Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Łączenie pieca na paliwo stałe z kotłownią gazową - Wymiennik Biawar OW-E 120.12P czy inny?

jm1964 18 Dec 2022 14:03 546 9
    jm1964
    Level 11  
    Pytanie jak w tytule.
    Sytuacja:
    1. Instaluję w kotłowni gazowej dodatkowy piec na paliwo stałe. Wiadomo dlaczego. Piec będzie w układzie otwartym. W domu mam już c.o. w układzie zamkniętym.
    2. Żeby połączyć oba układy chcę zastosować wymiennik z wężownicą OW-E 120.12P produkcji "Biawar" (stary model, nie ma już w produkcji, używany ale sprawny) dane w załączniku. Dostałem w pakiecie z piecem - mam na stanie i można beznakładowo wykorzystać.
    3. Moc instalowanego pieca na paliwo stałe to 24 kW, a wg danych producenta moc wężownicy w wymienniku to 14 kW, przy parametrach pracy 70/10/45 (temperatura w wężownicy/temperatura zasilania/temperatura poboru) W ten sam sposób podane parametry pracy kotła z tym wymiennikiem zastosowanego w moim układzie powinny wynosić ok. 90/50/70 Nie wiem, gdzie szukać odpowiednich wzorów żeby to przeliczyć, ale "średnia" delta t dla wartości nominalnych to ok. 70 - (45+10)/2 = 42,5 C a w moim układzie: 90 - (70+50)/2 = 30 C więc intuicyjnie wydaje się, że w moim przypadku wydajność wymiennika będzie sporo niższa od nominalnej, a więc nie 14 kW tylko 10 lub mniej. Za mało. Aha - ważna sprawa: powierzchnia tego wymiennika to 0,75 m2
    4. Sprawdziłem w to miejsce wymiennik płytowy np. WYMIENNIK CIEPŁA 40 PŁYTOWY moc nominalna od 15 do 35kW Nordic Tec Ba-12-40, powierzchni wymiany 0,48 m2. Dystrybutor zaleca 0,25-0,30 m2 powierzchni wymiany na każde 10 mocy kW kotła, czyli dla kotła 25 kW jakieś 0,7 m2 wymiennika - koszty zaczynają być spore.

Pytanie:
    W danych wymiennika spiralnego Biawar i zaleceniach Nordic wydaje się, że mamy niespójność - Nordic zaleca 0,75 m2 pow wymiany dla mocy 25kW, a Biawar właśnie taką powierzchnię dedykuje dla mocy wymiany 14 kw.
    Kto ma rację? A może z racji odmiennej konstrukcji nie można ich w ten sposób porównywać, bo różnią się np. przepływem?

Pytanie dodatkowe:
    Czy w takim razie można połączyć ten wymiennik spiralny szeregowo lub równolegle z płytowym o pow. 0,35? Teoretycznie wymiana powinna być odpowiednia, tylko czy taka "zmota" zadziała ;)

Załączniki:
    1. poglądowy rysunek połączenia pieca z wymiennikiem
    2. dane wymiennika Biawar z wężownicą OW-E 120.12P
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Jak duży dom i wg jakich WT zbudowany?
    24kW to bardzo duży kocioł na bardzo małą instalację otwartą, kłopoty murowane. Powinien byc do tego bufor z 1000l min., a nie wymienniczek o pow. 0,35m2
    jm1964
    Level 11  
    andrzej lukaszewicz wrote:
    Jak duży dom

Dom 200 m2 wys pomieszczeń 3m + ogrzewany strych nad całością, w kalenicy 3m - czyli kubatura jak dla pow. 300 m2
    i wg jakich WT zbudowany?

WT 1904 ;) + amatorska modernizacja własna 15 lat temu: U ściany = ok. 0,26 dachu i podłogi po ok. 0,17.
    Ze zgrubnych obliczeń wychodzi te 24 kW. Gazowy mam tej mocy - radzi sobie, więc i z węglowym nie powinniśmy marznąć ;)
    Piec To Tilgner EKR 25 kW - bardzo solidny mebel.
    24kW to bardzo duży kocioł na bardzo małą instalację otwartą, kłopoty murowane. Powinien byc do tego bufor z 1000l min., a nie wymienniczek o pow. 0,35m2

Czy ok. 20 grzejników i bufor 120 l c.w.u. podłączone przez wymiennik nie wystarczy jako obciążenie, żeby zapewnić +- stabilną pracę kotła?
    jm1964
    Level 11  

a gdyby w takim razie wymiennik z wężownicą wpiąć jako mały bufor o poj. 120 l po stronie kotła, a obieg wężownicy dać na grzejniki? i powiedzmy uzupełnić to dodatkowym wymiennikiem płytowym?
  • Helpful post
    SP7SEC
    Level 28  
    Wymiennik 40 płytowy i jeszcze 3/4 to do zabawek a nie do takiej instalacji ,popatrz dokładnie na karty katalogowe i przy jakich deltach i jakich przepływach osiągane są te wydajności
  • Helpful post
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Na taki dom to wymiennik powyżej 1m2, optymalnie 1,6m2 poparte praktyką.
    jm1964 wrote:
    Czy ok. 20 grzejników i bufor 120 l c.w.u. podłączone przez wymiennik nie wystarczy jako obciążenie, żeby zapewnić +- stabilną pracę kotła?

A co przy wyłączeniu prądu???
    jm1964
    Level 11  
    Na taki dom to wymiennik powyżej 1m2, optymalnie 1,6m2 poparte praktyką.
    jm1964 wrote:

A co przy wyłączeniu prądu???

Dzięki za konkret.
    Przy wyłączeniu prądu akumulator samochodowy z przetwornicą.
    Czy pompa pójdzie na "kwadratowym sinusie"?
  • Helpful post
    bambus94
    Level 32  
    jm1964 wrote:

Czy pompa pójdzie na "kwadratowym sinusie"?

Jeśli będzie to pompka elektroniczna to tak. Bo i tak ma układ prostowniczy w środku więc czy to sinus czy prostokąt to poradzi sobie.

Zamiast kombinować z wymiennikami to może trzeba sprawdzić czy kocioł może pracować w układzie zamkniętym. Bo wiem że takie robią, wtedy odchodzi jeden problem.

Errata: producent dopuszcza ten kocioł do układu zamkniętego do 0,15MPa ale w połączeniu z wężownicą schładzającą.

Nowe kotły 5 klasy żeby spełniały tą klasę potrzebują pracować w układzie z buforem. I to zazwyczaj nie małym, 300-500 i więcej litrów. Do kotła 24kW to ja bym myślał o jakimś 1 a może 1,5m³
    jm1964
    Level 11  
    bambus94 wrote:

(...) Zamiast kombinować z wymiennikami to może trzeba sprawdzić czy kocioł może pracować w układzie zamkniętym. Bo wiem że takie robią, wtedy odchodzi jeden problem.

Errata: producent dopuszcza ten kocioł do układu zamkniętego do 0,15MPa ale w połączeniu z wężownicą schładzającą.

Nowe kotły 5 klasy żeby spełniały tą klasę potrzebują pracować w układzie z buforem. I to zazwyczaj nie małym, 300-500 i więcej litrów. Do kotła 24kW to ja bym myślał o jakimś 1 a może 1,5m³

Dzięki za w sumie prosty pomysł, który zupełnie nie przyszedł mi do głowy, zafiksowałem się, że kocioł na paliwo stałe musi działać w ukł. otwartym ;) Zmieniam układ na zamknięty - nie trzeba kombinować z wymiennikiem, na którym jednak jakieś straty muszą wystąpić, i z dwoma układami, odpada też dodatkowa robota z naczyniem przelewowym. Czyli - same plusy. Finansowo bez zmian - w tej samej cenie co wymiennik 1,6 mkw kupię rozsądną wężownicę schładzającą i zobaczymy, jak to działa. Jeśli wkurzy mnie ganianie do kotłowni i pilnowanie temperatury na piecu, to w dalszej kolejności dołożę bufor 200l, a gdyby było mało, to mam miejsce jeszcze na 4 czyli łącznie 5 sztuk x 200l, bo 500, a tym bardziej 1000l nie upchnę - myślę, że połączone w układ Tichelmanna powinny pracować +- tak, jak jeden zbiornik. A przy objętości 1000 l, to podejrzewam, że śmiało będzie można palić przez kilka godzin, a potem kilka następnych grzać wodą z bufora. Ciekawe, jak to wyjdzie ;)