Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Curtis 2002VT - po +280V na katodach kineskopu... Nagroda!!!

amik9m 17 Nov 2005 22:48 1512 19
  • #1
    amik9m
    TVs specialist
    Witam.

    Problem (ciekawostka) jak w temacie. Nic nie jest przywarte (żeby na przykład podawało się 'dodatkowe zasilanie' z G2), miernik sprawny (profilaktycznie sprawdziłem drugim). Napięcie zasilania wzmacniacze wizji wynosi ponad +300V - jest czyste (bez tętnień, 'pików'); powinno być ok. +180V.
    Kineskop oczywiście nie świeci.
    Po zdjęciu P.K. - napięcia b.z. (nie jest to wina 'bańki').

    I co Koledzy na to?
    Ten, kto pierwszy to wyjaśni/uzasadni, otrzyma ode mnie 300 punktów nagrody (słownie: trzysta). Oferta aktualna przez 24 godziny.

    Pozdrawiam.

    P.s.
    Nie każcie mi wymieniać żadnych elek, bo do tego polecenia się nie zastosuję :wink:
    Dodam, że napięcia z przetwornicy oraz inne napięcia z obwodów trafopowielacza (poza w/w zasilaniem wzmacniaczy) są prawidłowe.
  • Helpful post
    #2
    rroman
    Level 29  
    witam stawiałbym na trafopowielacz
  • #3
    amik9m
    TVs specialist
    amik9m wrote:
    Ten, kto pierwszy to wyjaśni/uzasadni
  • Helpful post
    #4
    stereoo
    Level 23  
    jeżeli napięcie zasil wzm wizji jest takie duze,to moim zdaniem gdzieś jest przerwa lub brak sterowania i końcówki nie pracują więc nie ma obciążenia dla 300v.
    Poszukam jednak schematu tego modelu.

    zerknąłem w schemat,ale oprócz pytania jak to napięcie wytrzymuje kond 4,7u/250
    nic nowego nie wymysliłem.
  • Helpful post
    #5
    Fikszyn
    Level 19  
    Względem, jakie masy robiłeś pomiar? Wg mnie to albo brak masy,albo jakieś opory przy RGB zamieniły się w izolatory.:idea:
  • #6
    warszaw
    Level 16  
    Wymień TDA 3560A (3561A). Pozdrawiam
  • Helpful post
    #7
    rroman
    Level 29  
    witam w takim razie jeżeli nie jest tojakieś przywarcie trafa to prawdopodobnie jest przerwa pomiędzy katodami diód D901-D903 , a między potencimetrami montarzowymi na PK i tranzystory nie są wysterowane pozdrawiam.
  • #8
    domint
    Level 25  
    Skoro jest 300V to nie wiem jak wytrzymuje elektrolit który jest zapewne najwyżej na 250V. Mnie to wygląda jakby sie sumowały napiecia +B i 180V a moze sie ta stać w wyniku zwarć uzwojeń w trafopowielaczu. Niestety mój schemat ma jakiś błąd i nie mogę w tej chwili tego uzasadnić dokładnie.
  • #9
    amik9m
    TVs specialist
    Napięcie zasilania wzmaciaczy wizji mierzone na P.K. (względem masy P.K.), jak i na płycie gł. (względem masy 'zimnej' oczywiście) jest takie samo.

    kol. warszaw - ciekawa koncepcja...

    P.s.
    Dobra, przyznam się - podłożyłem Wam 'świnię' w pierwszym poście.

    Jeszcze małe uzupełnienie: w perwszej chwili pomyślałem podobnie, jak koledzy rroman i Fikszyn...
  • #10
    rroman
    Level 29  
    uważam że to 285V to trochę za dużo w takim razie to napięcie 12V z trafopowielacz jest obecne na płycie głownej a nie dociera do PK pozdrawiam
  • #11
    amik9m
    TVs specialist
    Niewątpliwie za dużo, ale takie jest, a na elku C431 (obw. '+180V') jest jeszcze więcej (jak wspominałem) i elko się nie gotuje (tego nie potrafię wyjaśnić - chyba tylko dobrą jakością kondensatora).
    Dodam, że impulsy mierzone na trafopowielaczu (w przedmiotowym obwodzie) wynoszą ok. +300Vss (i są nieco 'postrzępione'); normalnie są w przedziale 80 do 100Vss (dotyczy odbiorników, gdzie napięcie zasilania wzmacniaczy wizji jest sumą napięcia '+B' i napięcia uzyskiwanego w przedmiotowym obwodzie).
  • Helpful post
    #12
    Richi
    Level 39  
    domint wrote:
    Niestety mój schemat ma jakiś błąd.


    Tak, błąd istnieje na tym schemacie, już go poprawiłem tylko trzeba go załadować.
  • Helpful post
    #13
    User removed account
    User removed account  
  • #14
    rroman
    Level 29  
    Jeżeli jednak są jakieś tętnienia to można było by się doczepić kondensatora C432 stojącego równolegle z diodą D406 pozdrawiam
    do kolegi Misiek Power dobre pytanie
  • #15
    amik9m
    TVs specialist
    Powiem tak: z tymi 'prawidłowymi' napięciami trochę przesadziłem tzn.: są zaniżone o jakieś 15% (w tym: w.n.); w pierwszej chwili pomyślałem, że po prostu ktoś ruszył p-rkiem..., ale to nie to.
    Za tę 'świnię' trochę ułatwię - uszkodzenie jest banalne, ale objawy - zwłaszcza te pokazywane przez mierniki - b.ciekawe (i tylko dlatego założyłem ten temat; no i oczywiście po to, żeby 'nabić' te 300 punktów, które zaraz... będę musiał komuś podarować :wink: ).

    C432 i D406 - nie o to chodzi.
  • #16
    rroman
    Level 29  
    w taki razie stawiał bym na rezystor R426
  • Helpful post
    #17
    domint
    Level 25  
    A napięcie żarzenia? Stawiam jednak na filtrację napięcia +B.
  • #18
    amik9m
    TVs specialist
    R426 - nie.
    Żarzenie świeci.

    ------------------------------------------------------------------------------------
    Edit:

    Tak jest Panie Kolego domint (i to była właśnie ta 'świnia' - że nie będę wymianiał elek :wink: ). Zapamiętaj aktualny stan Twojego konta i sprawdź/porównaj za 1 minutę :)

    Pozdrawiam Kolegów i do następnej ś..., chciałem powiedzieć: do następnego razu :)
  • #19
    rroman
    Level 29  
    czy możesz powiedzieć które napięcia są zaniżone te za trafem WN czy po przetwornicy
  • #20
    amik9m
    TVs specialist
    No i żeby zakończyć temat:
    zaniżone (nieco) były napięcia z trafopowielacza; napięcie +B - praktycznie bez zmian (przed
    i po naprawie).
    Ciekawostką było to mocno zawyżone (ale czyste) napięcie w obw. '+180V' no i te impulsy +300Vss (na trafie). Przez te pomiary na chwilę (na jakieś 8 minut) się 'zapętliłem', ale oczywiście pomiar tętnień w obwodzie +B i 'po robocie'.

    A.

    No to zamykam, com otwarł...