Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wspawany grzejnik do pionu prawie nie grzeje.

pawellomati 14 Dec 2022 18:10 294 23
    pawellomati
    Level 4  
    Mieszkam w bloku. 4 piętro. W wakacje robiłem remont i do rur w pionie podłączyłem(hydraulik wspawał) kaloryfer łazienkowy. Rury gorące, odpowietrzone. Kaloryfer chłodny i odpowietrzony. Jedynie parzy przy niklowanym kolanku przy zaworze. Woda wypływa z odpowietrznika letnia.
    Wspawany grzejnik do pionu prawie nie grzeje. Wspawany grzejnik do pionu prawie nie grzeje. Wspawany grzejnik do pionu prawie nie grzeje.
    trojan 12
    Level 38  
    Hm, hm... Hydraulik?
    Nie jestem pewien jak ten jest robiony grzejnik (jest tego sporo typów) ale do takiego stosuje się zasilanie krzyżowe chcąc żeby grzały.
    Są wloty od góry? Zasilanie idzie od góry a na dole po przekątnej idzie odpływ.
    Kolega wrzuci zdjęcie całości.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Czy ten grzejnik był fabrycznie dostosowany do takiego podłączenia, jak na zdjęciu (zarówno zasilanie, jak i powrót na dole)? Jeśli tak, to czy producent nie określił, z ktorej strony ma być zasilanie, a z ktorej powrót? Te grzejniki drabinkowe są różne. Ten objaw (ledwo letnia woda wypływająca z odpowietrznika) wskazuje na to, że jest słaby przepływ przez grzejnik (tak słaby, że woda grzewcza natychmiast stygnie i kaloryfer nie grzeje). Na początek warto też sprawdzić zawór termostatyczny. Jeśli jest z nastawą wstępną (na ogół tak jest), to można ją sprawdzic po zdjęciu głowicy i zwiększyć jej ustawienie (w zaworach danfoss nie wymaga to żadnych narzędzi - czasem kombinerek, Herz wymaga specjalnego kluczyka, podobnie Honeywell). Czy ta letnia wyda wypływa z odpwietrznika umieszczonego na tym grzejniku, czy na pionie (na zdjęciu widzę odpowietrznik pionu - tam była "świeca")?Czy w samym grzejniku jest odpowietrznik? Czy zawór na powrocie jest całkowicie odkręcony? Jeśli to jest w Krakowie - zwłaszcza w okolicy osiedla Ugorek, to mogę wpaść i zobaczyć.
    pawellomati
    Level 4  
    Zasilanie i odpływ tego kaloryfera łazienkowego tylko na dole jak na zdjęciu. Na świecach jest odpowietrznik i na łazienkowym też. Po zdjęciu głowicy też nie grzeje. Tak, letnia woda wypływa z odpowietrznika na kaloryferze łazienkowym. Zawór powrotny całkowicie odkręcony. Uć.
    trojan 12
    Level 38  
    Na górze nie ma gwintów na przyłącza?
    W takim razie jedno jest zasilanie drugie powrót.
    Na pudełku było narysowane jak montować, jak nie masz wycieczka do sklepu i zrobić zdjęcie.
    PchlaW81
    Level 23  
    Sprawdzić nastawę wstępną jak użytownik wyżej pisze.
    A co na to ten "hydraulik"? Czasem warto zadzwonić, bo ktoś bardziej może być zły, że się go nie poinformowało, że coś nie działa po jego robocie aniżeli by mruczał pod nosem ze źle zrobił i się ma pretensje
    pawellomati
    Level 4  
    w czymś to pomoże? Hydraulik zgon - Covid. Wiem bo to znajomek znajomka. Jak podłączał to woda leciała. Może takie jest ciśnienie i nie będzie działać. Może tak być?
    Wspawany grzejnik do pionu prawie nie grzeje. Wspawany grzejnik do pionu prawie nie grzeje.
    Pan.Kropa
    Level 30  
    A próbowałeś naciskać ten bolec w zaworze? Może on jest zastany i blokuje przepływ? Popróbuj go ponaciskać.
    pawellomati
    Level 4  
    Chodzi bez problemów.
    GBW
    Level 30  
    Jeżeli tam jest zrobione ogrzewanie na zasadzie grubej rury i cienkiej powrotnej to ten grzejnik nie będzie pracował poprawnie.
    pawellomati
    Level 4  
    Możesz to wyjaśnić? Rurki które wspawywał miały tą samą średnicę.
    Jarzabek666
    Level 38  
    A sprawdzałeś czy z lewej strony pod zaślepką jest otworzony zawór? Może hydraulik zapomniał odkręcić zaworek. Tym bardziej że lewy piszesz jest zimny.
    pawellomati
    Level 4  
    Chodzi o zawór na powrocie? Jest otwarty.

Dodano po 1 [minuty]:

Mam wrażenie, jakby ciśnienie na wlocie było za niskie. Przykręcenie powrotu całkowicie wyziębia kaloryfer.
    GBW
    Level 30  
    pawellomati wrote:
    Możesz to wyjaśnić? Rurki które wspawywał miały tą samą średnicę.
    Chodzi o te rurki do których został wspawany grzejnik, pierwsze zdjęcie.
    pawellomati
    Level 4  
    Świece mają ten sam rozmiar.
    GBW
    Level 30  
    Przecież tam nie ma zasilania ani powrotu, to nie jest żaden pion tylko jeden wielki grzejnik na 4 piętra . Na ostatnim piętrze to nie ma prawa zadziałać.
    pawellomati
    Level 4  
    Hydraulik mówił, że to będzie działać i że montował już wcześniej.
    GBW
    Level 30  
    Na dolnych piętrach tak ale nie na ostatnim.
    Maverick73
    Level 30  
    Mnie to wygląda ze trzpień w zaworze za mało wystaje czyli jest za bardzo przy kryzowany. Tam się powinno kręcić śrubą i powinny być jakieś oznaczenia N lub numery ... przekręcić. U góry w zaworze na korpusie jest kreska odnośna nastawy kryzy w zaworze (widać ja na fotografii).

Wspawany grzejnik do pionu prawie nie grzeje.
    gimak
    Level 40  
    Wg mnie, albo grzejnik drabinkowy jest źle podłączony - zamienione zasilanie z powrotem, co sygnalizował kolega Zbigniew Rusek, albo prawie cały przepływ wody przechodzi przez tą grubą rurę widoczną na pierwszym zdjęciu w pierwszym poście (ona pełni rolę grzejnika i prawdopodobnie równolegle do niej wpięty jest grzejnik drabinkowy), bo tam ma łatwiej. W tym drugim przypadku należałoby zdławić przepływ przez tą grubą rurę, ale prawdopodobnie nie ma takiej możliwości - brak zaworów.
    GBW
    Level 30  
    Pozbycie się zaworów coś może poprawić , ale rewelacji nie będzie.
    Inkwizycja
    Level 29  
    Zdjęcie z postu 17 wyjaśnia wszystko. Układ świecowy, te 2 grube rury to jest taki wielki grzejnik. Spinka bez zaworu wymusza przez niego przepływ bo inaczej to by nie grzał. To co zrobił hydraulik to partyzantka i nie powinna mieć w ogóle miejsca. Teoretycznie jak pisze GBW pozbycie się zaworów (oporów) może pomóc ( nie sadzę). Woda popłynie tam gdzie ma najmniejszy opór, a ma przez tą rurę co robi za spinkę.