Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Hotpoint-Ariston LFT 216 A/HA - wyciek z płaszcza wodnego

Oelc 13 Dec 2022 02:41 408 7
    Oelc
    Level 2  
    Witam wszystkich,

pacjent:
    zmywarka Hotpoint Ariston LFT216A/HA
    COD.37464530100

Główny problem to wyciek wody z płaszcza wodnego przez otwór techniczny, drugi problem to proszek do zmywania wsypywany do pojemnika na sól.

Nie jestem pewna jak długo użytkownik zmywarki wsypywał proszek do zmywania do komory na sól, pod korkiem i w komorze było trochę tego proszku zbrylonego. Wygrzebałam ile się dało, na szczęście pod spodem było jeszcze trochę soli. Wypłukałam jak się dało przez otwór, którym wsypuje się sól i zasypałam soli pod korek. Wydawało się wszystko ok, ale tknęło mnie, żeby zajrzeć pod spód czy coś nie wycieka - i niestety cieknie - przy nabieraniu wody przez otwór techniczny płaszcza wodnego (tak jak na załączonym pod spodem filmie).

Dla pewności odkamieniłam płaszcz wody, ale nic to nie pomogło. Już raz ten płaszcz wymieniałam parę lat wstecz (wtedy to była awaria z błędem, ale nie byłam pewna czy zakamieniło się to kolanko na górze czy uszkodzony był przepływomierz), nie pamiętam jednak czy przy sprawnym cała woda ma iść do komory z solą czy też część wpada bezpośrednio do zmywarki.

I co teraz?

Czy według znawców tematu - to są dwa osobne problemy lub jeden wynika z drugiego - uszkodzony płaszcz, z którego woda strzyka na zewnątrz (do wymiany) i zapchany system zmiękczania wody (bądź sam elektrozawór, ale biorąc pod uwagę gapiostwo użytkownika lepiej wymienić całość) a może przyczyna tego wycieku jest całkiem gdzieś indziej?

Dodatkowo: które jeszcze elementy powinnam sprawdzić po tej wpadce z detergentem?

Proszę o pomoc i podpowiedź jak uratować zmywarkę.

Pozdrawiam,
    Dorota
    lukaszstp
    Level 2  
    Chętnie bym pomógł, ale piszę ponieważ mam dokładnie ten sam problem. Woda przez ten otwór technologiczny płaszcza wodnego wycieka i się zastanawiam czy da radę to ogarnąć na własną rękę czy nie pozostaje nic innego jak wymienić płaszcz na nowy. W innym wątku przeczytałem, że wypadł element zaślepiający ten otwór i to jest przyczyną, sorki nie pamiętam fachowej nazwy.
    Oelc
    Level 2  
    U mnie problemem był utrudniony przepływ wody przez żywicę/dalsze kanaliki, ale nie chciało mi się bawić w przepłukiwanie, zwłaszcza, że w zasobniku na sól był wcześniej ten nieszczęsny proszek do zmywania, więc wymieniłam zasobnik i teraz wszystko gra i buczy.

A jak u Ciebie cieknie woda z tego kolanka u góry? Stałym strumieniem czy przerywanym tak jak na moim filmiku? Jeżeli ciągłym, to obstawiałabym, że zakamienił się ten wężyk na górze (w kolanku), więc możesz próbować odkamieniać octem.
    lukaszstp
    Level 2  
    Dziś mam w planie zdemontować i przeczyscic płaszcz wodny. U mnie na początku ciekkomidentycznie jak u Ciebie i sądziłem że uszczelka puściła przy wejściu płaszcza do samej zmywarki, po tym zabiegu cieknie dużo słabiej, ale mimo wszystko coś tam zawsze po każdym myciu woda pocieknie i to dokładnie przez ten otwór technologiczny. Zobaczymy czy samo czyszczenie tu pomoże.
    Oelc
    Level 2  
    Jeżeli jesteś pewien, że woda wpływa do płaszcza jednostajnym strumieniem (przepływomierz obraca się płynnie), to może to być problem podobny do mojego (utrudniony przepływ przez system zmiękczający wodę) albo jakiś problem w okolicach elektrozaworu. Zwróć uwagę jak na moim filmiku widać, że elektrozawór na wypływie wody z płaszcza zamyka się i otwiera (widać jak poziom wody się chwieje w tym zbiorniczku nad elektrozaworem i jak malutko wody tam wpływa) i tak non stop - a ten elektrozawór powinien być otwarty, żeby cała woda mogła przepłynąć przez żywicę, tak jak na poniższym filmiku po naprawie:

lukaszstp
    Level 2  
    U mnie to wygląda tak, czy to potwierdza Twoje przypuszczenia?

Dodano po 3 [godziny] 33 [minuty]:

Działa! Tzn nie cieknie! Po kolei:
    Odkręciłem płaszcz wodny i go przeczyscilem myjka parowa.
    Odkręciłem,wyjąłem i również przeczyscilem zbiorniczek na sól.
    Odpisałem wezyk od zbiorniczka na sól i okazało się że jest cały zatkany, jak i wejście do komory zmywarki, całe zatkane. Po przeczyszczeniu wężyka i wlotu do komory zmywarki zacząłem wszystko składać. Po dwukrotnym teście nie pociekła ani kropelka.
    Spostrzeżenie, woda do płaszcza wody nie dostaje się u góry jak u Ciebie na filmiku i w sumie u mnie. Po wyczyszczeniu tych elementów, woda nie spływa tam z góry i nie dostaje się już do tego bocznego kanalika z którego tak ciekło. Myślę że jak powtórzysz moja procedurę to powinno pomóc. Tyle mojej wiedzy laika w temacie😁 Powodzenia! Jak coś to mogę wrzucić filmik.
    Oelc
    Level 2  
    Super, brawo! Ja swój problem rozwiązałam wymieniając pojemnik na sól (ale to dlatego, że zmywarka miała też inne perypetie) i też wszystko gra i buczy tak jak powinno.
    lukaszstp
    Level 2  
    Lux. To rok zamykamy ze sprawnym sprzętem 😁👍