logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie temp procesora - W biosie temp. i użycie procesora drastycznie rosnie

zibi1711 23 Gru 2022 13:22 1179 11
REKLAMA
  • #1 20349121
    zibi1711
    Poziom 5  
    Witajcie.
    Podczas instalacji programu (nie koniecznie z oficjalnego źródła :/) komputer się zawiesił i po ponownej próbie uruchomienia, BIOS wyświetlił informacje - CPU Over Temperature error.
    Raz udało mi się uruchomić Windows ale 10s później komputer się zawiesił.
    Wszystko co mogę sprawdzić jest z poziomu BIOS-u. Wygląda to tak jakby procesor na poziomie Biosu pracował na max. Wgrałem przez USB nowy BIOS ale to nic nie pomogło.
    Chłodzenie działa poprawnie
    Czy ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją?
    Procesor i5 13600kf płyta gł Asus Prime h670-plus d4
    Wysokie temp procesora - W biosie temp. i użycie procesora drastycznie rosnie Wysokie temp procesora - W biosie temp. i użycie procesora drastycznie rosnie Wysokie temp procesora - W biosie temp. i użycie procesora drastycznie rosnie Wysokie temp procesora - W biosie temp. i użycie procesora drastycznie rosnie Wysokie temp procesora - W biosie temp. i użycie procesora drastycznie rosnie
  • REKLAMA
  • #2 20349127
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 408
    A jak wygląda pasta termoprzewodząca na procesorze? Kiedy ją wymieniałeś?
  • REKLAMA
  • #3 20349137
    zibi1711
    Poziom 5  
    Pasta wymieniana miesiąc temu. Chłodzenie wodne pompa i wiatraki dzialaja.
    Tutaj zastanawiające jest duże użycie procesora na poziomie samego BIOSu
  • #4 20349189
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 139
    Jakie to chłodzenie wodne? To jest raczej coś nie tak skoro w uefi masz 88 stopni.
  • #5 20349196
    zibi1711
    Poziom 5  
    https://www.x-kom.pl/p/713932-chlodzenie-proc...vChIdFCUYz0cVZeE1LljAljqIiy_3aYIaAiRVEALw_wcB

Dodano po 3 [minuty]:

Chłodzenie jest ok. Wszystko działa. Podłączyłem właśnie klasyczny cooler i jest dokładnie to samo

Dodano po 11 [minuty]:

Procesor praktycznie nie jest zajęty a temp 100st
    Wysokie temp procesora - W biosie temp. i użycie procesora drastycznie rosnie Wysokie temp procesora - W biosie temp. i użycie procesora drastycznie rosnie
    Załączniki:
    • Wysokie temp procesora - W biosie temp. i użycie procesora drastycznie rosnie IMG_20221223_140700.jpg (8.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 20349312
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 695
    Masz żle założony blok na CPU, popraw to, takie temperatury nie są możliwe przy dobrym montażu.
  • #7 20349337
    zibi1711
    Poziom 5  
    user64 napisał:
    Masz żle założony blok na CPU, popraw to, takie temperatury nie są możliwe przy dobrym montażu.

Wszystko jest dobrze założone, pisałem wcześniej że nawet zamieniałem wodne na zwykły wysokowydajnosciowy cooler. Jest dokładnie to samo. To ewidentnie nie jest problem z chlodzeniem. Wygląda tak jakby jakiś program kręcił procesor do 100st niezależnie od chłodzenia. Poza tym wszystko było dobrze. Temp rzedu 45st i nagle po restarcie komp zaczęły mi się te wszystkie jazdy
  • #9 20350148
    zibi1711
    Poziom 5  
    acctr napisał:
    A radiator jest rzeczywiście tak gorący? Sprawdzałeś to w inny sposób niż za pomocą softu?

Przy chłodzeniu wodnym trochę ciężko sprawdzić, ale założę klasyczny cooler i sprawdzę.szukam jeszcze kogoś kto sprawdzi mi procesor na innej płycie gl.
  • REKLAMA
  • #10 20350175
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 139
    Moje podejrzenia to nieściągnięta folia z chłodzenia lub uszkodzona pompka.
  • #11 20350220
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 408
    sokar78 napisał:
    Moje podejrzenia to nieściągnięta folia z chłodzenia

Też to podejrzewam. Spotkałem się z takim przypadkiem już kilka razy.
  • #12 20350323
    zibi1711
    Poziom 5  
    Panowie, to nie jest problem chłodzenia, już to sprawdzałem. Wierzcie mi bądź nie ale naprawdę takie podstawy ogarniam. Problem jest następujący. Było dobrze a po restarcie komputera zrobiło się źle. Skoro chłodzenie działało to w ciągu 30s nagle się nie popsuło (sprawdzałem)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysoką temperaturą procesora i błędem "CPU Over Temperature" po restarcie komputera. Pomimo wymiany pasty termoprzewodzącej i sprawdzenia chłodzenia wodnego (MSI MAG Core Liquid 240R V2), temperatura procesora w BIOSie osiąga 100°C, a użycie CPU jest na maksymalnym poziomie. Użytkownik wymienia różne metody chłodzenia, w tym klasyczny cooler, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie montażu bloku chłodzenia oraz ewentualne usunięcie folii ochronnej z chłodzenia. Użytkownik podkreśla, że problem pojawił się nagle po restarcie, co sugeruje, że nie jest to kwestia chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA