logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odrębne zasilanie fotokomórek bramy rolowanej na sterowniku Elmes ST100HS

kamik90 17 Gru 2022 16:23 474 7
  • #1 20339562
    kamik90
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Potrzebuję pomocy przy zasileniu fotokomórek do bramy rolowanej, którą kupiłem i otrzymałem ze sterownikiem Elmes ST100HS. Niby fajny sterownik obsługuje fotokomórki tylko nie ma dla nich zasilania.
    Jak by ktoś znał jakiś inny sterownik z zasilaniem na foto i wyjściem otwórz/zamknij na osobnych zaciskach byłbym wdzięczny.
    A wracając do tematu to na początku zasilanie zasilacza 12V który zasila fotokomórki podłączyłem pod przewód fazowy (zamykaj) idący od sterownika do silnika bramy. No i wychodzi na to że jakby prąd na fotokomórki dochodził za późno. Brama rusza i zatrzymuje się. Schemat mojego podłączenia
    Odrębne zasilanie fotokomórek bramy rolowanej na sterowniku Elmes ST100HS
    A to mój sterownik
    Odrębne zasilanie fotokomórek bramy rolowanej na sterowniku Elmes ST100HS
    Teraz zrobiłem tak, że zasilacz na stałe w gniazdko no i zasilenie fotokomórek jest cały czas.
    Tylko że jak chodzę przez otwartą bramę to za każdym razem tyka przekaźnik fotokomórki. No i pewnie skracam ich żywotność przy stałym podłączeniu.
    Jak to zrobić żeby foto zasilić tylko w czasie zamykania? Żeby foto dostały pierwsze zasilanie, a później silnik.
  • Pomocny post
    #3 20340523
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3602
    Takie działania może i skraca żywotność przekaźnika ale przy wytrzymałości przekaźników liczonej w setkach tysięcy przełączen musiałbyś przechodzić przez światło fotek co minutę przez kilka lat dzien i noc - dużo prędzej pada elektronika.
    W większości napędów fotki właśnie są na stałe zasilane - to ich normalny tryb pracy i nie ma napędów z osobnym wyjściem zasilania dla zamykana i otwierania. Owszem, są rzadkie napędy, które wyłączają zasilanie fotek ale robią to na obu kierunkach pracy i idzie wtedy bardziej o oszczędzanie prądu (tryb standby - jeśli np brama jest zasilana z solarów) niż o oszczędzanie fotek.
    Cytat:
    No i wychodzi na to że jakby prąd na fotokomórki dochodził za późno. Brama rusza i zatrzymuje się. Schemat mojego podłączenia

Owszem - zanim zasilacz wystartuje, mija kilka dziesiątych sekundy, centralka włącza jazdę i zaczyna wykrywanie fotek w setnych sekundy - z tym zasilaczem nic nie zdziałasz.
    Na upartego możesz spróbować wymodzić albo przerobić fabryczny prosty zasilaczyk z małym transformatorem (kilka watów, fotki pobierają dosłownie miliampery i 1A im niepotrzebny) dając mniejszy od fabrycznego kondensator filtrujący o pojemności kilkunastu-kilkudziesięciu miF - powinien szybciej dać wymagane napięcie i może zadziała.
    Jest do zrobienia zewnętrzne sterowanie radiowe, które najpierw odpali zasilanie fotek a potem uruchomi centralkę ale będzie to 3x więcej kosztować od wymiany fotek nawet co 3 lata - a raczej dłużej pożyją.
  • #4 20340712
    kamik90
    Poziom 5  
    To może porostu kupię mniejszy zasilacz i zostawię tak jak jest z stałym zasilaniem.
    Ten akurat miałem został mi z domofonu.
    Może zaproponujesz jaki ..?
  • Pomocny post
    #5 20340988
    kotbury
    Jak najmniejszy, jeśli siedzi razem z centralką i nie potrzebuje wtyczki - np. taki : https://www.redled.pl/zasilacz-mini-6w-12v-p-251.html
  • #6 20341484
    kamik90
    Poziom 5  
    A jeszcze może pomogłbyś ogarnąć temat pilotów. Bramę wjazdową mam na napędzie bft no a garaż na tym elmes. Chciałbym żeby to chodziło na pilocie bft. Nie wiem czy dobrze kompinuje... dokupić radioodbiornik bft i podłączyć pod zaciski otwórz/zamknij?

https://allegro.pl/oferta/radioodbiornik-do-bft-mitto-kod-zmienny-433-92-mhz-8872535137
  • Pomocny post
    #7 20341693
    kotbury
    W miarę dobrze, ale ten Elmes ma osobne zaciski Otwórz i Zamknij. Otwieranie sekwencyjne krok po kroku jednym przyciskiem jest dostępne jedynie z pilota (zacisku do przycisku nie ma).
    Więc albo kupisz odbiornik do Mitto dwukanałowy, ale do tego musisz mieć czteroprzyciskowego pilota Mitto i dwa przyciski poświęcisz osobno na otwieranie i zamykanie Elmesa, albo zrobisz protezę tzn poświęcisz jednego z pilotów Elmesa i styk zwierny odbiornika Mitto/Proxima podlutujesz do mikroprzełącznika w pilocie Elmes.
    Prościej (i taniej, bo odbiornik firmowy Elmes jest tani, piloty też) będzie w drugą stronę-do napędu BFT podłączyć odbiornik Elmesa.
  • #8 20363523
    kamik90
    Poziom 5  
    Zostałem przy stałym zasileniu na fotokomórki bezpośrednio z zasilacza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w zasileniu fotokomórek do bramy rolowanej z kontrolerem Elmes ST100HS, który nie zapewniał zasilania dla tych komponentów. Początkowo podłączył zasilacz 12V do przewodu fazowego, co powodowało opóźnienia w zasilaniu fotokomórek. Po zmianie na stałe zasilanie z gniazdka, zauważył, że przekaźnik fotokomórek tyka przy przechodzeniu przez otwartą bramę. Użytkownicy zasugerowali, aby zainwestować w mniejszy zasilacz, a także omówili możliwość integracji pilota BFT z systemem Elmes, wskazując na różne opcje podłączenia. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na stałe zasilenie fotokomórek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA