Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik Bosch HBA78S750 - wybija bezpieczniki, przyczyny, naprawa, czy warto?

zajjar 18 Dec 2022 16:59 669 16
    zajjar
    Level 8  
    Drodzy koledzy!

Żona piecze ciasto i bach... wybiło bezpieczniki, to piekarnik. Próba włączenia bezpiecznika od piekarnika i to samo, bach. Okazuje się, że piekarnik wybija bezpiecznik za każdym razem. Nici z ciasta, czy również nici ze świąt? Mój model piekarnika to Bosch HBA78S750 (ma już prawie 12 lat). Proszę o pomoc, czy możecie pomóc co to może być? Może jakaś standardowa usterka? Czy sam mogę naprawić i sprawdzić (co?). Naprawa się opłaca? Czy też może mam już szukać nowego piekarnika?
    Bardzo proszę o pomoc fachowców.
    Dziękuję.

PS.
    Ciasto leci do kosza... :-(
    78db78
    Level 42  
    Wybija bezpiecznik czy różnicówkę? Do sprawdzenia grzałki wentylator żarówka oraz moduł sterujący. Jak nie masz miernika zdejmij obudowę odłączaj po kolei grzałki i próbuj właczać.
    zajjar
    Level 8  
    Dziękuję za odpowiedź.
    W załączeniu zdjęcie. Próba włączenia bezpiecznika po prawej (to bezpiecznik tylko dla obwodu piekarnika) wywala całą różnicówkę po lewej i wyłącza wiele innych obwodów m.in światło, mikrofala itp...
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Zacznij od podstawowych pomiarów grzałek, zwłaszcza pod kątem upłynności do masy.
    Jak porobić pomiary znajdziesz na forum, było to opisywane dziesiatki razy.
    zajjar
    Level 8  
    Wypiąłem piekarnik z gniazdka. Przełączyłem do innego gniazdka (innego obwodu) przez przedłużacz z wyłącznikiem ustawionym na pozycję 0 (wyłączony)...następnie przełączam na pozycję "1" (włączony) i... piekarnik działa nic się nie wywaliło... klikam po piekarniku i jest OK... wszystko działa. Więc wyłączyłem go kilka razy i włączyłem kilka razy na przedłużaczu (2 x wywalił różnicówkę a;e tylko przy wyłączaniu przedłużacza)... W takim razie koledzy, czy poza piekarnikiem może być "popsuty" bezpiecznik od obwodu piekarnika lub różnicówka? Czy to tylko problem z piekarnikiem? Co o tym sądzicie?
    Podłączyłem jeszcze do obwodu piekarnika 3 suszarki przez przedłużacz i klikałem nimi na przedłużaczu włącz/wyłącz i wszystko było ok... nic się nie wywalało.
    zajjar
    Level 8  
    Przedłużacz jak najbardziej z bolcem uziemienia. Panowie, odkręciłem tył piekarnika i po kolei odłączałem grzałki i inne elementy, a po każdym odłączeniu włączałem zasilanie (zdjęcie w załączeniu). Przy odłączeniu każdego ze wskazanych na zdjęciu elementów i włączeniu zasilania, za każdym razem wywalało różnicówkę... i tak przeszedłem po wszystkich elementach (nie próbowałem tylko odłączyć wszystkich jednocześnie).
    Edit:
    Odłączyłem wszystkie w/w kable na raz i podłączyłem zasilanie i wywala również różnicówkę.
    Telo
    Service technician RTV
    Witam

Czyli co może kabel zasilający ma przebicie albo wtyczka?
    Sebastian_M26
    Level 24  
    zajjar wrote:
    odłączyłem wszystkie w/w kable na raz i podłączyłem zasilanie

Odłącz najważniejsze, pierwsze złącza i będziesz wiedzieć gdzie jest przebicie.
    zajjar
    Level 8  
    Panowie,

Od płyty z przekaźnikami (na rys. nr 2). Odłączyłem wszystkie wtyczki, oprócz modułu zasialania (na rys. nr 1) i okazuję się, że i tak wywala różnicówkę. Wygląda więc chyba na to, że problem może leżeć w module zasilania? Ma różne oznaczenia:
    FRIWO SNT-7-F, YL 135 T85. Na elektrodzie był już z nim wątek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2512521.html

