlatego postanowiłem zapytać dokładnie o to:
    .
    W którym miejscu układu ogrzewania może powstać nieszczelność i dojść do tego, że zimne powietrze z zewnątrz miesza się z ciepłym? Czego efektem jest letnie powietrze z nawiewu?
    .
    Dlaczego konkretnie o to pytam? Ponieważ podejrzewam, że właśnie w tym tkwi problem. Od początku, ale tak żeby nie rozpisywać się za bardzo.
    .
    We wcześniejszym sezonie miałem taki problem, że z wentylacji leciało mi tylko zimne powietrze. Mechanik "do którego już nie jeżdżę" Naprawił problem i było piekło :) okazało się właśnie, że zimne powietrze z zewnątrz wlatywało do układu grzania, a gorące uciekało na zewnątrz. Założyłem, że problem nie powróci więc tylko orientacyjnie (rok temu) zapytałem o przyczynę i odpowiedź była mniej więcej taka.
    "Coś tam uszczelniłem, coś tam poprawiłem, bo zimne powietrze wdmuchiwało z zewnątrz". Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że mówił że problem był w podszybiu, pod maską. Być może gdzieś w okolicy filtra kabinowego, albo dalej w prawą stronę właśnie w podszybiu. Tylko naprawdę nie mam pewności co do tego. Mój "były już" mechanik okazał się mistrzem druciarstwa i przypuszczam, że nie dokładnie to wszystko zrobił. Dlatego chciałbym to poprawić i może problem się rozwiąże.
    .
    Po tym nieco chaotycznym opisie chciałbym przejść do moich próśb.
    .
    1) Czy ktoś z Was potwierdzi moje przypuszczenia i faktycznie może być gdzieś nieszczelność przez co zimne miesza się z ciepłym?
    2) Czy możecie mi opisać (ale tak jak dla laika) jak to wygląda, jak się tam dostać i gdzie/od czego zacząć?
    - Przypuszczam, że jak już dobiorę się do tego miejsca to znajdę co mechanik robił wcześniej i to poprawię, tylko nie wiem gdzie zacząć.
    3) Fajnie jakby ktoś jakieś zdjęcie zapodał nawet z internetów czego mam szukać lub od czego wyjść. Bardzo by pomogło :)
    4) Jeśli jednak ktoś z Was widział odpowiedź na moje pytanie w jakimś innym wątku, gdzieś. To proszę o linka. Być może źle zadawałem pytania wujkowi Google i dlatego nie znalazłem. Na pewno przeczytam :)
  • REKLAMA
  • #2 20331101
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20332128
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    Dzięki za odpowiedź. No to właśnie załóżmy, że układ nie jest szczelny. Bo o to mi właśnie chodzi.
    Gdzie mogło dojść do rozszczelnienia, albo gdzie mogła zrobić się dziura?
    A jeszcze precyzyjniej czy w podszybiu z zewnątrz pod maską mogło do tego dojść?
    A jeśli tak. to jak się tam dostać, itd. :)
    .
    PS. nie interesuje mnie nic co dotyczy: Nagrzewnicy, klap wentylacji, i innych potencjalnych przyczyn tego że "nie grzeje" o tym jest pełno wątków na forum i w całych internetach. :)

Dodano po 25 [minuty]:

