Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podnośnik hydrauliczny 12t z lat 80-tych - jak prawidłowo złożyć? Zagadka zaworków i brak sprężyn

kameleon1983 12 Dec 2022 14:40 258 8
    kameleon1983
    Level 13  
    Witam.
    Posiadam ten o to podnośnik hydrauliczny, pochodzi z lat 80-tych, produkcja czeska, nie znalazłem do niego nigdzie schematu. Z racji tego, że ciekło z niego z każdej strony, powymieniałem wszystkie uszczelniacze no i zaczął się rebus w jego złożeniu. Posiada on 3 kulki (zaworki) i tak naprawdę żadnej sprężynki, wydaje mi się, że ktoś wcześniej musiał do niego zaglądać i takowe zgubił.
    Po zalaniu olejem podnośnik podnosi bardzo wolno i można ręką go wsunąć więc zakładam, że wina leży w zaworku, który nie domyka kanału.
    Tak to wygląda i tak był złożony jak go demontowałem (zdj).
    Kulka 2 i 3 wchodzi w kanał bardzo płytko i je zamyka w gnieździe po dokręceniu śrub i defacto nawet nie jest na wysokości kanału od pompki, więc ich zastosowanie w tym miejscu wydaje się bez sensu.
    Kulka 1 spoczywa swobodnie w swoim kanale i ma luz między czarną gumowaną podkładką.

Ktoś pomoże co tu może być nie tak?

Podnośnik hydrauliczny 12t z lat 80-tych - jak prawidłowo złożyć? Zagadka zaworków i brak sprężyn Podnośnik hydrauliczny 12t z lat 80-tych - jak prawidłowo złożyć? Zagadka zaworków i brak sprężyn Podnośnik hydrauliczny 12t z lat 80-tych - jak prawidłowo złożyć? Zagadka zaworków i brak sprężyn Podnośnik hydrauliczny 12t z lat 80-tych - jak prawidłowo złożyć? Zagadka zaworków i brak sprężyn
    kindlar
    Level 41  
    Ruch tłoczka do góry powinien otwierać możliwość zasysania oleju z zasobnika. Ruch na dół otwiera drogę oleju do siłownika po pokonaniu siły nacisku.
    ftp.kowal
    Level 36  
    Żadnych sprężynek nie powinno być. Jedna z kulek ma być włożona w gniazdo śruby do opuszczania. Sprawdź czy da radę wyciągnąć gniazdo spod pompki. I włożyć tam kulkę. Dodatkowo pomiędzy cylindrem pompki, a zaworkami powinien być filterek w postaci drobnego sitka.
    kameleon1983
    Level 13  
    ftp.kowal wrote:
    Żadnych sprężynek nie powinno być....

Da rade włożyć kulkę w gniazdo śruby do opuszczania. Gniazdo pod pompką nie jest demontowalne wydaje się, że to odlew aluminiowy.
    Kulka nr 1 normalnie mi wchodzi w to gniazdo od góry (niebieska strzałka) i ją w połowie przykrywa gumowana podkładka i na nią idzie cylinderek tłoczyska.
    W takim razie jak włożę jedną kulkę do gniazda opuszczania (ze zdj kulkę 2 lub kulkę 3) to jakie zadanie miały by mieć kulki w tych dwóch otworach co przykręca się te 2 śruby - powinny w ogóle być tam kulki czy nie? Bo na logikę nie spełniają one tam żadnego zadania.
    ftp.kowal
    Level 36  
    Sprawdź dokładnie to gniazdo powinno być demontowane. Bardzo często przy dokręcaniu pompki aluminium się roznosi i nie widać dokładnie miejsca łączenia. Ewentualnie dobra lampka i świeć w otwory szukając miejsca gdzie będzie przylgnia od kulki.
    kameleon1983
    Level 13  
    ftp.kowal wrote:
    Ewentualnie dobra lampka i świeć w otwory szukając miejsca gdzie będzie przylgnia od kulki.

Przylgnia jest w tym jednym miejscu w gnieździe pod pompką.
    Czyli wdg ciebie powinny być tylko 2 kulki? W miejscu 1 i 2?
    Co w takim razie ze śrubami znak "?" jaką one pełnią rolę? - są tylko zaślepkami?
    Podnośnik hydrauliczny 12t z lat 80-tych - jak prawidłowo złożyć? Zagadka zaworków i brak sprężyn
    ftp.kowal
    Level 36  
    Śruby najpewniej tylko jako zaślepienie otworu technologicznego. Kulki muszą być trzy. Dwie muszą być w gnieździe pod pompką. Jedna tak jak pokazałeś druga tak jakby pod spodem od dołu zaworka. Na ssaniu otwiera się ta widoczna od góry. Przy ruchu tłoczka w dół powinno ja docisnąć, a uchylić kulkę w otworze obok. Dlatego twierdzę, że to gniazdo powinno być demontowane. Chyba, że jakoś przez otwór od dołu idzie ja włożyć, ale wtedy nie zrobili by przylgni dla niej
    kameleon1983
    Level 13  
    dziekuję z twoje podpowiedzi.
    Gniazda nie mogłem w ogóle ruszyć. Złożyłem go na 2 kulkach (jedna przed śrubą do opuszczania a druga w gniazdo co rzekomo powinno być demontowalne). Zalałem olejem i podnosi. Więc ta 3cia kulka to nawet nie wiem czy powinna być.
    ftp.kowal
    Level 36  
    Bez tej trzeciej będziesz miał ciężko ciężar podnieść. Pod naporem olej będzie wracać do pompki i unosić tłoczek. Kulka blokowała by powrót oleju do pompki.