Co teraz panowie? Czy to się mogło popsuć? Jest szansa aby to naprawić? Czy wymieniać w ciemno?
    Na AMAZON jest za ok 600 PLN:
    https://www.amazon.pl/dp/B06Y6C43GZ?ref_=cm_sw_r_apin_dp_Y7DKDE4NDQ8X6WVG87NR

mrice
    Moderator of Home appliances
    Moduł zasilania różnicówki nie wywali, bo zwyczanie nie wykorzystuje PE.
    Zamiast zrobić stosowne pomiary jak pisałem na początku, działasz na ślepo, odłaczając co się da, katując urządzenie zwarciami i błądzisz we mgle.
    Jeśli nie wiesz jak się zabrać za diagnostykę, nie masz czym tego zrobić, to po prostu zleć naprawę. Wbrew pozorom nie zawsze one kosztują 2/3 nowego urządzenia...
    zajjar
    Level 8  
    Nie bardzo rozumiem, po co mam mierzyć to co odłączyłem? Odłączyłem to od sterownika, aby na razie nie grzało, nie świeciło się, nie kręciło się itp. (tj. grzałki, lampki, wentylatory i panele dotykowe)? A po odłączeniu dalej wywala.
    alekt77
    Level 38  
    Przeczytaj dokładnie ten temat i obejrzyj swoją płytkę(ewentualnie daj dobre jej zdjęcia): :arrow: Link
    zajjar
    Level 8  
    @alekt77

Dziękuję za odpowiedź. Brzmi sensownie. Nie wiem czy o takie zdjęcia chodziło, ale pstryknąłem z góry. Scalaki i przekaźnik nie wyglądają na "spalone". Czy mogę je jakoś przetestować (bez odcinania obudowy przekaźnika) ?
    Piekarnik Bosch HBA78S750 - wybija bezpieczniki, przyczyny, naprawa, czy warto? Piekarnik Bosch HBA78S750 - wybija bezpieczniki, przyczyny, naprawa, czy warto? Piekarnik Bosch HBA78S750 - wybija bezpieczniki, przyczyny, naprawa, czy warto? Piekarnik Bosch HBA78S750 - wybija bezpieczniki, przyczyny, naprawa, czy warto? Piekarnik Bosch HBA78S750 - wybija bezpieczniki, przyczyny, naprawa, czy warto? Piekarnik Bosch HBA78S750 - wybija bezpieczniki, przyczyny, naprawa, czy warto?
    alekt77
    Level 38  
    mrice wrote:
    zwyczanie nie wykorzystuje PE

Niestety jest masa dołączona do tej płytki(zdjęcie).
    zajjar wrote:
    Odłączyłem wszystkie wtyczki, oprócz modułu zasialania

Wszystkie łącznie z konektorami? Zrób dobre zdjęcia i oznaczenia przewodów(nalepki z numerami konektorów na płycie) zanim rozłączysz. Odłącz wtyk wyjścia płytki zasilającej(5 pin złącze krawędziowe) do płyty z przekaźnikami. Sprawdź czy teraz będzie wyzwalany bezpiecznik RCD. Jeśli nie to problem na płycie z przekaźnikami i do sprawdzenia czy któryś z przekaźników nie ma wewnętrznego zwarcia(zdjęcie płytki od dołu i multimetr). Jeśli nadal RCD będzie wyzwalany to do sprawdzenia płytka zasilacza.
    zajjar
    Level 8  
    Koledzy i koleżanki,

Na święta kupiłem nowy piekarnik... nie odpisywałem bo były właśnie te święta, a potem Nowy Rok :-) Tak niefortunnie wydarzyła się ta awaria piekarnika, że nie miałem ochoty już kombinować, ciasta trzeba było piec, więc zakupiłem nowy ;-)
    Tak więc stary piekarnik leży gdzieś z boku, a nowy działa... BTW, porównując to co kiedyś kupiłem, a co teraz (w zasadzie za te sam pieniądze), to przepaść jakościowa. Nowy piekarnik vs stary to jakiś plastikowy grat. Stary to był mercedes.
    Jedyny pomysł jaki teraz na mam na stary piekarnik, to oddać go na warsztat do jakiegoś dobrego fachowca, który wykona jego diagnozę i go naprawi (ja nie mam na to czasu ani miejsca w mieszkaniu i chcę go do kogoś zawieźć). Mam więc do Was Szanowni ostatnią prośbę, czy możecie mi polecić dobry serwis w Warszawie, do którego mógłbym go zawieźć, aby jakiś fachowiec (najlepiej dobry elektronik), go naprawił? Przyznam, że nie mam pojęcia gdzie i kto wykona to najlepiej. Wy pewniej lepiej wiecie kogo można polecić. Będę bardzo wdzięczny za taką informację (tutaj lub priv).
    Dziękuję każdemu z Was serdecznie za pomoc... każda podpowiedź była cenna!
    TONI_2003
    Moderator
    zajjar wrote:
    Nie wiem czy o takie zdjęcia chodziło, ale pstryknąłem z góry. Scalaki i przekaźnik nie wyglądają na "spalone". Czy mogę je jakoś przetestować (bez odcinania obudowy przekaźnika) ?