kkas12 wrote:gimak wrote:Twa zgoda do niczego potrzebna mi nie jest.Nie zgadzam się z tak jednoznacznie określonym kierunkiem prądu w wężu elastycznym...
Ja sobie doskonale zdaję z tego sprawę, ale ten wpis potwierdza to co napisałem - moje musi być na wierzchu.
kkas12 wrote:Chcecie normy naprawiać?
Naprawiajcie, ale wykonując miejscowe połączenia wyrównawcze, których żadna norma w kuchni znajdującej się w mieszkaniu nie przewiduje.
Niech nosi owa "naprawa" przynajmniej znamiona fachowości a nie radosnej twórczości elektryki alternatywnej.
Tylko do szanownego kolegi nie dociera to, że to czy się to koledze podoba czy nie, takie połączenie wyrównawcze fizycznie jest i to prawdopodobnie zgodnie z obowiązującymi normami. Jest w postaci elastycznego przewodzącego węża łączącego kuchenkę z rurą gazową. Tylko, że ten wąż z jakichś powodów prawdopodobnie nie spełniał założonych norm i w sytuacji podbramkowej jaka tu zaistniała omal nie doprowadził do tragedii, dobrze że to tak szczęśliwie się skończyło. Pytanie ile takich węży jest już zamontowanych i stanowią ukrytą bombę z opóźnionym zapłonem. Proponowany bajpas, może temu zapobiec, ale to nie mieści się w wyobraźni nie tylko autora cytowanego postu. Nasuwa się również pytanie, ile pożarów już z powodu takich felernych węży elastycznych zaistniało, bo jestem pewien, że nie jest to jednostkowy przypadek. Jest takie powiedzenie, że za dużo grzybów w barszczu, jest szkodliwe. W tym przypadku tym szkodliwym grzybem jest ten elastyczny przewodzący wąż, jako połączenie wyrównawcze i rura gazowa z połączeniem wyrównawczym w piwnicy, nie posiadające oczekiwanej przewodności. Gdyby wąż był nie przewodzący to nie doszłoby to tej sytuacji. Tak samo, gdyby rura gazowa i połączenie wyrównawcze w piwnicy miały odpowiednią przewodność, to też do tej sytuacji by nie doszło, bo prąd spłynąłby rurą do piwnicy i dalej przez połączenie wyrównawcze, a nie pchał się przez wąż elastyczny do kuchenki gazowej.
Stawia Kolega pytanie - "Chcecie normy naprawiać?". Nie, nie mamy takiej mocy sprawczej, ale wskazane byłoby, żeby tą sytuację pod lupę wzięli ci co to moc sprawczą mają i poprawili w odpowiedniej normie zapis, że ten przedmiotowy wąż elastyczny ma być nieprzewodzący, wtedy podobne sytuacje nie będą miały miejsca.