A i jeszcze w ogóle zapomniałem napisać, że auto jest bez klimatyzacji. Pewnie jest to istotna informacja :)
  • #4 20332372
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    https://youtu.be/hn1RsErSfWI Tu masz film gdzie znajduję się filtr kabinowy w podszybiu, nieszczelność często jest tutaj na ścianie grodziowej, ten plastikowy element w którym montujesz filtr do demontażu i weryfikacja uszczelki. W pasku zmorą było podciekanie wody https://youtu.be/hn1RsErSfWI. Dodatkowo pewnie jeszcze gdzieś na wprowadzeniu przewodów do kabiny też może być nieszczelność.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20332539
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 20332563
    tomek122
    Poziom 22  
    Ocena: 234
    Moze byc ulamana klapka od ciepla/zimna.
  • #7 20333419
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    To sie pochwal czy masz gałki czy telewizorek od nawiewów.
  • #8 20333850
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi. A więc (od końca):
    - u siebie mam x3 pięknie podświetlone na czerwono gałki od wentylacji itp.
    - Jeśli chodzi o klapę to jak ostatnio w lecie rozkręcałem kokpit (mniejsza po co) to wszystko było OK. Teraz jak zmieniam na max ciepłe - to leci mi właśnie letnie nawet po przejechaniu 30 km. a jak przekręcam na max zimne to z miejsca jest lodowate wiadomo -5stC na zewnątrz :) podczas przekręcania słychać ten charakterystyczny trzask kiedy do przekręcam na max. hmmm... ale głośny i wyraźny jest tylko kiedy przekręcam w jedną stronę (teraz nie pamiętam dokładnie CHYBA max zimne). Czy powinien wydawać ten trzask w obie strony?
    - tak rozumiem tą ścieżkę, po prostu nie znam budowy :) Ale z tego co opisałeś to nie ma możliwości by problem był tam gdzie go szukam. Więc jak "nieszczelność nie ma wpływu" to co? Skoro w tamtym sezonie miałem tylko zimne powietrze z nawiewu. A na pewno mechanik nie naprawiał Nagrzewnicy, chyba że zrobił to za darmo :) nie grzebał w klapkach i nie czyścił ani nie odpowietrzał układu? Dosłownie powiedział, że tylko "coś" uszczelnił.
    - (wkleiłeś x2 ten sam filmik xD) jak pierwszy raz pisałem ten post to wspomniałem o tym, że miałem powódź pod siedzeniem pasażera w lecie. Ale odświeżyło mi stronę i pisałem wszystko jeszcze raz na nowo i za drugim razem zapomniałem o tym wspomnieć. wtedy okazało się, że zalewało auto ponieważ "były mechanik" jak wymienił mi filtr kabinowy to nie dokładnie umocował to korytko na wodę co jest nad filtrem i lało przez filtr do środka. jak to naprawiałem to sprawdziłem uszczelkę była ok.
    .
    Kolejna opcja pojawiła się teraz jak Wam odpisywałem. Czy ja mogłem COŚ rozszczelnić wewnątrz auta kiedy właśnie OSTATNIO rozkręcałem kokpit? lub źle złożyłem, że tego trzasku klapy nie ma w dwie strony jak się kręci, itp. Czy to może być przyczyną?
    .
    PS. chciałem jeszcze sprostować ostatnie stwierdzenie, że dopuszczam taką sytuację że TERAZ może to być Nagrzewnica, klapy, zapowietrzenie, itd. ale nie chce się TU na tym koncentrować :) Obecnie i tak żaden mechanik nie chce mnie przed nowym rokiem przyjąć, "bo ma nabrane samochodów". Nieszczelność mogę sam naprawić, a niestety nagrzewnica już nie, czy czyszczeni nie mam warunków :( no dobra klapy też mogę sam ogarnąć jak nie będzie mrozu.
  • #9 20498560
    mak_7
    Poziom 9  
    Witam po dłuższej nie obecności, miedzy czasie z powodu innej usterki okazało się, że mam sparciały wąż od chłodnicy. Wąż był szczelny, ale kwestią czasu było że pęknie, więc przy okazji wymieniony został płyn na nowy. Jednak dalej nie jest to ten sam efekt jaki pamiętałem.
    klapy ciepło/zimno też są OK.
    robi się teraz coraz cieplej więc temat pewnie niedługo przestanie być istotny, aż do kolejnej zimy...
    .
    Ale korzystając z okazji i wspomnianego nowego płynu chłodniczego. chciałem się upewnić czy konieczne jest odpowietrzenie układu po wymianie na nowy płyn? osoba która mi go wymieniła powiedziała, że układ "sam się odpowietrzy" jednak znajdywałem też informację, że trzeba to zrobić samemu jakimś sposobem?

Dodano po 22 [minuty]:

pisząc "jakimś sposobem" to w internetach znalazłem te sposoby. Ale nie są one dla mnie do końca zrozumiałem i było ich co najmniej dwa jak pamiętam.
    1) coś o zdejmowaniu jakiegoś wężyka "żeby bąbelki poszły" (przepraszam obecnie nie pamiętam więcej a nie zapisałem linku)
    2) przez zbiornik wyrównawczy z płynem, jeździć z "lekko odkręconym"... ?
  • REKLAMA
  • #10 20834538
    mak_7
    Poziom 9  
    dzien dobry,
    prawie zamykamy, chyba juz nic sie tu wiecej nie wydaży...
    I na koniec jeszcze tylko dodam, że posłucham rad i skołonie sie ku tej nagrzewnicy. Nie bede jej raczej wymieniał (drogie i poł auta do rozebrania).
    Jest zima, a auto grzeje tylko slabo... wiec na lato poszukam w internetach jak troche wyczyscić. Odkamienianie chemiczne "czajnikiem" czy specjalna chemia, raczej sobie daruje... moze predzej mechanicznie bieżąca wada w przeciwna strone przeplucze czy cos...
    .
    zostawiam jeszcze kilka dni otwarte, ktos moze jeszcze cos bedzie chcial napisac. jak nie to zamkne za kilka dni.
    .
    PS. chetnie przyjme jakas rade jak to moge wyczyścic, jesli ktos juz robil podobnie.
  • #11 20838132
    Poziom 43  
    DObra napisz teraz.
    1. ile ci wskazuje wskazówka temperatury?
    2 czy z nawiewów wylatywała szara gąbka na deske.
    3. Czy jest różnica w temp powietrza jak zmieniasz ciepło zimno.
  • #13 20838167
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    Klapy po prostu dziurawe. Bez wyjęcia kokpitu nawet nie ma co myśleć o jakiejkolwiek naprawie.
  • #14 20839240
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 20839314
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    Nowa nagrzewnica to grosze w porównaniu robocizną jeśli miałby trafić do warsztatu, a mimo to na dniach prawdopodobnie będę robić takiego samego z tą samą przypadłością. O takie auta to się dba albo złomuje.
  • #16 20839362
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 20843816
    87peo87
    Poziom 3  

