Witam, wymieniłem alternator Ford mondeo mk5 2.0 tdci 210KM Vignale i pokazuje często błąd ładowania, zmierzyłem ładowanie i teraz jest od 13.6 do 15.6 V. Co z tym fantem można zrobić i włącza się wentylator nawet gdy jest zimny. Dziękuję za podpowiedz
W Fordzie jest "inteligentny" system ładowania i napięcie może wahać się w takich granicach, wiele zależy od stanu akumulatora, od przeliczenia sobie jego stanu w komputerze samochodu. Po wymianie też pokazuje błędy ? i Czy ten altek był nowy czy robiony ?
Co do wentylatora, hym ... , klimatronik włączony też powoduje uruchomienie wentylatora bezpośrednio po zapłonie.
Uszkodzony czujnik temperatury może dawać takie objawy. Czasami odczyt parametrów z czujnika rozwiązuje wiele nieścisłości.
Na starym alternatorze nie pokazywał tego błędu tylko w ostatnich minutach jak już bateria padała wszedł system awaryjny i potem
aku naładowałem odpalił i za moment znów tryb awaryjny się pokazał zmierzyłem miernikiem i było bardzo słabe ładowanie falował od 12 do 11 i 13V.wykrecilem alternator kupiłem regulator napięcia założyłem ale nic się nie poprawiło. Znalazłem na ogłoszeniu po regeneracji identyczne parametry założyłem jeżdżę już trzy miesiące tak ale ciągle błąd ładowania. Pojechałem do mechanika podjął pod kompa i mówił, że za wysokie ładowanie i faluje pomiędzy 13 V a 15.5 powiedział że to wina alternatora
Tak jak wcześniej pisałem, w Fordach mamy "Inteligentny" system ładowania akumulatora który nadzoruje ładowanie zależnie od ustawień BMS, przeliczanych sobie stan aku, stan odbioru prądu przez auto i innych sobie wiadomych cudów . Czasami może być i ponad 15V, ale z reguły nie przekracza 15,2-15,5V a czasami może być w okolicach 13V. Często regenerowane alternatory są źle zrobione, bo trafiają się regulatory, które po prostu nie działają. Zresztą nie jest łatwo dobrze zrobić regenerację tych alternatorów ze względu właśnie na regulatory. Alternator jest sterowany sygnałem PWM i często jak są problemy z wtyczkami przy nich to zaczyna też być problem z ładowaniem.
Sprawdź dokładnie wtyk przy alternatorze, jak jest jak to dobrze przeglądnąć wiązkę, stan czujnika BMS przy klemie (przewód cienki dopinany) i jak możesz to stan akumulatora na mierniku oporowym.
Nic sie nie stanie.
Jak masz nowy akumulator to zrób reset BMS, na próbę odepnij przewód kontroli BMS - ten przy aku i po odpięciu tego przewodu powinno być stałe ładowanie na poziomie 14,7V. Jezeli nie ma stałego ładowania to szukaj w altku lub jego sterowaniu. Zdarza się też uszkodzenie samego sterowania alternatorem, nie jest częste, ale ....
Jutro odepnę ten przewód bms zobaczę czy coś się zmieni, na nowym aku robiłem dzisiaj reset bms ale nie pomogło, ja mieszkam w Niemczech i chce na świętach do Polski jechać za tydzień, tylko się obawiam żeby się nic nie stało choć już tak jeżdżę od trzech miesięcy, tylko do Polski mam 1100km nie wiem czy taks długa jazda nie zaszkodzi. Dziękuję za porady
Dziękuję za podpowiedź, kupiłem używany alternator Ford mondeo mk5 2.0 tdci 210KM po wypadku ładowanie alternatora jest teraz stabilne cały czas 15,20V, nie wiem czy to za dużo? Ale kontrolka ładowania nadal się pokazuje i znika. Czy należy teraz skasować interfejsem ten błąd? Bo resetuje BMS manualnie bez kompa ale nie pomaga.
kupiłem używany alternator Ford mondeo mk5 2.0 tdci 210KM po wypadku ładowanie alternatora jest teraz stabilne cały czas 15,20V, nie wiem czy to za dużo? Ale kontrolka ładowania nadal się pokazuje i znika.
Jak było źle tak dalej jest źle.
Błąd należy skasować testerem.
Robiłem kiedyś identyczny przypadek, ładowanie cały czas falowało od 13 do 15 V. W "serwisie" alternatorów wymienili alternator na nowy (zregenerowany) i tak klienta wypuścili bo nie wiedzieli co jest. Wszystkie ich czary zawodziły. Usterka tkwiła w zardzewiałym kabeloczku przyłączanym do śruby alternatora. Dokładne wyczyszczenie powierzchni stykowych załątwiło temat.
Ładowanie się ustabilizowało pokazuje 15.20V i nie wiem czy to jest dobre ładowanie czy za duże przy obciążeniu klimy i świateł podgrzewanie siedzeń na wolnych obrotach jest 15.10V