Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel MPD-300 - lokalizacja anteny 433MHz na płytce i wyprowadzenie na zewnątrz czujki

lmax 14 Dec 2022 13:31 324 16
Optex
    lmax
    Level 10  
    Witam serdecznie kolegów.
    Czy ktoś może wskazać gdzie na płytce czujki bezprzewodowej MPD-300 znajduje się antena 433 MHz. Mam sygnał na poziomie 33% - 36% i zdarzają się przerwy w komunikacji. Chciałbym wyprowadzić antenę na zewnątrz czujki, może coś się polepszy. Poniżej zdjęcia płytki czujki:
    Satel MPD-300 - lokalizacja anteny 433MHz na płytce i wyprowadzenie na zewnątrz czujki Satel MPD-300 - lokalizacja anteny 433MHz na płytce i wyprowadzenie na zewnątrz czujki
  • Optex
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Te ścieżki pod napisem "Satel" to antena.

Satel MPD-300 - lokalizacja anteny 433MHz na płytce i wyprowadzenie na zewnątrz czujki
  • Optex
    lmax
    Level 10  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem. Miałem właśnie obawy czy nie pogorszę sprawy dołożeniem "anteny". Biorąc pod uwagę łatwość modyfikacji i tak to pewnie sprawdzę. Jak się nie sprawdzi to wylutuję i tyle.
    Czy jest jakiś mądrzejszy sposób na polepszenie komunikacji (nie chodzi mi o retransmiter Satela)?
    tomaszns
    Level 12  
    Zgadzam się z kolegą @bhtom , 433 MHz to niestety nie za bardzo udane rozwiązanie, możesz jeszcze zastosować retransmiter sygnału radiowego MRU-300.
    lmax
    Level 10  
    Jak po stronie odbiornika wydłużyć antenę? (Perfecta 32 WRL)
    Centrali nie ruszę ale może przewód antenowy przerzucę za ścianę to będzie o jedną ścianę mniej. Czujka MPD-300 (jedyna bezprzewodowa w systemie, jest jeszcze manipulator ale jako dodatkowy i działa bez zarzutów) jest zamontowana w garażu poza domem. Garaż jest z blachy oddalony około 20 metrów od domu. Do centrali jest do pokonania jedna ściana zewnętrzna domu z ociepleniem i w środku ściana działowa, przez którą bez problemu mogę przeprowadzić przewód. Mogę dodać, że manipulator bezprzewodowy jest za tą ścianą działową i poziom sygnału jest na 99%. Obecnie sygnał z MPD-300 to 31%, wczoraj zaobserwowałem, że było tylko 9%, a pomimo to centrala nie raportowała utraty łączności. Wnioskuję, że problem z utratą łączności (średnio 2 w tygodniu) nie leży w niskim poziomie sygnału tylko... no właśnie?
    bezpiecznykrakow

Level 18  
    bhtom wrote:
    Możesz spróbować wydłużyć antenę po stronie odbiornika, a nie w czujkach...

Jak wydłużyć? Długość anteny wynika wprost z długości fali (czyli pośrednio częstotliwości)
    lmax
    Level 10  
    Pytając jak wydłużyć, miałem na myśli raczej sposób i miejsce podłączenia, przylutowania. Może zewnętrzna antena 433 MHz taka jak do pilotów bramowych? Satel MPD-300 - lokalizacja anteny 433MHz na płytce i wyprowadzenie na zewnątrz czujki Satel MPD-300 - lokalizacja anteny 433MHz na płytce i wyprowadzenie na zewnątrz czujki
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

bezpiecznykrakow wrote:
    Jak wydłużyć?

Ja "walczę" z bezprzewodówką Micry Satel-a od ładnych kilku lat. Korzystam z modułu MCU w którym jest wyprowadzona "antena" w postaci pojedyńczego przewodu. Mam kilka czujek w linii prostej około 5 metrów od MCU, ale na innej kondygnacji, dzieli je jeden strop i jedna ściana. To jest totalna loteria, a w zasadzie była, bo ostatnio się trochę uspokoiło. Oczywiście chodzi o notoryczne utraty łączności z centralą. Najbardziej upierdliwa jest czujka dymu MSD-300. Przedłużałem antenę MCU o kilka, kilkadziesiąt cm, pomagało na krótko...
    Poprawiło się dopiero jak wpadłem na pomysł (może głupi :) ) aby do końca anteny modułu MCU podłączyć wolną żyłę przewodu YTDY najdalszej od centrali, przewodowej czujki (najdłuższy przewód).

Pozdrawiam.
    Ture11
    Level 38  
    bhtom wrote:
    Najbardziej upierdliwa jest czujka dymu MSD-300. Przedłużałem antenę MCU o kilka, kilkadziesiąt cm, pomagało na krótko...

A czy tam najnowszy firmware do centrali nie polepszał trochę sprawy?

Ture11
    Level 38  
    bhtom wrote:
    Niestety nie wiem, gdyż ja mam Versę... Wszystko aktualizuję na bieżąco.

A, wybacz :D Mylicie mi się.
    lmax
    Level 10  
    Po aktualizacji firmware Perfecty zasięg skoczył o 10 punktów procentowych w górę (było 33-36% jest 43-44%). No chyba, że to zbieg okoliczności i pogoda sprzyja komunikacji 433 MHz :)
    Na ten moment porzucam pomysł z ingerencją w anteny.
  • Helpful post
    Alpha
    Level 24  
    Kilka lat temu wprowadziłem ten pomysł w życie, w tej samej czujce (choć wtedy Satel stosował lutowane anteny paskowe, teraz widze wprowadził oszczędności). Czujka też znajduje się w blaszanym garażu, kilkanaście metrów + dwie ściany od centrali Perfecta WRL. Wyjściowo sygnał był na poziomie 29% i przychodziły regularne informacje o zerwaniu połączenia. Po zabiegu, czyli odlutowaniu fabrycznej anteny i dolutowaniu antenki GSM na magnesie (będącej na podorędziu), mimo niedopasowania falowego, sygnał skoczył na 54%.
    Satel MPD-300 - lokalizacja anteny 433MHz na płytce i wyprowadzenie na zewnątrz czujki Satel MPD-300 - lokalizacja anteny 433MHz na płytce i wyprowadzenie na zewnątrz czujki
    Miejsce dolutowania przewodu gorącego oraz ekranu widoczne na zdjęciach.
    lmax
    Level 10  
    No to dobre wieści :) Wprawdzie, jak już pisałem, po aktualizacji komunikacja się polepszyła ale spróbuję jeszcze z upgradem anteny. Ten ekran koncentryka, jak dobrze widzę, podpiąłeś po środkową nóżkę od sabotażu? W mojej czujce antena jest w wersji na płytce. Gdzie się wpiąć z rdzeniem w żółte czy w czerwone? Satel MPD-300 - lokalizacja anteny 433MHz na płytce i wyprowadzenie na zewnątrz czujki
    Alpha
    Level 24  
    lmax wrote:
    Ten ekran koncentryka, jak dobrze widzę, podpiąłeś po środkową nóżkę od sabotażu?
    Gdzie się wpiąć z rdzeniem w żółte czy w czerwone?

U mnie na środkowej nóżce mikroprzełącznika jest masa, przypuszczam, że u Ciebie będzie tak samo.
    Wepnij się przy czerwonym, ale ja bym to zrobił wyżej, u samego wyjścia nadajnika, przy tym ostatnim elemencie SMD. Na razie możesz wypróbować bez cięcia ścieżek, ale docelowo obie anteny raczej nie powinny pracować równolegle.