Witam, może się dołączę do dyskusji. Mam podobny problem z tym, że w moim przypadku samochód nagrzewa się do 90°C, z nawiewu leci gorące powietrze, tak jak powinno być, ale po przejechaniu około 20 km z kratek zaczyna lecieć znacznie chłodniejsze powietrze, nawet było powiedziane, że zimne. Temperatura na wskaźniku dalej jest w pionie. Podkręcam o 2 stopnie na klimatroniku, znowu zaczyna lecieć ciepłe powietrze, ale po paru km ta sama sytuacja. Ktoś wcześniej pisał o szarych gąbkach wypadających z kratek. U mnie takie właśnie wypadają. Nie wiem, czy to ma wpływ na wyżej opisany problem. Ma ktoś jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #18 20843877
    Poziom 43  
    87peo87 napisał:
    Witam, może się dołączę do dyskusji. Mam podobny problem z tym, że w moim przypadku samochód nagrzewa się do 90°C, z nawiewu leci gorące powietrze, tak jak powinno być, ale po przejechaniu około 20 km z kratek zaczyna lecieć znacznie chłodniejsze powietrze, nawet było powiedziane, że zimne. Temperatura na wskaźniku dalej jest w pionie. Podkręcam o 2 stopnie na klimatroniku, znowu zaczyna lecieć ciepłe powietrze, ale po paru km ta sama sytuacja. Ktoś wcześniej pisał o szarych gąbkach wypadających z kratek. U mnie takie właśnie wypadają. Nie wiem, czy to ma wpływ na wyżej opisany problem. Ma ktoś jakieś pomysły

No kolego to zaden problem tak dziala klimatronik, . Jsk chcesz gorace powietrze to ustaw hi i steruj kierunkiem i siła nawiewu.
  • #19 20843880
    87peo87
    Poziom 3  
    Tego nie wiedziałem, że powinno zimne powietrze lecieć. Myślałem natomiast że jak ustawiam na np 23 stopnie to powinno utrzymać taką temperature a nie chwilę grzać a później ochładzać całe wnętrze.
  • #20 20843882
    Poziom 43  
    87peo87 napisał:
    natomiast że jak ustawiam na np 23 stopnie to powinno utrzymać taką temperature a nie chwilę grzać a później ochładzać całe wnętrze.

Dokladnie tak ale utrzymuje temp nie wylotu powietrza a w kabinie.... !
  • #21 20843883
    87peo87
    Poziom 3  
    Utrzymuje ta temperaturę dzięki jakiemuś czujnikowi wewnątrz? Jak tak, to gdzie on się znajduje? Jest możliwość, że jest uszkodzony i trochę nieprawidlowo steruje?
  • #22 20844055
    Poziom 43  
    Właśnie ze prawidłowo steruje.
  • #23 20844485
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 20844584
    87peo87
    Poziom 3  
    OK, dziekuje za odpowiedzi.
  • #25 20857415
    mak_7
    Poziom 9  

Dzień dobry wieczór,
    wróciłem, aby zamknąć wątek, a tu widzę drugie życie.

Strumien swiadomosc... napisał:
    Dobra napisz teraz.
    1. Ile ci wskazuje wskazówka temperatury?
    2. Czy z nawiewów wylatywała szara gąbka na deskę?
    3. Czy jest różnica w temp powietrza jak zmieniasz ciepło zimno.

Ad.1) Jeśli pytasz po nagrzaniu, to jest sztywne 90, termostat sprawny, płyn niedawno wymieniony, chłodnica była też czyszczona z rok temu chyba.
    Ad.2) Już nie.. Ale dawno temu tak zparciała gąbka leciała praktycznie z każdego nawiewu, włącznie z podszybia. Dawno już nie widziałem "nowej", więc wyleciało wszystko? Możesz ten wątek rozwinąć, jeśli masz ku temu jakąś teorię :)
    Ad.3) Tak. Ustawione max ciepłe efekt - letnie. Przekręcam na max zimne efekt - zimne w ch...ś, z powrotem pokrętło na max ciepłe - efekt znowu letnie. Mało tego, ostatnio żona zauważyła, że jak włączy obieg zamknięty, to się szybciej nagrzewa wnętrze. (PS. Przypomina/albo informuje, że Audi jeździ głównie żona, a dla niej "nic nie stuka").

ociz napisał:
    Klapy po prostu dziurawe

Jarzabek666 napisał:
    Sito jak szwajcarski ser.

Jak pisałem wcześniej:
    mak_7 napisał:
    - Jeśli chodzi o klapę, to jak ostatnio w lecie rozkręcałem kokpit (mniejsza po co), to wszystko było OK.

Jednak skoro pojawiła się taka sugestia, to pytanie pomocnicze z mojej strony.
    Jak "głęboko" mam wejść w rozebranie tego kokpitu? Czy macie na myśli rozebranie tylko do momentu, kiedy widzę (mogę włożyć rękę) nawiewy? Czy może aż do momentu, kiedy nagrzewnica da się swobodnie wymienić? Jest to dość istotne, bo pierwsze to tylko kilka śrubek, a drugie połowa samochodu...

I od razu przechodzę do następnego:
    Jarzabek666 napisał:
    Autor pisze, że nagrzewnica droższa od auta?

Jarzabek666 napisał:
    Zamiast latem się tym zająć, gdzie robota dużo łatwiejsza i bardziej przyjemna, to sobie przypominają, jak dupa zmarznie. A niektórzy mechanicy doliczą większe koszty robocizny.

Sprostowanie: Chodziło mi właśnie o koszt wymiany, sama nagrzewnica około 100 zł, ale robocizna - dostałem informację, że 500+ i minimum pół dnia. A dlaczego nie zabrałem się szybciej? Ponieważ nie wiedziałem (i "trochę" dalej nie jestem pewien), co się dzieje. Jak pisałem wcześniej, to nie jest tak, że nie mam grzania, tylko powietrze jest "letnie". Szczegóły są na początku wątku.

Podsumowując jeszcze raz, dziękuję za ponowne zainteresowanie. Grzanie jest, ale "letnie", więc temat nie jest pilny. Niestety, nie mam tyle wolnego czasu i warunków, że kiedy tylko ktoś rzuci jakiś pomysł, to biegnę i rozkręcam auto, by to sprawdzić. Zbieram Wasze wskazówki. Szukam też sam własnych. Co mogę sam, to sprawdzę, jak tylko będę mógł się temu poświęcić.
    Więc @ociz @jarzabek666 i oczywiście każdy. Rozwińcie, jeśli macie chęć, lub podrzućcie jakieś linki, a zgłębię temat "dziurawych klap" i "rozbierania kokpitu". (Jak nie macie chęci, to i tak to zgłębię sam, hehe) + te zparciałe gąbki? Wydaje mi się, że tu może być w punkt.
    Plus w lecie zrobię (pisałem wyżej) mechaniczne czyszczenie nagrzewnicy, na pewno nie zaszkodzi.
  • #27 21113989
    mak_7
    Poziom 9  
    mechaniczne czyszczenie nagrzewnicy, wydmuchanie paprochów z nawiewu oraz kilkukrotna wymiana płynu w kródkim czasie wraz z odpowietrzeniem pomogla. (wymiana, bo były inne awarie :( )
    swoja droga w internecie bardzo czesto spotykałem się z informacja ze ten ukł. sam się odpowietrza. według mnie głupota lepiej zrobić to samemu niż "czekać".
    A i jeszcze aby szybciej było ciepło w kabinie przełączałrm na obieg zamknięty.
    Możliwe, że siedzi coś głębiej jak "dziurawe klapy", aby naprawić to grzanie na Piekło... jednak postanowiłem nie szukać teraz na siłe skoro grzanie jest już zadowalające. Jak bedzie konieczne to wróce do tematu, z tym co mi napisaliscie powinno wystarczyc by ogarnać. dzięki za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z układem ogrzewania w Audi A4 B5 1.9TDI z 1997 roku, gdzie użytkownik doświadcza letniego powietrza z nawiewu. Użytkownik poszukuje przyczyny nieszczelności, która mogłaby powodować mieszanie się zimnego powietrza z ciepłym. W odpowiedziach wskazano na możliwe miejsca nieszczelności, takie jak filtr kabinowy w podszybiu oraz klapy wentylacji. Użytkownik zauważył, że po wymianie płynu chłodniczego i mechanicznej konserwacji nagrzewnicy, problem częściowo ustąpił, ale nadal występują trudności z uzyskaniem odpowiedniej temperatury powietrza. Wskazano również na konieczność odpowietrzenia układu po wymianie płynu oraz na rolę czujników w systemie klimatyzacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA