Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił

voodoo69 23 Dec 2022 15:10 1206 39
Renex
    voodoo69
    Level 6  
    W trybie serwisowym mam cztery czerwone mignięcia, więc raczej zaatakował mnie błąd E40. Nie ma w niej wyświetlacza jednak na pewno coś z tej rodziny. Wymieniłem blokadę jednak błąd dalej ten sam. Trzeba jakoś tam błąd skasować?
  • Renex
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Wymiana tylko przez demontaż boków pralki. Przodu nie ruszysz.
    voodoo69
    Level 6  
    Kenworth 18 wrote:

Teraz próbuje przez górę tam się dostać góra już zdjęta klapa. Ten plastik na górze ściągam sam? Na chwilę da się lekko podnieść ?
    Czy czeka mnie zdejmowanie kołnierza?
    A nawet obudowy od programatora ?

Dodano po 6 [godziny] 54 [minuty]:

Kenworth 18 wrote:

Przez same boki ciężko będzie. Nie da tak się okręcić śruby, którą to przykręcili. A póżniej utudniony montaż w drugą stronę.

A może ktoś podpowie jak zdjąć ten plastik z góry na który opada klapa ?

Klapa już zdemontowana.
    Muszę też okręcić obudowę programatora i tam też będą jakieś śrubki ukryte od tego masywnego plastiku na środku?

Jeśli robić to przez górę czy jednak muszę demontować też fartuch? Czy lekko do góry podnieść ten cały plastik nie wiem jak to się fachowo nazywa kołnierz?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3722813.html#1888283

mrice wrote:
    zsd89 wrote:
    Niestety po odłączeniu prądu i później próbie uruchomienia bez podgrzewania wody nic się nie zmienia, wyrzuca ten sam błąd.

Oczywiście, wszak błąd dotyczy blokady pokrywy a nie grzałki

zsd89 wrote:
    Czeka mnie zatem rozbieranie pralki w poszukiwaniu drzwi blokady, jeśli ktoś wie gdzie dokładnie się znajduje to oszczędzi mi trochę czasu. Z góry dziękuję.

Kolega post wyżej już Ci to napisał
    nomudrek wrote:
    Blokadę drzwi masz poniżej otworu jak podnosisz pokrywę pralki, dostaniesz się z jednego czy drugiego boku

a tak dokładniej, znajduje się pod otworem w który wchodzi zaczep pokrywy.
    Pocieszę cię, bo z wyjmowaniem i montażem blokady w tej konstrukcji można urodzić z radości jajko postury strusia :)

@mrice Hej tam już nie mogłem odpisać archiwalne ;) Czy mógłbyś coś podpowiedzieć ?;)
    Chyba mnie te strusie jajo czeka xd
    Muszę ściągać górę ?:)
    voodoo69
    Level 6  
    Jak w tym modelu zrobić jakiś reset ustawień?

Wymieniłem ten element.
    Tak jak pisałem. Musiałem przez górę się dostać.Element podmieniony problem ten sam.

Czy po wymianie części pralka trzyma w pamięci, że ostatnio miała błąd?

Od tego E40 chyba jeszcze do wymiany był triak?
    Co jeszcze mogę sprawdzić ?
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    W trybie serwisowym uzyskasz dokładny błąd. Jeżeli wymiana blokady klapy nie przyniosła efektu a blokada była dedykowana do Twojego modelu pralki to niestety moduł będzie wymagał naprawy. Zdemontuj moduł i dokonaj na początek oględzin płyty modułu.
    voodoo69
    Level 6  
    Kenworth 18 wrote:
    W trybie serwisowym uzyskasz dokładny błąd. Jeżeli wymiana blokady klapy nie przyniosła efektu a blokada była dedykowana do Twojego modelu pralki to niestety moduł będzie wymagał naprawy. Zdemontuj moduł i dokonaj na początek oględzin płyty modułu.

Moduł czyli na górze programator do wymiany ? Triak lub jakiś inny element na tej płycie głównej tam gdzie wszystko się ustawia, gdzie ma pokrętła ? Czy gdzieś indziej jakiś moduł jeszcze istnieje odpowiedzialny za blokowanie klapy oprócz tego co już podmieniłem na nowy?

Zaglądałem tam dziś i przynajmniej od spodu nic nie wygląda na spalone. Nie odkrecałem całej płyty jak wygląda od góry .

Nie wiem czy coś to pomoże wcześniej zanim padła pralka usłyszałem jakby wybuch jednak nie skojarzyłem tego z pralką.Ewentualnie taki dźwięk jak suszarka na pranie wisząca uderza w kafelki, więc nie skojarzyłem, że to coś z pralki dźwięk był a suszarka trafiła w kafelki. Akurat chwilę wcześniej było zbierane z góry.

Czyli triak albo cały programator do wymiany czy co warto sprawdzić ? Nie wiem czy do odratowania czy rozglądać się za nową pralką.

Polecacie jakaś pralkę byle ładowana od góry i w miarę prosto wymienił łożyska ;) W tej co mam się dało ;)
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Podaj numer PNC urządzenia lub dodaj zdjęcie tabliczki znamionowej pralki. Myślę jednak, że będzie jedna płyta elektroniczna w Twojej pralce. Musisz ją wydobyć z maskownicy pralki i dokonać dokładnych oględzin wzrokowych, chociaż bywa i tak, że na pierwszy rzut oka nie widać uszkodzeń a one i tak występują. Możesz również w swoim temacie dodać wyraźne zdjęcia płyty PCB z obu stron. Obecnie we wszystkich pralkach o załadunku od góry można wymieniać ułożyskowanie. Nadal jednak najlepiej jakościowo wypada wśród górnowsadów Electrolux/AEG.
  • Helpful post
    AsReeX
    Level 32  
    Podaj PNC powinienem gdzieś mieć taki moduł - 200 stówki z zaprogramowaniem.
    voodoo69
    Level 6  
    Kenworth 18 wrote:
    Podaj numer PNC urządzenia lub dodaj zdjęcie tabliczki znamionowej pralki. Myślę jednak, że będzie jedna płyta elektroniczna w Twojej pralce. Musisz ją wydobyć z maskownicy pralki i dokonać dokładnych oględzin wzrokowych, chociaż bywa i tak, że na pierwszy rzut oka nie widać uszkodzeń a one i tak występują. Możesz również w swoim temacie dodać wyraźne zdjęcia płyty PCB z obu stron. Obecnie we wszystkich pralkach o załadunku od góry można wymieniać ułożyskowanie. Nadal jednak najlepiej jakościowo wypada wśród górnowsadów Electrolux/AEG.

Metalowej tabliczki jakiejś tam nie widzę .Jedynie taka nalepka ;)

Jutro postaram się zrobić fotki płyty.
  • Renex
    voodoo69
    Level 6  
    Dzięki za info :)
    Tylko jak jeszcze poznać, że to jednak to ?:) Może być też, że wymienię i będzie jak z tym co wymieniłem elementem dalej nie pomoże:(.
    Oby jednak coś na fotkach było widać.
    Może już czas zmienić pralkę na taką co ma chociaż wyświetlacz :)

Chociaż ta długo się nie chciała się zepsuć. Jedynie łożyska wymieniane no i ten element od zamka ostatnio. Więc chciałem ją jednak reanimować.

A jak w niech wchodzi się w tryb serwisowy ostatnio wchodziłem. Jednak jakoś fartem tam wbiłem. Później wiem że o 10 pozycji się przesuwało. Ten pierwszy krok był z pozycji zero na pierwszą i trzymać jednocześnie jakieś dwa przyciski?
    Kenworth 18
    Level 43  
    To Electrolux pochodzący z lat gdy ta marka produkowała jeszcze solidne urządzenia więc dmuchaj i chuchaj na swoją pralkę bo posłuży Ci jeszcze trochę. Awaria blokady klapy po prostu pociągnęła za sobą płytę modułu a to się zdarza w tych pralkach lub nawet w pralkach o załadunku od frontu i nie tylko u producenta Elektrolux. Po wymianie lub naprawie modułu pralka wróci do sprawności.
    W tryb serwisowy wchodzisz w ten sposób: https://youtu.be/uoSDx5jD768
    Jako, że nie masz wyświetlacza to musisz liczyć mrugnięcia diody Start w jednym i drugim kolorze bo będzie migać dwoma barwami podając kod błędu.
    voodoo69
    Level 6  
    @Kenworth 18

Dzięki czyli dalej tak samo 4 razy czerwony i raz zielony. Czyli błąd E40. Bez wyświetlacza raczej nie da się dalej jakoś testować czy zwykłe E40 czy coś z rodziny E41 lub inna cyfra po 4 ? A tam jakiegoś resetu nie muszę zrobić ?Po wymianie ostatniej części?

Czy zawsze pralka po 30 minutach bez zasilania i tak sama robi pełen reset nawet ostatniego błędu?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Uzyskałeś błąd E41. Tutaj pełne objaśnienie kodu błędu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3209765.html
    W Electrolux nie ma konieczności kasowania błędów. W Bosch w przypadku błędów krytycznych jest to konieczne a tutaj po usunięciu przyczyny problemu pralka wraca do życia. Oczywiście można sobie skasować błąd jeżeli ma się ochotę.
    voodoo69
    Level 6  
    @Kenworth 18

No to mieliście racje :) Jak E41 to według tego jeszcze kable i płyta.
    Blokada drzwiczek - wymiana, przewody wymienić, wymienić płytę elektronik.
    A, że niby coś słyszałem to raczej stawiam na płytę.

W innym temacie gdzieś czytałem, że na to pomagało jeszcze wymiana triaka na płycie. Może to poleciało. Musze jutro fotki porobić. Tylko nie wiem czy zlokalizować ten element na płycie i symbole spróbować z triaka spisać czy raczej jakiś popularny symbol tam stosują łatwy do dokupienia? Wylutować przylutować raczej dam radę nawet jak już namierzę ten element to może i pomierzyć. Triak jak się nie mylę to chyba miał z trzy nóżki.

Dodano po 10 [godziny] 45 [minuty]:

Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił

Nie wiem czy coś tam widać na tych fotkach jednak bezpośredniego spalonego elementu tam jakoś nie widać. Jak coś padło to tak, że nie rzuca się w oczy :)

Dodano po 24 [minuty]:

Jeśli jednak nie uda się postawić tej pralki co z Electroluxa polecacie z ładowanych od góry?
    Jedyne warunki to:
    -podobne wymiary
    -może w końcu wyświetlacz co odlicza czas do końca prania
    -niby ta stara zero korozji, więc nawet coś extra dopłacić do jakiejś co rdza za szybko nie zaatakuje
    -wymienne w łatwy sposób łożyska ( chyba od 2020 albo 2022 już chyba wymusili to na producentach ;) )
    Jeśli warto dopłacić ;p
    - cisza i krótki czas prania o ile warte w jakimś modelu dopłaty :)

No chyba, że teraz taka lipa, że i tak padnie szybko to brać najtańszą ?:)

Widziałem , że w Electroluxie jest rozstrzał cenowy od z 1200 zł do prawie 2100 zł w tych ładowanych od góry.
    Fajne dwa pdfy znalazłem ;)
  • Helpful post
    AsReeX
    Level 32  
    EWM1100 - coś się powinno znaleźć. Jak chcesz 200 + wysyłka.

Jeśli chodzi o zdjęcia, robione chyba kalkulatorem i zbytnio nic nie widać. Ale podejrzane jest okopcenie plastiku.

Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił
    Kenworth 18
    Level 43  
    Zdjęcia fatalnej jakości to raz a dwa to musisz sobie porobić zdjęcia podłączenia wytczek do modułu i wydobyć go całego z plastikowej obudowy. Ja bym na Twoim miejscu ratował tą maszynę, którą masz bo dziś już nie kupisz tak solidnej maszyny nawet tego samego producenta. W Electrolux/AEG bywały już przypadki, że urywały się się osie bębna po 3-4 latach eksploatacji a wtedy najczęściej pralka kończy na złomowisku bo koszt zakupu nowego zespołu piorącego jest bajoński. W Whirlpool/Indesit ładowanych od góry wymienisz osie bębna, ale niestety pralki tego producenta mają potworną tendencję do korodowania no i jakościowo są gorsze niż Electrolux.
    PS. W górnowsadach każdego producenta wymienisz ułożyskowanie ale osie bębna już tylko w Whirlpool lub Haier.
    voodoo69
    Level 6  
    Dzięki to jeszcze coś tanim kosztem dołożę do tej spróbuję uratować. Tylko też nie dużo, bo jak nie siądzie to jednak mieć środki do dorzucenia do nowej ;) Jednak tak z ciekawości taka wtyczka może coś namieszać w pralce? Pomóc jej szybciej zakończyć żywot?
    https://a.aliexpress.com/_mMnwrjC
    Ostatnio to dorzuciłem i w sumie nic złego się nie działo. Przez ileś prań, a pomiary też w miarę ok wskazywało.
    voodoo69
    Level 6  
    Kenworth 18 wrote:
    Nie uszkodzi Ci to urządzenia taki patent co najwyżej sam ulegnie uszkodzeniu. Uszkodzeń dokonała blokada klapy sama ulegając awarii. Po prostu to się zdarza i tyle. Zakupiłeś taką blokadę klapy: https://north.pl/karta/blokada-elektromagnetyczna-otwarcia-drzwi-do-pralki-electrolux-1462229145,733-EZ-0357.html
    Ta jest dedykowana do Twojego modelu.

https://north.pl/karta/blokada-elektromagnetyczna-otwarcia-drzwi-do-pralki-electrolux-za-1462229145,706-TK-0602.html
    Tak kupiłem i zamontowałem.
    Nawet z tego samego miejsca. Fajnie, że szybko wysyłają i następnego dnia już miałem:)
    Tylko ten zamiennik co jest niżej niby to samo. A spora różnica cenowa :)
    Pasuje w stare otwory montażowe. Jedynie czego nie skopiowali to minimalnie obudowa się różni ;)
    Jednak wtedy złamanie patentu by było kopia 100%

Dodano po 8 [godziny] 59 [minuty]:

To prawda, że w nowych Electrolux jest seria bez dostępu do filtra wody na pompie? :) Da się to jakoś sprawdzić przed zakupem?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Nie będzie klapki z przodu pralki, którą się odchyla by odkręcić filtr pompy. Filtr jest ale trzeba zdemontować silnik pompy by się do niego dostać. Taki wymysł producenta by serwis gwarancyjny miał na czym zarabiać.
    voodoo69
    Level 6  
    @Kenworth 18

To jeszcze bardziej przekonuje mnie, żeby łatać stary model ;) To już w każdej nowej czy tylko tańsze wersje? Na pewno gdzieś doczytałem, że na to narzekali ludzie posiadający już model Electrolux EW6TN25061P. Czyli najłatwiej szukać po wyglądzie obudowy bo opisie tym się nie chwalą.

Dzięki za info :)
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    voodoo69
    Level 6  
    Electrolux EWT10120W - mimo wymiany blokady błąd E40 nie ustąpił

Istnieje coś podobnego do pralek ładowanych od góry? Jeśli znowu musiałbym walczyć ze sprężyną mocowaną do odbudowy. Jest jakieś pomocne narzędzie do tego ?:)
    Kenworth 18
    Level 43  
    Jaką sprężynę masz na myśli?
    voodoo69
    Level 6  
    Sprężyna podtrzymująca silnik oprócz amortyzatorów.
    Widziałem, że w innych modelach odkręca się szynę i bardzo prosto można manipulować wyciągać tą sprężynę. Gorzej jak sprężyna jest bezpośrednio podczepiona pod obudowę. Niby przyłożenie odpowiedniej siły też da radę. Jednak pewnie jest jakaś solucja jak łatwiej sobie z tym poradzić. W innych modelach do sprężyn widziałem, że na Ali można powiedzmy pomocnik kupić :). Czy coś podobnego też używacie ? Czy jak to najlepiej robić w pralce ładowanej od przodu i sprężynie bezpośrednio podczepionej pod odbudowę demontować sprężynę jedną jeśli jest do tego potrzeba :)
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    AsReeX wrote:
    Jeśli chodzi o zdjęcia, robione chyba kalkulatorem i zbytnio nic nie widać. Ale podejrzane jest okopcenie plastiku.

Zdjęcia to tylko do kosza się nadają.
    Natomiast owe okopcenie które zaznaczyłeś to typowe miejsce dla uszkodzenia płyty po zwarciu blokady.
    Generalnie 99% takich przypadków da się naprawić, ale potrzeba trochę wprawy w dłubaniu elektroniki, żeby osiągnąć sukces.

voodoo69 wrote:
    Istnieje coś podobnego do pralek ładowanych od góry?

Zbędne, w górnowsadach mocowanie fartuchów jest rozwiązane inaczej, ale Tobie po nic nie potrzeba grzebać przy fartuchu.

voodoo69 wrote:
    Sprężyna podtrzymująca silnik oprócz amortyzatorów.

Że co ? Silnik wisi na kołkach na zbiorniku, odkręca się śruby i zsuwa.
    voodoo69
    Level 6  
    Musiałem dostać się do blokady w celu jej wymiany .

A w moim modelu bez zdjęcia fartucha i poluzowaniu jednej sprężyny (zdjęciu )nie dałem rady od boku dostać się bez tego do odkręcenia śrubki od spodu co trzyma blokadę .

Jak dało się to wykonać prościej chętnie poznam myk :). Jednak demontując obie boczne ścianki nie było opcji wyginając rękę, żebym dał radę odkręcić śrubkę od spodu blokady tego zamka elektromagnetycznego.

Może do końca tygodnia będę miał płytę na podmianę. Dam znać czy wymiana blokady i płyty pomogła :)
  • Helpful post
    mrice
    voodoo69 wrote:
    A w moim modelu bez zdjęcia fartucha i poluzowaniu jednej sprężyny (zdjęciu )nie dałem rady od boku dostać się bez tego do odkręcenia śrubki od spodu co trzyma blokadę .

Ja zawsze zdejmuję prawy boczek i wio. Nic więcej wypinać i rozbierać nie trzeba. Na śrubkę trzeba sposobem.
    Jadla wygody własnej mam do tego pół metrowy śrubokręt.

voodoo69 wrote:
    Może do końca tygodnia będę miał płytę na podmianę.

Jeśli będzie sprawna to pomoże, na twojej jest uwalony obwód sterowania blokady. Normalna rzecz przy uszkodzeniu blokady, dziesiątki takich modułów się naprawiało w czasie ich świetlności.
    voodoo69
    Level 6  
    @mrice
    Czy to ten element wystrzelił powiedzmy taka wielka kość bios jak w lapkach ?:) I jeśli chciałbym odratować tą starą płytę to znaleźć taki sam układ zaprogramować i podmienić ? Czy źle myślę :) I raczej już płyta na części ;p

Jak starą płytę w końcu podmienie i pralka ruszy ;) To z ciekawości będę chciał jeszcze zlokalizować gdzie ten triak jest na płycie i czy jego wymiana coś da.

Czy już tą starą płytę traktować tylko jako dawca części :) I się nią nie bawić ;p
  • Helpful post
    mrice
    Bios jest bardziej podobny do MCU, ale jeszcze nigdy MCU przy blokadzie nie miałem uwalonego na tych płytach.

voodoo69 wrote:
    Czy już tą starą płytę traktować tylko jako dawcę części

Twoja sprawa, ale skoro będziesz miał już działającą pralkę, to naprawa tej w tym momencie większego sensu nie ma, chyba, że cierpisz na nadmiar wolnego czasu i chcesz się czymś zająć.
    Jak już, to było naprawiać przed zakupem kolejnej, wtedy ma to sens.