Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Renault Clio 3, ph1 - tłuki i trzaski w silniku na postoju, podejrzane poduszki i pasek rozrządu

djTawik 22 Dec 2022 18:28 372 11
    djTawik
    Level 4  
    Witajcie.
    Mam nietypowy problem. Na postoju zaczyna mi się coś tłuc w okolicach silnika, rozrządu. Sytuacja ta zaczęła się od momentu kiedy pojechałem nie do swojego mechanika na zmianę rozrządu (finalnie okazało się, że tylko został zmieniony sam pasek). Od tego momentu na postoju zaczęło się stukanie w okolicach 5-6 tys obrotów. Samowolnie zmieniłem poduszkę silnika górną i dolną... Niestety, to nie ustąpiło. Oddałem do innego mechanika i na prostym ustąpiło... Niestety pod górkę i z górki nadal zdarzają się "trzepoty silnikiem".
    Mechanik - "Przestawiłem trochę poduszki silnika nie powinno być tych dźwięków Obroty są podniesione na maxa" Też znalazł piszczenie "tego nowego paska", po ściągnięciu pasków jest cisza. Założę paski to piszczy, wychodzi, że alternator do regeneracji...

Czy to może mieć wpływ na telepotanie silnikiem, czy raczej nie?
    ciśnienie w kolektorze dolotowym to 5,8-5,9. Poduszki wymienione, ta koło rozrządu i pod silnikiem.
    Bartek19957
    Level 21  
    Objawem poduszek byłoby przede wszystkim trzepotanie silnikiem przy hamowaniu nim z wyższych prędkości oraz przy gaszeniu. Na postoju to one zbytnio nie dają objawów, bo silnik po prostu sobie spokojnie pracuje i takie drgania wynikające z samej jego pracy są dla poduszek niczym nadzwyczajnym. Dopiero w sytuacjach wyżej opisanych poduszki się zwykle odzywają. Co do rozrządu to powinno wymienić się komplet, czyli pas wraz z pompą wody i napinaczem. Jeśli słychać piszczenie, to jak najbardziej może być alternator, ale może być też sprzęgło klimatyzacji.
    djTawik
    Level 4  
    Piszczenie jestem w stanie znieść... Ale to uderzanie silnika (prawdopodobnie) doprowadza mnie do szewskiej pasji, dzisiaj zaczęło też drżeć na postoju.
    chromee
    Level 10  
    Finalnie to powinien być wymieniony cały rozrząd, pasek, rolka napinacza, nie sam pasek, w tym może być problem.
    djTawik
    Level 4  
    Właśnie się nad tym sam zastanawiam, ale nagrałem filmik, tylko na słuchawkach go dobrze słychać, ale na głośnikach kompa nie.

milejow
    Level 43  
    Weź lekko (tak żeby się uniósł z centymetr) podeprzyj silnik od spodu lewarkiem, odpal i sprawdź czy ten dźwięk ustąpi, po mojemu to nie ma nic wspólnego z rozrządem, coś dotyka do budy i rezonuje. Wydech sprawdzony, nigdzie nie dotyka do nadwozia, wieszaki nie pourywane?
    djTawik
    Level 4  
    niby mechanik podniosł jakie obory na maxa
    Bartek19957
    Level 21  
    Ale co mógł podnieść jak poduszkami nic się nie wyreguluje... Ja w swoim Clio 3 zmieniałem ostatnio i poduszki są po prostu przykręcane z jednej strony do ramy, z drugiej do łap czy tam czegokolwiek i to jest połączenie stałe. Dokręca się i nic się tam więcej nie robi. Resztę robi guma tłumiąc drgania nic poza tym. Ja myślę tak jak kolega wyżej że to jest jakiś błąd po złożeniu tego po wymianie rozrządu. Coś rezonuje być może. Ja kiedyś przez kota przejechałem i nic mi niby nie uszkodził a potem się okazało że zgiął mi od spodu blaszkę taką aluminiową i zaczęła dotykać tłumika. Co się tego nasłuchałem...ciężko to było wyczuć skąd dobiega dźwięk. No ale zlokalizowałem. Co do rozrządu to już w pierwszym poście pisałem że napinacz pasa, pompa wody, wszystko w komplecie się wymienia. Jeśli nawet wymienił ci sam pasek i złożył dobrze to jakoś pojeździ i nic by się nie działo. Jakby złożył źle rozrząd to już by było po wszystkim bo albo kolizja by wystąpiła albo by nie palił dobrze, albo kłęby dymu przez np spóźniony wtrysk...i tak można by wymieniać dużo objawów także ten rozrząd to tylko jest pośrednia przyczyna pewnie tych hałasów. Sprawdź jeszcze czy wszystko jest na swoich miejscach, plastiki w zaczepach, tłumik nie ma urwanych gum takie rzeczy szukaj

Dodano po 5 [minuty]:

Choć przyznam że dźwięk silnika dość głośny i taki dziwny nieco ale to też ciężko wyczuć bo każdy jest do czego innego przyzwyczajony
    djTawik
    Level 4  
    Jeszcze została poduszka od skrzyni ta pod akumulatorem , bo pozoostałe już wymieniłem

Ps wesołych świąt
    djTawik
    Level 4  
    odkręciłem tą poduszkę i przesunąłem w bok siłą a potem skręciłem ... Dźwięk zmalał , wiec jutro czeka mnie w dalszym ciągu grzebanie ... jest nadzieja
    djTawik
    Level 4  
    niestety nadal się tłucze w okolicach 3-4 kreski obrotów. Byłem u mechanika ruszaliśmy silnikiem ale kurcze nigdzie nie znaleźliśmy żeby wadził... Mechanik wpadł na pomysł że może przepustnica puszcza za wolne obroty. Ja jestem laikiem i średnio sie znam ale używane przepustnice 200 zł a nie ma pewności ze pomoże . Rozrząd zmieniony "prawidłowo" Wy cudotwórcy mi na pewno doradzicie. Moj pomysł że może jednak wyczyścić przepustnice i ją przyuczyć od nowa. Co sądzicie na temat tego żę przyczyna może być w przepustnicy