Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaguar xf x260 2.0d auto - Wibracje na biegu jałowym, skaczące obroty przy starcie

Luki1369 20 Dec 2022 19:29 282 1
    Luki1369
    Level 1  
    Hej, witam,
    Mam taki problem: przy zimnym starcie obroty skaczą jak by auto miało zgasnoc czuć wtedy że Dale auto as się rusza, ogólnie najczęściej dzieje się tak jak bardzo szybko wyłącza się ssanie odrazu po odpaleniu rano obroty rosną a zaraz spadają do 700rpm i wtedy zaczyna auto drżeć. Samochód drży na wolnych obrotach przez cały czas dodam że podpinałem pc ale żadnych błędów nie pokazało. Macie jakieś podejrzenia? Jadę do mechanika w następnym tygodniu ale nie chcę wymieniać wszystkiego. Film pokazuje delikatne falowanie jak obroty osiągną 700rpm nie ma żadnego falowania tylko drżenie jak dodam trochę gazu tzn koło 800rpm drżenie ustaje.

Piasek80
    Level 31  
    Drżenie na wolnych obrotach to może być zdychające koło 2-masowe, co prawda przebieg mały jak na tak wczesne jego zużycie ale widziałem już akcje jego wymiany po zaledwie 50 tys km przebiegu. Falowanie obrotów to taki zupełnie normalny objaw rozruchu zimnego diesla... pod warunkiem że na zewnątrz jest przynajmniej -10*C albo silnik ma znacznie większy przebieg niż ten widniejący na liczniku. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być kilka: od kiepskiej jakości paliwa lub zwyczajnie letniego/przejsciowego/taniego (bo z dużą ilością bio-dodatków) przez długo nie wymieniany filtr paliwa, po zużycie wtrysków czy awarie układu żarowego.