Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Układ sterownika lampek choinkowych - nieznana wartość rezystora

MES Mariusz 17 Dec 2022 16:55 519 10
    MES Mariusz
    Level 36  
    Witam.

Sezon na "napraw mi lampki" uważam za rozpoczęty...

Układ jak na zdjęciu:

Mechanicznie jedno z wyprowadzeń poniższego rezystora zapadło się (oderwał się pad od pola miedzi):

Problem w tym, że po naprawie, sterownik wciąż nie działa.

W dodatku dla tego rezystora, po wypięciu go z obwodu miernik zwraca wartość 154 kΩ co jest w kolizji z kodem paskowym nawet, gdy nie widać trzeciego paska.

Najgorsze, że nie ma właśnie tego trzeciego, trudno więc zgadnąć rząd wielkości. Na oko wygląda jak biały, ale to dawałoby absurdalną wartość 10 GΩ.

Zamontowany jest w tym miejscu:

Ktoś wie, jaki tu powinien być faktycznie rezystor?
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    To ograniczenie prądu w dodatniej linii zasilającej, teoretycznie około 100k powinno być ok. Jakie jest napięcie w obecnym stanie na kondensatorze elektrolitycznym?
    dioda1000
    Level 28  
    78db78 wrote:
    Taki masz sterownik?
    nie do końca :(

78db78
    Level 42  
    dioda1000 wrote:
    78db78 wrote:
    Taki masz sterownik?
    nie do końca :(

na schemacie ktoś błędnie narysował tranzystory zamiast tyrystory.

Dodano po 5 [minuty]:

Masz tam 2MΩ czyli ten drugi 150kΩ, do mnie to przychodzą , żeby ten sterownik ominąć aby nie mrygało po oczach.
    MES Mariusz
    Level 36  
    ArturAVS wrote:
    To ograniczenie prądu w dodatniej linii zasilającej, teoretycznie około 100k powinno być ok. Jakie jest napięcie w obecnym stanie na kondensatorze elektrolitycznym?

Napięcie na elektrolicie 4V.

Dodano po 11 [minuty]:

dioda1000 wrote:
    78db78 wrote:
    Taki masz sterownik?

Jeśli noga numer 3 jest gate-m to ja mam gete-y wypuszczone na kable...

Może ktoś próbował wymieniać te tyrystory i nie zauważył, że oryginały były włożone w płytkę nieco figlarnie (np. noga 2 i 3 były zamienione miejscami? Gdzieś taki dziwny montaż tych tyrystorów na innym sterowniku lampek widziałem. Ktoś wymieniał i wludował jeden do jeden, tak jak logika wskazuje. Możliwe...
    ArturAVS
    Na 99% masz usmażony układ sterownika (to coś zalane czarną żywicą), możesz spróbować podmienić ten rezystor na np. 100k.
    MES Mariusz
    Level 36  
    ArturAVS wrote:
    Na 99% masz usmażony układ sterownika (to coś zalane czarną żywicą), możesz spróbować podmienić ten rezystor na np. 100k.

Tyle, że jak pomijam sterownik, to i tak żaden z obwodów lampek nie świeci.

Dziwna sprawa.
    ArturAVS
    Takie zmostkowanie jak pokazałeś powinno zaświecić wszystkie lampki. Wniosek jaki się nasuwa; uszkodzony mostek prostowniczy lub same lampki, ewentualnie przewody.
    Citizen75
    Level 20  
    78db78 wrote:
    na schemacie ktoś błędnie narysował tranzystory zamiast tyrystory.

Taki jest poziom wiedzy współczesnych elektroników.
    onoff
    Level 11  
    MES Mariusz wrote:

Tyle, że jak pomijam sterownik, to i tak żaden z obwodów lampek nie świeci.
    Dziwna sprawa.

Miałem podobny problem. U mnie co prawda są nieco inne napięcia, ale ten "sterownik" prawdopodobnie identyczny, bo widziałem go w necie na praktycznie wszystkich schematach mrygających lampek made in PRC (symbol wśród datasheets QD0056C). Swego czasu bywał stosowany w światłach dyskotekowych. Jeśli zasilanie lampek masz bezpośrednio z 230V, to uszkodzony rezystor miał pewnie 100k. Choć na schemacie jest 200k, to wartość tego rezystora nie jest krytyczna.

Ja dla odmiany usmażyłem ten sterowniczek z powodu zwarcia w linii z lampkami. Wynikło to z tego, że w lampkach, z których wychodzą 3 przewody, 2 z nich są połączone luźnymi blaszkami na styk (nie zrobię fotki, bo lampki już wiszą :) . Przy wymianie żaróweczki (4x10mm z gołymi drucikami, 2.4V), taką blaszkę niejako przepchnąłem na drugą stronę i wystąpiło zwarcie => poległ sterownik, tyrystorek przetrwał :)

Schemat łańcucha w moich światełkach. Co prawda u mnie układ jest zasilany z 24Vac, ale rozwiązania na 230V są identyczne.
    Polecam sprawdzenie żaróweczek (bo składa się to z kilku szeregów lampek) i tych nieszczęsnych łączeń w oprawkach żaróweczek, do których przychodzą więcej niż 2 przewody. Wystarczy, że w żaróweczce, do której wchodzi COM (u mnie jest to 18-ta żarówka od strony sterownika) to połączenie jest przerwane i cały łańcuch nie świeci.
    Schemat jest powiedzmy "montażowy", czytać go należy od lewej do prawej, od góry do dołu. Wejście sterownika w prawym dolnym rogu, koniec łańcucha w lewym górnym. Dobrej zabawy :)