Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Czy mogę zamienić zasilacz 12 V i 1,5 A na zasilacz 12 V, 2 A?

latjow 23 Dec 2022 11:50 234 8
    latjow
    Level 2  
    Czy mogę zamienić zasilacz 12 V i 1,5 A na zasilacz 12 V i 2 A?
  • Helpful post
    podkopiaczeq
    Level 16  
    Tak, urządzenie weźmie tyle prądu, ile potrzebuje.
  • Helpful post
    Mobali
    Level 41  
    Tak, zasilacz z wyższą wydajnością prądową będzie jak najbardziej odpowiedni. Nie wolno natomiast zastosować zamiennika o niższej wydajności prądowej. Na przykład zasilacz o wydajności 0,8 A nie będzie w stanie zastąpić tego o wydajności 1,5 A.
    Preskaler
    Level 39  
    Łopatologicznie tłumacząc - samochód o dopuszczalnej ładowności np. 3 ton może przewozić dowolnie mniejsze ładunki. Podobnie jest z zasilaczami. Napięcie jednak musi być takie, do jakiego przystosowany jest odbiornik.
    latjow
    Level 2  
    Dziękuję bardzo!
    acctr
    Level 27  
    Jest jeszcze kwestia stabilności tych 12 V. Zasilacz niestabilizowany, gdy nie jest obciążony, może dać na wyjściu ponad 17 V, pomimo że nominalne napięcie wyjściowe to 12 V.
    Mobali
    Level 41  
    Teoretycznie tak. Ale po komu używać zasilacz, jeśli nie ma być obciążony? Przecież autor po to szuka zasilacza, żeby coś nim zasilać?
    Preskaler
    Level 39  
    Mobali wrote:
    Teoretycznie tak. Ale po komu używać zasilacz, jeśli nie ma być obciążony? Przecież autor po to szuka zasilacza, żeby coś nim zasilać?

Pytanie retoryczne. Nigdy Ci się w życiu nie zdarzyło zastępstwo? Czasem bywa konieczne i wtedy warto wiedzieć co i czym można zastąpić.
    latjow
    Level 2  
    Zastosowałem się do porady?
    Dziekuje